2010/05/10

Mennyei Almatorta


Ez a recept telefonon keresztül érkezett hozzám. A receptet anyu kapta egy betegtől a gyógyszertárban. No lám, még ilyen receptek is cserélnek gazdát. Nagyon jól hangzott, már láttam is illatozni az asztalon, zöldben. Nem tudom, most mi ez a zöld mánia nálam, de a hétvégén zölbe is öltöztem. Talán az eső miatt?

Roppant egyszerűen elkészíthető sütemény, és nem lehet belőle eleget enni. Általában egy 18 cm-es tortaforma elég kettőnknek legalább 2-3 napig, de ez nem érte meg még az estét sem. Az eredeti recept lekvárról és olajról szólt, na én az elsőt lehagytam, az utóbbit pedig lecseréltem olivaolajra. Csak szuperlativuszokban tudok róla beszélni. Puha, szaftos, illatos és mennyei ízű sütemény. Egy kevés Calvados került a kisült tésztára, és az még jobban kiemelte az alma ízét. Felvettem az állandó listára.

Almatorta

Hozzávalók (24 cm-es formához):
25 dkg liszt
20 dkg barnacukor 
1 cs. sütőpor
1 rúd vanília
4 tojás
1 dl olivaolaj
1 dl víz (az az igazság, hogy nem emlékszem beletettem e a vizet a tésztába!)
3-4 alma
1 citrom (héja a tésztába, leve az almákra)
fahéj
szeletelt mandula
Calvados vagy rum

A cukrot, vaníliát, tojást, és a citrom reszelt héját habosra keverem. A lisztet, sütőport, olajat, vizet egy tálba teszem, és alaposan elkeverem a tojásos masszával. Egy 24 cm-es forméba töltöm a tésztát. Az almákat vékonyra szeletelem, a tészta tetejére teszem, meglocsolom citromlével, megszórom fahéjjal, kevés barnacukorral és szeletelt mandulával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percet sütöm.
Még melegen Calvados-t vagy rumot öntök rá, hogy a tészta beszívja.

15 megjegyzés:

chriesi írta...

Fenségesen néz ki!!!

Vera írta...

Köszi :) az íze is olyan

á la carte kulinaria írta...

Szépséges!!

Chef Viki írta...

Hmmmmm... Gyönyörű!

duende írta...

Vittem! :)
Tényleg mennyei lehet!

Piszke írta...

Ha olyan finom, mint amilyen szép a kép, akkor tényleg nyerő lehet :)!

Delish írta...

Szepen nez ki nagyon! De a kepen ugy nez ki, mintha egy egesz almat tettel volna a kozepebe, de a leirasba errol nem irtal..vagy az csak valami hab?

Vera írta...

köszi mindenkinek

Delish,
Az nem egész alam, hanem egy negyed almát tettem a tetejére sütés előtt, de csak dísznek. Igazából nem oszt nem szoroz, de gondoltam a képen szebben mutat majd. :)

Csibe írta...

Szééép!...és nagyon jól hangzik! ...ráadásul imádom az almás dolgokat.

Névtelen írta...

Szebben néz ki mint az enyém.Jó a fotó is. Pusz Anya

Eva írta...

az édességeit nézegetem, mert vendég jön jövő héten, egy hétköznapi vacsorára. keresek valami egyszerűen elkészíthető és istenifinom édességet, amiben gyümölcs is van.. azt hiszem megtaláltam :)

Vera írta...

Vica, nem fogod megbánni... Erösen addiktív ;)

Eva írta...

Vera, szzuper ez a süti! a legjobb benne a citromossága.. és az állaga, az illata.. hjajj! Én kuglófsütőben sütöttem, mindjárt veszem ki.. :)

Vera írta...

Kuglófsütö szuper ötlet! Na és hogy ízlik?

Tunika és Sáfrány írta...

Szia! Látom, hogy nem frissül jó ideje a blogod, csak szerettem volna leírni, hogy köszönöm ezt a receptet, sokadjára sütöm az almatortát, tényleg mennyei - most épp egy holnapi iskolai rendezvényre készül. Isteni az illata is! :)
Köszönöm köszönöm köszönöm!!!
Egy másik Vera :)

Related Posts with Thumbnails