2010/02/18

Mákszuflé és száműzetés

Talán akkor a száműzetéssel kezdem, az valahogy kilóg a receptek közül. Végre valahára új konyhám lesz, azaz totális felújítás, kövektől elkezdve. Ezért a kedves férjem, nyomatékosan megkért, hogy lehetőleg ne tartózkodjak itthon, mert csak "zavarnám" a munkát, vagyis állandóan beleszólnék, amikor is ők pontosan tudják mit és hogyan kell csinálni mivel már jópárszor elmagyaráztam, sőt le is rajzoltam nekik. Elméletileg már 2 hónapja kellene hogy új konyhám legyen, de hát az olaszok nem a pontosságukról híresek. Így útra kelek, megyek haza teljes 2 hétre. Bár a visszatérést nagyon várom! (Ez persze nem akadálya az új recepteknek.)
A régi konyhám búcsúztatására álljon itt egy desszert. Nem is akármilyen. Láttam a boltban a sok narancs között valalmi pirosat kis dobozban, azaz málnát (spanyol), és annyira megörültem neki, vettem is 20 dkg-t. Mint gyümölcsöt nem nagyon szeretem a málnát, de lekvárnak, szósznak nagyon is jó. És nem, nincs ugyanolyan íze! Igazából nem volt nehéz döntés mi is lesz belőle, mert ránéztem és már tudtam, hogy valami krémes, mákosat fogok csinálni málnaszósszal.

Kétféleképpen is megsütöttem, teszteltem hogy a jobb. A képen látható vízgőzben sült, és nem jött fel annyira, mint a gőznélküli, és ráadásul meg is repedt a teteje. A másikról nem csináltam képet, mert akkor már elpakoktam a gépet, de az sokkal szebb lett.

Mákszuflé málnaszósszal

Hozzávalók:
A tésztához:
4 dkg darált mák
5 dkg porcukor
2 dkg vaj
5 dkg liszt
2 tojássárga
2 tojásfehérje
2 dl tej

Málnaszószhoz:
15 dkg málna
3-4 ek méz
kb. fél citrom leve

A tejet a vajjal egy lábasban melegíteni kezdem, majd hozzáadom a liszt, mák és cukor keveréket. Addig főzöm kislángon állandóan kevergetve amíg besűrűsödik. A lábast hidegvízbe teszem és lehűtöm.
A 2 tojássárgáját a krémhez keverem. A fehérjét pici sóval kemény habbá verem, és óvatosan, széles mozdulatokkal a krémhez keverem.
Kivajazott, kilisztezett formákba töltöm a masszát (kb 3/4-ig), és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.
Ha valaki ki akarná próbálni a gőzös megoldást, akkor a formékat egy forró vízzel tötött tepsibe tegye. A víz kb. félig érje a formákat.

A málnát lábasba teszem, ráöntöm a citromlevet és a mézet, és lassú tűzön megfőzöm. Én nem szoktam magtalanítani, nekem tetszik így, olyan rusztikus.

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Mákszuflé! Hujj ezt meg kell csinálnom mert mákfanatikus vagyok. Mellé meg egy kis maradék fagyasztott meggyből valami szósz portóival. :D Jó utat!

Vera írta...

:) köszi, már bepakoltam.

K.SZ. írta...

Mákszuflé....érdekesen hangzik, de gusztusos...:)

Related Posts with Thumbnails