Mivel már lemondtam idén a nyárról, ezért tegnap óriási meglepetés volt a 27 fok, szinte már forróság volt odakinn. Ha meleg van automatikusan valami könnyű ételt kívánok, lehetőleg hús nélkül, de salátával. Vettem is fél kg gyönyörű gombát, és pitét sütöttem. Már ezer éve akartam sós pitét sütni tortaformában. Szerintem gyönyörűen mutat, nem hétköznapi, valami kicsit más.
A töltelék egyértelmű volt, gomba, és nem is bonyolítottam túl, csak tojást tettem bele ami összefogja és nem hullik ki szeletelésnél. A legjobb ha több kölönböző gombából készítjük. Ilyet egészen biztosan máskor is fogok sütni, akár más hozzávalóból is. Pont ez kellett a tegnapi melegben, egy kevés salátával, egy pohár hideg fehérborral. Ma is meleget mondanak, na de mi legyen a vacsora?
Sós, gombás pite
Hozzávalók (18-20 cm-es tortaformához):
2 csomag levelestészta (fél kg)
35 dkg gomba
vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 ek vaj
3 tojás
kakukkfű
só
bors
Az apróra vágott hagymát futtassuk meg a vajon, majd adjuk hozzá, az apróra vágott gombát. Öntsünk hozzá 2 korty (tényleg nem több) vizet, nyomjuk hozzá a fokhagymát, és kakukkfüvet. Hagyjuk párolódni kb 5 percet. Ha kihűlt, adjuk hozzá a felvert tojásokat.
Béleljük ki a csatos tortaformát duplán a levelestésztával. Ez azért fontos, hogy ne ázzon el a tészta! Töltsük meg a gombával, majd hajtogassuk rá a tészta szélét, hogy mindenhol lefedje. Kenjük meg tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt süssük kb 40-45 percet.
8 megjegyzés:
Nagyon guszta... Biztos hidegen is finom.
Én hidegen ettem, és nagyon ízlett.
Ez nagyon tetszik, egy gyors vacsorának elkészítem.
Viszont tudnom kellenne, hogy a 2 csomag leveles tészta dkg-ban, g-ban mennyi? Több fajtát is árulnak, a friss nálunk kisebb...
A fagyasztott 500 g-os.
Köszi! :)
Mmm ez isteni, pont nekem való. :)
Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon jól néz ki! :)
Imádom az ilyen gyors és finom vacsorákat! Mentettem a receptet! :)
Thrini!
Pontosan fél kg volt a kettő csomag. Ha nyújtanod kell a tésztát, akkor ne myújtsd vékonyra.
Noémi, Felhőlány!
Köszi. Ezek a receptek nálam nagyon nyerők.
Ez csúcsszuper!!
Én is gyakran készítek sós pitét.. mindenféléből.. ez a gombás is fantasztikus lehet!!
Az a jó, h fórrón teleesszük magunkat, kb pukkadásig, majd mire kihűl, újra fér és akkor jóízűen belapátoljuk a maradékot.. mert hidegen is isteni!! :) Nyami!!
Karamella (hm, imádom a karamellát mellesleg..)!
Tényleg az a jó, hogy ezeket melegen és hidegen is lehet enni, mert mindenhogy finom :)
Megjegyzés küldése