2010/08/24

Rizottó Amarone-val


Egy kicsit le vagyok maradva a bejegyzésekkel. Az ételek készültek és készültek, de sajnos időm már nem volt feltenni őket a blogra. Na nem panaszkodom, mert vendégeim voltak és annak mindig örülök. Lassan már csukott szemmel is eltalálok az országban mindenhova és sok olyan hely van amit nem lehet elégszer látni, annyira szép. Tehát a következő héten megpróbálom utolérni magam.

Ezt a receptet a már sokat emlegetett kedvenc magazinomban találtam (Lust auf Genuss). Az augusztusi számban Észak-olasz ételek szerepelnek. Rizottót bizony már régen nem készítettem és különösen szimpatikus volt ez a változata. Fehérbor helyett Amarone-t kellett használni hozzá és még különlegesebbé tette a cikória. Az Amarone della Valpolicella egy testes olasz vörösbor, ami részben szárított szőlőből készül. Maga az íze aromás, mazsolára emlékeztető, egyszóval isteni. A cikória pedig az enyhén kesernyés ízével nagyon jól illik ehhez a rizottóhoz, nem túl tolakodó. A szerző azt írja, hogy ez az étel a Garda tó környékén népszerű, én viszont most találkoztam vele először. Se ízében se pedig színében nem szokványos rizottó.   

Rizottó Amarone-val és cikóriával

Hozzávalók (2-3 főre)
20 dkg rizottó rizs
1 közepes fej vöröshagyma
kb. 6 dl zöldségalaplé
1 dl Amarone della Valpolicella
vaj
olivaolaj
parmezán
cikória
balzsamecet

A cikóriát tépkedjuk apróra és locsoljuk meg balzsamecettel.Az apróra vágott hagymát vaj és olivaolaj keverékén futtasuk meg. Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a bort, várjuk meg amíg beszívja, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet.  Mindig várjuk meg amíg a rizs felszívja a levet,  csak utána adjuk hozzá a következőt.
Amikor megfőtt, keverjünk hozzá diónyi vajat és reszelt parmezánt. Tálalás előtt keverjük bele a cikóriát is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails