2011/08/13

Hogyan készült 3.


Íme a harmadik rész Hogyan készült sorozatból. Ahogy ígértem most az olasz vonalon haladva egy spagettis képet fogok górcső alá venni. Ma, azon kívül, hogy megmutatom hogyan készült a kép, az utómunkáról is ejtek pár szót, mivel az sem kevésbé érdekes, mint maga a fotózás, sőt a digitális laborálás, a sötétkamra, elengedhetetlen része a jó fotónak. A styling részébe most nem mennék bele a képnek, azt egy következő bejegyzésre, más képekre hagyom majd. Úgy érzem, hogy az is megérdemel egy (vagy akár több) külön posztot is.

Beállítások:

blende:       f 3.2
záridő:      1/100
ISO:          320
WB:          - 0.67
objektív:   50 mm f1.4

A képet felülről, enyhe dőlésszöggel fényképeztem. A hangulat fokozása érdekében árnyékosabb képet készítettem. A  fehér,  piros kontraszt mellé az árnyékok szerintem valósághűbbé tették a képet. Az is  tisztán látszik, hogy honnan érkezik a fény a szettre, ami nem túl erős persze. A fókusz az első tányérban pihenő villán van, az a legtisztább pontja a fotónak. Ahogy hátrafele haladunk, úgy homályosodik a háttér és a kiegészítők, ezzel a figyelmet még inkább az első tányérra vonva. Ez a hatás blende nagyságának köszönhető. Ha még nagyobb belendét használtam volna, akkor még inkább homályba veszne a fókuszon kívüli terület.


A fenti képen kitűnően látszik, hogy a szett egy kicsit alacsonyabban fekszik, mint  az ablak, így a szűrt fény felülről érkezik a szettre (lásd A).  A szett bal oldalán egy fehér vászon van kifeszítve (ami elsősorban, mint fotóháttér funkcionált ehhez a képhez), ami valamennyire visszaveri az ablakról érkező fényt, ezzel is világosítva a képet. (lásd B). Így fekete fehérben talán még inkább kivehető a fény-árnyék hatás a képen. A C és D pontok az árnyékos területet jelölik, az apró nyilak pedig az árnyék irányát. A kép du. 4 órakor készült az ablakom pedig Ny-Dny-i fekvésű.

Az utómunka:
All images © Studer-T. Veronika all rights reserved

Sok féle szoftver létezik már a fotók digitális laborálásához, a legismertebb, és szerintem legjobb, mind közül a Photoshop. Ugyan a Lightroom-ról is hasonlóan jókat hallottam, sőt mások csak arra esküsznek. Mind a kettőnek megvannak az előnyei, de a legjobb ha egymást kiegészítve használjuk őket. Tehát a képeket én PS-ban dolgozom  át, de kacérkodom a Lightroom beszerzésével is. Általánosságban elmondható, hogy igyekszem minél kevesebbet módosítani a képeken. Nagyon ritkán vinnyetálom vagy filterezem őket, azt csak for fun szoktam néha, pl. ez a fotó.

A fenti képek közül már elsőre látszik, hogy az A. az eredeti, originál kép. A tiszta valóság, ahogy azt készítettem. A B. a már átdolgozott verzió. A különbség talán annyira nem is szembeszökő, de majd ti megmondjátok. Az biztos, hogy kontrasztosabb a B. kép, ami még inkább kiemeli a színeket, árnyékokat.

Az utómunka során, először is minimálisan emeltem a kontrasztot és a fényerőt. Ezt most a PS, Brightness and Contrast menüjében tettem. (A Curves-ben is lehet játszani a fénnyel, árnyékkal, efektekkel akár.) Mivel a fehéregyensúlyt egy kicsit túl sárgásnak ítéltem, eltoltam egy keveset a kék irányába. Ezt a Color balance menüben lehet módosítani. Végül kapott a kép egy kis élesítést. Olyan képpel még nem találkoztam aminek ne használt volna egy enyhe élesítés, bármennyire is élesnek tűnt a kép előtte. És voila, kész is a kép. Az egész csak pár percet vett igénybe.

Kiváncsian várom, hogy ti hogyan dolgozzátok fel a képeket, mit használtok utómunkához, mi a titkotok!

Xiaolu-nak a 6Bittersweets blog szerzőjének ma megjelent egy összefoglalója az ételfotózásról. Érdemes elolvasni, nagyon percíz és összeszedett cikk.

19 megjegyzés:

Piszke írta...

Szia én azt szeretném megkérdezni, hogy RAW fájlban készíted-e a képeket? Mostanában azt tapasztalom, hogy a blogger a feltöltésnél csúnyán butítja a képeket, leveszi az élességet, tompítja a színeket.Kicsit segít, ha nagyobb méretű képet töltök fel (2M körül), de mindig olyan lutri. Ezért kínlódok most a RAW-val...amit persze aztán konvertálok, méretezek, stb...
Megcsodáltam, hogy a géped milyen jó bokehet csinál már 3.2 belndénél is...

Vera írta...

Piszke,
Mind a kettőben, Raw és Jpg formátumban is egyszerre. Tudom, óriási helyet foglal....
Általában azonban JPG-ben dolgozom fel a képeket, az nekem szimpatikusabb, persze attól függ, hogy milyen kedvem van.
uramatyám... óriási képeket töltesz fel!! próbáld meg kicsire venni (én ált 400x600-as képet töltök fel) és úja élesíts rajta. (Filter, Sharpen, Unsharp mask: én ezt használom)

Minden a jó objektívtől függ. Az 50mm f1.4 zseniális kis lencse. A kép mélysége függ a blendétől, távolságtól, és a szögtől is.

Piszke írta...

Igen, sajnos a muszáj:)
Nekem "csak" egy bridge Panasonicom van, és bár szerintem a legtöbbet kihozták belőle,és rengeteg manuális beállítása van a sima semmilyen, a RAW szerkesztője viszont profi. Az viszont sokat segít pl a torzításnál. Az élesítéssel sokat erőlködöm,,bár unsharp maszkot még nem használtam(abszolút igaz hogy még a legélesebb kép is elbír egy kis élesítést::) de sokszor mégi durván zajosnak látszik a bloggerre feltöltött kép miatta, hiába a zajcsökkentés és a korrekt külső a szerkesztőprogiban. max 400 ISOt használok, de inkább sokszor csak 200at vagy 100at inkább. Ezen 2.8 a legnagyobb blende, azt használom leggyakrabban nagy záridőkkel, de 1/100-on még minden majdnem teljesen éles vele :))))

Piszke írta...

Most olvastam el az áfonyás posztot, engem nagyon is érdekel a téma!A gasztro.blog.hu nagyon akadozik mostanában, én mindig onnan megyek mindenhova, na és a végre nyári hétvége is sokat számít. Mindenesetre az biztos, hogy a fotózás minden technikai feltételen túl szerintem művészi érzék és szem kérdése is - és ezért igencsak irigyellek :)

Csibe írta...

Nagyon szép ez a képed is, nem kellett rajt sokat "segíteni". Az élesítést szerettem volna kérdezni, de közben látom, hogy az előző hozzászólásodban írtad.
Én is a PS-t használom, de csak egy-két apróságot tudok vele megcsinálni, mivel még
nem igazán ismerem (de nagyon szeretném megtanulni).
Az utóbbi időben bátrabban állítgatom a gépet ha időm engedi (ami elég kevés, így általában ha lefotózom az elkészült ételt, akkor az tényleg "kutyafuttában" történik, hogy a "kompozícióba" kisManóm minél kevesebbet tudjon belevariálni :))
...és nagyon várom a folytatást!!!

Reni írta...

Én a lightroom-ra esküvők körébe tartozom és kizárólag RAW formátumban fotózok. Régen én is párhuzamosan nyomtam a jpg+raw formátumot, de rájöttem, hogy a jpg-ek csak feleslegesek, mert úgyis a raw fotókat dolgozom fel és amikre szükségem lesz jpg formátumban, azokat átkonvertálom. Élesítést én még PS-ben a High Pass funkcióval szoktam nyomni, az is nagyon szépen kihozza a vonalakat, bár ezzel a funkcióval is "ésszel" kell bánni, mert 2.0-s érték felett erősen zajosíthat.
Eddig egy fix 50mm 1.8-as canon lencsém volt, de most pár hete vettem egy 50mm 1.4-est. Ételfotózásra még nem volt alkalmam használni, de gyönyörű rajzolata van, remélhetőleg hamarosan ételt is fotózok vele... :)

Szerintem sem arról van szó, hogy ne érdekelne valakit ez a téma, mert tényleg népszerűek ezek a bejegyzések, csak tényleg... nyár van (hála az égnek), nekem is megcsappant az olvasottságom az utóbbi napokban (bár mondjuk nekem sem volt nagyon időm ránézni az általam olvasott blogokra)

Pötipite írta...

Nehogy abba merd hagyni! Mondjuk én nem művelem magas szinten a fotózást, de érdekel a téma. Hétvégén is rólad áradoztam az ismerőseimnek, hogy milyen jó, hogy van ilyen ember, aki ellenszolgáltatás nélkül megosztja ezeket a fortélyokat. De valóban most uborkaszezon van, majd 20-a után indul be az élet igazán. ( Neked meg majd 30-a után, kitartás!!)

Eva írta...

Bár az ételfotózás kicsit távol áll tőlem, mindig jó megnézni a képeidet, Vera. Nagyon szeretem bennük - a szó legjobb értelmében - az egyszerűséget, az izlésességet, a letisztultságot.

Az lenne a kérdésem, hogy te előre állítasz a white balance-on? (ha írtad korábban, akkor bocsánat a figyelmetlenségemért).

Én is RAW és Lightroom.

Piszke, a bloggernél ha először a picasa albumodba töltöd a képet és onnét másolod be a kép linket, akkor úgy adja vissza, ahogyan szeretnéd. Próbáltad ezt?

Vera írta...

Piszke,
ha alapban zajosak a képek, akkor talán használj állványt is a fotózáshoz, az is segít...
köszönöm szépen

Orsi,
én sem ismerem a PS összes beállítását :) meg szerintem nincs is rá szükség.
A gépet meg állítgasd csak, úgy lehet belőle tanulni... meg tök jó buli :)

Reni,
lightroom? azt hittem PS. Valahogy nem tudok elszakadni a jpg-től, abban sokkal inkább otthon érzem magam, persze megvan a raw formátum is, néha ha ahhoz van kedvem, akkor azt dolgozom fel...
az 1.4-et imádni fogod. zseniális kis objektív. Akkor eladod az 1.8-at, nem?

Kati,
örülük ha hasznos találod. Nem szeretném abbahagyni, de ha nincs reakció akkor elszomorodom, hogy nem érdekel senkit... :(

Vica,
nagyon köszönöm,
A WB-t előre szoktam állítani. Ált. direct sunlight -2. Az egy kicsit sátgás beütést ad a képnek, melegebbek a színek. De ez attól függ, hogy milyen hangulatú színeket szeretnék. És te? Előre állítod vagy később?

Megnéztem a honlapod, csodásak azok kis "vittyillók" :) nagyon szép helyeken jársz és szépen fényképezel.

Te is lightroom? most mér annyi helyről hallottam, hogy muyzáj lesz beszerezni. egyszer kipram, 1 hóbáltétig volt próbán, de akkor nem volt ideje meggyőzni....

köszi a Picasa-s tippet is.

ágota írta...

Szervusz Vera!
Valószínű, hogy az akadozó gyűjtőoldal miatt nem egyszerű az idetalálás. Szívesen nézem meg a képeidet, a tiszta víztükörre emlékeztet leginkább a hangulatuk, ezt a sorozatod is érdeklődve próbálom követni.
Feltett kérdésedre válaszolva: Capture One Pro szoftvert használok az utómunkához. Nem túl ismert, (tudásában a LR-hoz hasonló) ezért a teszt időszak lehetőségének kihasználásával élve döntöttem végül mellette. Kevés korrekciót alkalmazok, elsősorban természetesen az élesítéssel birkózgatok RAW -ban készült képeken. Leginkább az objektív kiválasztásával állítom össze a kép alapjait: gasztro-témáknál egy 50 1,4 és egy 50 1,8- as között variálva. Bár nagy a hasonlóság közöttük mégis eltérő képet rajzolnak, sőt talán még létező szeszélyeikről is beszélhetünk. Az 1,8-as az, amit egyre többet találok fenn a vázon, annak ellenére, hogy ez egy adapterrel használt, egyszerű kis m42-es, manuális objektív.

A képfeltöltés sokszor tényleg redukálja az eredeti minőséget, ennek a megoldását még nem igazán látom át.

Eva írta...

En is koszonom!

En nem allitok wb-t, legtobbszor hagyom olyannak, amilyen. Igazan azert nem, mert utana a LR-ban barhogyan varialhatom. De csabit a gondolat, lehet, hogy kiserletezek vele a gepben.

Nekem azert (is) jott be a LR, mert tobb kep feldolgozasanal nagyon egyszeru hasznalni. Majd kivancsi leszek ra, hogy mi lesz a velemenyed rola. (neha el kell tuntetni keprol embert, agat..stb, akkor viszont mindig PS-ezek)

Alexandra írta...

Nehogy abbahagyd!
Mi is csak tegnap este érkeztünk haza és még időbe telik, mire visszarázkódunk a mindennapokba.

Mit jelent az, hogy zajos a kép?
Az írós-kakaós képen mit kell nézni? Mit jelent a vinnyetálás?

Reni írta...

A "fotómanipulációt" én is PS-ben nyomom, tehát ha valamit le kell szedni, vagy bőrhibákat retusálni, feliratozni... :) amúgy meg tényleg sokkal gyorsabban haladok a LR-mal. Én leginkább az esküvők miatt kezdtem el az utóbbi programot használni, mert tényleg gyorsabban megy 1800-2000 kép átválogatása és rendberakása.
Én mindig manuális WB-t használok, van egy nagyon jó kis fehéregyensúly lencsém, azt felrakom, kattintok egyet és ehhez igazítom az egyedi egyensúlyt.

Piszke írta...

Sajnos ennek a Panának a sok jó majdenm-dslr funkciója mellett(objektív sajnos csak 4.8-as aszférikus) közismert problémája a zajosság, ebben kapott csúnya leminősítést minden . Ezen a jó fényekkel meg az értelmes manuális beállításokkal lehet segíteni, állványt pedig most kértem és kapok a szülinapomra :) De rájöttem kell majd hozzá egy plusz kar is a felülről fotózáshoz.

A Picasas trükköt köszönöm, kipróbálom!!!

Eva írta...

na igen, ami meg nagyon jo dolog a Lightroomban, az a katalogizalo rendszere! En imadom, mert tenyleg kepek ezreit lehet vele nagyon jol rendszerezni. Vera, meggyoztunk mar, ugye? :)

Vera írta...

Olzka,
Nem ismerem azt a szoftvert, de ha azt mondod olyan mint a LR akkor van valami elképzelésem.
Komolyan jobban szereted az 1.8-ast? Persze mindenkinek más. Most várom a 85 mm f1.4-est, nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit tud majd.

Alexandra,
Haza értetek? Hogy bírták a manók az utat?
A zajos kép azt jelenti, hogy nem tiszta, nem tökéletesen éles.
A vinnyetálás pedig egy sötétebb keret a kép szélén. Lehet ezt objektívvel is készíteni ha olyan, vagy természetesen ha eltakarod a széleket valami feke ruhával és árnyékot vet (pl. az első Hogyan készült csresznyés képnél) vagy lehet a PS-ban is. Ki tudod választani a színt és hogy mekkora területet foglaljon el a széleknél. Így éred el: Filter - Distort - Lens Correction. Azon belül pedi meglátod a vignette feliratot.

Reni,
igen, azt tudom, hogy hasonló körülmények között készült képeket secc-perc alatt rendbe tesz az LR. A WB-t úgy még sosem állítottam, de megyek veszek olyan filtert, kíváncsi vagyok mit tud :)

Piszke,
Sajnos nem ismerem a Panasonic gépeket. Persze, a beállítás a lényeg, de az állvány is sokat segít az élességen. (bár a legtöbbször én lusta vagyok elővenni....) Hamarosan szülinap akkor? :)

Vica,
:))) mindeképp csábító az LR, főleg hogy ennyi szépet mondtatok róla. Megyek megnézem mennyibe kerül az amazonon.

Névtelen írta...

Szia!
Én még csak ízlelgetem a fotózás örömeit, és a te képeid egyre inkább meghozzák hozzá az étvágyamat :) Köszönjük a 'Hogyan készült' sorozatot!

Erika

Vera írta...

Erika,
Örülök ha hasznosnak találod a sorozatot. Remélem nagyon meg fogod szeretni a fotózást, szerintem fantasztikus dolog :)

Mézesélet írta...

Csatlakoznék az előttem szólokhoz. Nagyon hasznos ez a sorozat, és a vonatkozó kommentekből is sokat lehet tanulni. Igaz, Én kezdő vagyok. Úgy fotózgatok sajnos, hogy nem igazán tudom, hogy mit, hogyan kell optimálisan beállítani a gépen. Több mindent többször is elolvasok Nálad, hogy valamennyire képbe kerüljek:) Most pl azt nem értem, hogy mi az előnye a RAW formátumnak? A derítésről is szívesen olvasnék bővebben, ez egy nagyon homályos terület Nálam, még soha nem is próbálkoztam vele. Esetleg tehetnél fel egy adott képet derítés nélkül, illetve derítéssel optimális állapotban.

Related Posts with Thumbnails