Nem tudom megmondani mikor készítettem utoljára gyümölcsös süteményt. Na jó, ebbe nem számítom a sajttortát a naranccsal, az nem olyan sütemény. Ezt a receptet találtam (Living at Home magazin), és nem változtattam rajta semmit, úgy ahogy van megsütöttem, és nagyon finom. Nem is tudom eldönteni, hogy a pitéhez vagy a piskótához hasonlít e jobban. Talán tésztára a piskótára, de pite formában sütöttem, és nagyon is nosztalgikus hangulatot kelt.
Ez olyan pite, amihez már csak egy régi terasz hiányzik, egy pohár tej, nyugalom, és sok unoka. Mármint ez az amit az unokáimnak is megsütnék. Olyan nagymamás sütemény, persze hol vagyok még ettől. Addig is sütöm magunknak, mert finom.
Áfonyás mascarponés "pite"
Hozzávalók (24 cm-es formához):
Tésztához:
1 dl tejszín
10 dkg cukor
1 rúd vanília
1 citrom héja
3 tojás
20 dkg liszt
picit kevesebb, mint 1/2 cs. sütőpor
csipet kardamom
A tetejére:
25 dkg áfonya (vagy ribizli, vagy meggy)
2 dkg vaj
3 dkg szeletelt mandula
7 dkg porcukor
1 tojás
12,5 dkg mascarpone
A tésztához a tejszínt habosra keverem a cukorral, lassan hozzáadom a többi tészta hozzávalót , és beleszórom a gyümölcsök 3/4-ét. Egy kivajazott, kilisztezett formába töltöm a masszát, és 180 fokos sütőben elősütöm kb 20-25 percet.
A tetejére a vajat 2 dkg cukorral felolvasztom és hozzákeverem a mandulát. A tojássárgát a maradék 5 dkg cukorral és mascarponéval elkeverem. Kemény habbá verem a tojásfehérjét, és azt is a masszához adom.
Ha a sütemény már elősült, akkor kiveszem, és a tetejére öntöm a mascarponés krémet, rászórom a maradék gyümölcsöt és a mandulát.
Lefóliázom, és visszateszem a sütőbe még kb. 20-25 percre. Az utolsó 10 percben leveszem a fóliát, hogy megbarnuljon picit a teteje.
Nem a pitéhez tartozik, de engem boldoggá tesz: Egy norvég blogos, Cheri, elkérte a Panna Cottás képem, hogy kitegye a blogjában. Nekem ez roppant megtisztelő! Köszönöm neki!
Nem a pitéhez tartozik, de engem boldoggá tesz: Egy norvég blogos, Cheri, elkérte a Panna Cottás képem, hogy kitegye a blogjában. Nekem ez roppant megtisztelő! Köszönöm neki!
8 megjegyzés:
Hú, ez tényleg olyan jó érzéseket ébreszt az emberben!
Büszke vagyok rád.Még utóbb könyv is lesz belőle.A francia pizzát én is megcsinálom,de póréhagymával és ropogósra sült szalonnával.
Puszi Anya
Nagyon guszta :-)
Tegnap nézegettem pont a képeid és erre a sütire vártam, mikor teszed be. Megsütöm rebarbarával. :)
Eszter,
Már az az érzésem volt, hogy kötönöm kéne valamit egy hintaszékben :)
Notburga,
Köszi
Chriesi,
Rebarbarával is jó lehet, savanykásabb.
Anyu,
Ugyan, de köszönöm.
Amikor flickr-ön láttam egyből a nagymama és a körülötte szaladgáló unokák ugrottak be. :)
Nagyon gusztusos, és szépen van lefotózva. :)
Köszi :)
azt a hangulatot akartam visszaadni!
Most vettem ki a sütőből. :D Végül meggyet raktam bele rebarbara helyett.
Megjegyzés küldése