..vagy mégsem. Elméletben már egy nagy, jeges limonádét szürcsölgetek a teraszon, hogy hűsítsem magam ebben a nagy májusi melegben. Gyakorlatban a helyzet teljesen más, mert még mindig be van kapcsolva a fűtés. Attól még álmodozni persze szabad. Nem tehetek róla, mióta májusba fordult a naptár, egyre csak a nyári, könnyű ételek járnak a fejemben. Vágyom a friss, könnyű ízekre, zöldre a tányéromon, és friss lédús gyümölcsökre.
Vettem is egy klassz szakácskönyvet, ami szerelem volt első lapozásra. Általában egy pillanat alatt eldöntöm, hogy egy szakácskönyv hazajön e velem avagy sem. Ezt nem bántam meg, minden oldala egy gyönyörűség, nem csak az ételek, hanem a képek is meseszépek. Nemcsak hogy, minden receptet el tudnék készíteni belőle (ami valljuk be egy szakácskönyvnél ritkaság), de igazán egyszerre meglepő és gondolatébresztő, ahogy a fűszerekkel és virágokkal bánik a szakács hölgy. A címe Leichte Sommerküche (azaz Könnyű nyári konyha). Igaz, hogy németül van, de mindenkinek ajánlom. Ez a recept is onnan származik (talán az arányok picit másak). Nem egy nagy ördöngősség, de nekem eszembe se jutott volna mentával párosítani a zöldbabot és a krumplit. Megdöbbentő ízélmény, friss és üdítő.
Zöldbab burgonyával és mentával
Hozzávalók (kb 4 főre):
fél kg krumpli
olivaolaj
só, bors
szerecsendió
fél kg zöldbab
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 fokhagyma
5-6 mentalevél (vagy ízlés szerint)
A krumplit lobogó vízben előfőzöm (kb 5 perc), majd felkockázom. Felhevített olivaolajon kb. 15 percet pirítom a krumpli kockákat, sózom, borsozom és friss szerecsndiót szórok rá.
A babot megtisztítom és forrásban lévő víbe dobom, 15 percre. Olivaolajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, a kinyomott fokhagymát, majd hozzáadom a megfőtt babot, apróra vágott mentaleveleket, sózom, borsozom. Összekeverem a krumplival, és már kész is a köret.
Tipp: salátának is kitűnő. Megvártam amíg kihűl, majd meglocsoltam fehér balzsamecettel, nekem így is ízlett.
4 megjegyzés:
De klassz, nagyon jónak tűnik! és gyönyörűek a fotók is:)
de korán kelő vagy :) Köszönöm
Az étel is csodálatos, a fotók is! Remélem, idevarázsolod velük a nyarat! :)
Úgy néz ki, a nyárra várni kell még. Remélem nem marad el az idén :)
Teljesen egyetértek, ami a teraszt, és a limonádét illeti, de még fáznék kint, úgyhogy inkább a fűtött szobában nézegetem kedvenc gasztroblogjaimat.
Megjegyzés küldése