2010/05/23

Süss fel nap...

Vettem még szerdán egy nagy zacskó leveles bio citromot. Gyönyörű világossárgák voltak, és haza akartak jönni velem. Imádom a citromokat, olyan szépen mutatnak a gyümölcsöskosaramban, meg a limonádét is szeretem. Nem utolsósorban, pedig rettentő fotogének. Ebből viszont valami olyat akartam, amiben benne van a napfény, ha már egyszer tényleg kisütött a nap.

Egy részéből ezek a nyár ízű, apró tortácskák lettek (a másik feléről majd később). Elképesztően intenzív citromos ízű krémmel, ami már inkább mousse, lágy, omlós pisztáciás tésztában. A krémet magát pohárban is lehet szervírozni, mert könnyű, és nyárra kifejezetten ajánlott desszert. Nálunk se mindig végzi a tésztában. Tehát ezekkel a mini napocskákkal töltjük a hétvégét, remélem tényleg meghozzák a maradandó jó időt.

Citromos krémmel töltött pisztáciás kosarak

Hozzávalók (kb 16 darabhoz):
A tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg finomra darált pisztácia (vagy mandula)
8 dkg porcukor
1 közepes tojás
10 dkg vaj

A krémhez:
6 tojássárgája
3 bio citrom (leve és héja)
12 dkg cukor
kb 1,5 dl tejszín

A tésztához a lisztet, pisztáciát, cukrot egy tálba teszem és a hideg vajat elmorzsolom vele, majd hozzáadom a tojást is. (Egy elég ragadós tészta lesz a végeredmény.) Sütőpapírba csomagolva 1 órát pihetetem a hűtőben.
Vékonyra nyújtom (kb 3-4 mm), a formákra helyezem a tésztát, és átgörgetem a nyújtófát rajta, az szépen elvágja a széleinél. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percet sütöm, majd a formákban hagyom kihűlni. Nem kell vakon sütni, a tészta nem jön fel!
A tojássárgákat a cukorral és a citrommal állandó keverés mellett gőz fölött sűrűre és krémesre főzöm (ez kb 15 perc). A tejszínt kemény habbá verem, majd a kihűlt citromkrémhez keverem és megtöltöm a kosarakat. Fogyasztás előtt pár órát a hűtőben pihetetem.
Tipp: a megmaradt tojásfehérjéket érdemes lefagyasztani, és később felhasználni, például pavlovához.

9 megjegyzés:

Reni írta...

én sosem kapok levéllel együtt se narancsot, se citromot, se semmilyen citrust :( utálom a fehérvári kínálatot :(

Viszont, ezek gyönyörűek, a citrom a legkedvencebb gyümölcsöm :)
A süti is bejönne, én is szoktam citromkrémes kosárkákat sütni.

Édes és Keserű írta...

Reni, meglepődtem, hogy belefutottam ezekbe. Azon meg mégjobban, hogy egy eldugott kis farmon találtam őket...

chriesi írta...

Ha lenne egy nagy konyhám akkor ezt a citromos képed kitenném a falra! Imádom!!!

Thrini írta...

Olyan mintha körtecitrom lenne :)

Az jó, ha nem kell vakon sütni a tésztát, mert nekem az olyan macera.

Alexandra írta...

Megint gyönyörűek a képek.
Nálatok minden nap van sütemény vagy édesség? Én úgy félnék, hogy elhíznék... főleg, hogy ilyen finomakat sütsz.
Egyébként imádok sütni, magáért a készítésért, csakhát... tudod :)

Édes és Keserű írta...

Noémi,
Még lehet egyszer :)

Thrini,
A vakon sütés szerintem is macerás.

Alexandra,
Csak hétvégén készítek édességet. A férjem már reklamált egyébként, hogy majdnem mindent neki kell megennie, mert én csak 1-2 db-ot eszem :)

Niki írta...

Bárcsak olyan idő is lenne mint amilyen hangulatot árasztanak a képeid, sütijeid... nap, meleg, édes illatok... :)
Guszta nagyon, a citromos sütikért én is rajongok. :)

duende írta...

Jajjjjj, ez kísértés! :)
Gyönyörű képek és a kis sütik is klasszak!
Mondtam már hogy citrommániás vagyok?! Van egy nagy faragott tálam az étkezőasztalon, az mindig csak citrommal van telistele!
És épp tegnap este csináltam citromszörpöt a maradékból, mert elutazunk és már szegények elég régiek voltak, nem akartam hogy megromoljanak. Imádom a citromot! :)

Édes és Keserű írta...

Niki,
Eddig úgy néz ki, nálunk meghozta a meleget :)

Duende,
Nálam is van egy tál ami tele van :) Citromszörp? Az érdekelne hogyan készül. Nem akarod feltenni a blogodba?

Related Posts with Thumbnails