2010/05/07

Vaj a köbön


Ezzel a bejegyzéssel most visszakanyarodnék a grillezéshez egy picit. Nincs is jobb, mint melegben a kertben faszénen sütni pár szelet szép húst. Nem mindig pácolom be őket, néha csak sóval, borssal megszórva kerülnek a tányérra. Ilyen alkalmakra mindig tartok a mélyhűtőben fűszeres vajat, általában több félét.

Sokszor látom a boltban, hogyan pakolják az emberek a már kész fűszervajakat, vagy a fűszerkeveréket a kosarukba. Szerintem felesleges. Nem kell más hozzá, mint jó vaj (nem margarin), és friss fűszerek ízlés szerint. Ennél gyorsabban nem tudom, hogy mit lehet elkészíteni. A fűszereket pedig saját ízlés alapján lehet összeválogatni. De nem csak a forró hús tetején isteni ahogy elolvad, hanem néha kenyérrre, meleg pirítósra is szoktam kenni egy pár zöldség kíséretében. Én például imádom, hogy éttermekben a vacsora előtt hoznak pár szelet kenyeret egy darab puha vajjal. Néha én is tálalok fel a vendégeknek, főleg ha kell várni az ételre.

Három féle receptet hoztam, de ez csak ízelítő, a variációs lehetőségek száma végtelen, csak az ízlésünk szabhat neki határt.

Hozzávalók (3x250 gr vajhoz):

1.Oliva-, és kapribogyós fűszervaj:
250 gr puha! vaj
olivabogyó (én fekete kalamata olivát szoktam használni)
1 tk kapribogyó
1 vöröshagyma
bors

A hagymát pici vajon megfuttatom, majd robotgépben a hozzávalókat apróra darálom, és a puha vajhoz keverem. Sütőpapírra rudat formázok, becsomagolom, és beteszem a mélyhűtőbe.

2.Zöld pesto-s fűszervaj
250 gr puha! vaj
zöld pesto (készen, vagy készíthetünk magunk is - bazsalikom, parmezán, fenyőmag)

3.Majorannás, petrezselymes fűszervaj
250 gr puha! vaj
friss majoranna
friss petrezselyem
1 fokhagyma
bors

3 megjegyzés:

duende írta...

Csodás a felső fotód! :)
És csak enynit fűzhetek hozzá: detto! :)
Én is sokszor készítek és nagyon imádom!
Felhasználásban is detto, amit leírtál.
És énsem értem, miért veszik a boltit...

á la carte kulinaria írta...

Ezek nagyon szuper vajak : ))

chriesi írta...

Isteni képek és vajak. :)

Related Posts with Thumbnails