2010/09/10

Gombóc, ami nem szilvás


Bizony, ez nem szilvásgombóc, sokkal inkább szőlős, ráadásul édesburgonyából készült. Az ötletet azonban valóban a szilvásgombóc adta. Vettem újra édesburgonyát a múltkori recepten felbuzdúlva, de ezalkalommal valami édes készült belőle. Aki soha nem kóstolta még az édesburgonyát annak elmondom, hogy az íze hasonlít a sütőtökhöz, sőt még a színe és az állaga is. (Hm.. talán lehetne sütőtökkel is helyettesíteni?!)

A gombóc töltetlen, mert inkább egy szőlőmártás, ragu készült hozzá, cserébe maga a gombóc ami fűszeres. Az édesburgonya ízét szuperül feldobja a narancshéj és a szerecsendió is. Gondolkodtam még a gyömbéren is, de féltem, hogy az talán túl sok lenne egy apró gombócba. Lényeg a lényeg, hogy nagyon finom lett. A szőlő enyhén savanykás íze remekül passzol az édesburgonyához, a tetején pedig a fahéjas morzsa még jobban feldobja.

Édesburgonya gombóc szőlőmártásban

Hozzávalók (4-6 főre):
80 dkg édesburgonya
kb.30 dkg liszt
1 tojás
csipet só
2 csomag vaníliás cukor
1 narancs héja
csipet szerecsendió
kb. 1 kg édes kékszőlő
4 ek zselírozó cukor
3-4 lapzselatin
8 ek zsemlemorzsa
1 ek vaj
3 ek cukor
csipet fahéj

A gombóchoz:
Az édesburgonyát főzzük puhára, majd még melegen húzzuk le a héját és törjük össze. Ha kihűlt, reszeljük bele a narancs héját, a szerecsendiót, majd adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot is. Üssük bele a tojást és kanalanként keverjük hozzá a lisztet is. A tészta nagyon ragadós marad!
Lisztes kézzel formázzunk belőle gombócokat és forrásban lévő vízben addig főzzük amíg a felszínre jönnek.

A szószhoz:
A szőlőt szemezzük le és kicsit törjük meg, hogy levet eresszen. Főzzük addig, amíg a héja kivilágosodik, a lé maga pedig sötétvörös lesz. Szűrjük le, és a levet tegyük vissza főni a zselírozócukorral és a zselatinnal pár percre. Adhatunk hozzá még pár szem egész szőlőt is. A szósz nem lesz zselé állagú, csak picit sűrűbb!

A morzsához:
A zsemlemorzsát adjuk a felolvasztott vajhoz és lassú lángon pirítsuk meg, majd a végén adjuk hozzá a cukrot és a fahéjat.

Tálalásnál tegyünk pár szem gombócot a tányérra, locsoljuk meg a szósszal és szórjunk a tetjére pirított zsemlemorzsát.

5 megjegyzés:

flatcat írta...

Ez is nagyon tetszik, ezt is elmentettem. :)
Én szoktam helyettesíteni a sütőtököt édesburgonyával (és fordítva), teljesen jól működik, tényleg nagyon hasonló az állaguk és az ízük. Szerintem ezt a receptet is sütőtökkel fogom majd kipróbálni. :)

Alexandra írta...

Nagyon kreatív recept, jól hangzik!

duende írta...

Ez fantasztikus! A szőlőmártás egészen elvarázsolt.... Valamihez le kéne gyártanom! :)

Édes és Keserű írta...

Flatcat,
Szerintem igazán jól hlyttesíthetőek egymással, azzal is biztosan tökéletes lesz.

Alexandra,
Köszi :)

Duende,
Hm.. talán édesburgonya gombóchoz :))) ha gondolkodom még egy csomó minden eszembe jut mihez is passzolna.

chriesi írta...

Milyen szőlőt használtal? Nagyon finom lehet, én a múlt héten szilvásat csináltam.

Related Posts with Thumbnails