Már egy ideje keresem a tökéletes perec receptjét, és azt hiszem, hogy most ráakadtam. Ugye mindenki szereti az otthon úgynevezett "bécsi perecet"? Nahát ez pontosan az. Belül puha, kívül barna és az íze valami fantasztikus, legyen az sóval, napraforgómaggal vagy esetleg sajttal megszórva. Németországban, Ausztriában és itt Svájcban is ezt a perecet Laugenbrezel néven ismerik, ami pontos fordításban "lúgos perecet" jelent. Maga a "Laugen" szó utal az eljárásra ahogy készül.
Nem nagy ördöngősség, mielőtt bárki valami különleges laboratóriumi hókuszpókuszra gondolna. (Itt bevallom őszintén, először én is azt gondoltam, hogy valami szupertitkos hozzávaló kell bele.) A titok, amitől különlegesen barna lesz kívül és az íze pedig erőteljesebb, nem más, mint a szódabikarbóna. A tészta maga élesztővel készül, nagyon rövid, 15 perces kelesztési idővel, és egy szódabikarbónás fürdő után kerül csak a sütőbe. Ez hát a kulcs a tökéletes perechez. Ezzel az eljárással azonban nem csak perecet készítenek, de zsemlét, kiflit és még croissant-t is, ami bevallom szintén nagy kedvencem.
Bécsi perec
Hozzávalók (kb. 8 db-hoz):
fél kg liszt
1,5 dl víz
4 dkg friss élesztő
1 tk só
1 tk cukor
2 ek puha vaj
1 tk szódabikarbóna
1 l víz
Az élesztőt és a cukrot adjuk 1,5 dl víhez és hagyjuk felfutni. Keverjük össze a lisztet a sóval és a vajjal, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt. Alaposan gyúrjuk össze. A tészta kemény lesz!
Azonnal osszuk a tésztát 8 db-ra, és egyenként sodorjuk kb. 50 cm hosszúra úgy, hogy a közepe vastagabb legyen és formázzunk belőle perecet. A sodráshoz NE használjunk lisztet!
Meleg helyen, letakarva pihentessük 15 percet. Közben adjuk a szódabikarbónát az 1l vízhez és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről az edényt és a pereceket egyenként áztassuk benne kb. fél percig, majd tegyük sütőpapírra. Hagyjuk őket 30 percig, hideg helyen pihenni.
200 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük őket készre. Még sütő melegen kenjük meg őket vízzel és szórjuk meg nagyszemű sóval.
11 megjegyzés:
Hát ma sikerült ugyanazt kiraknunk :) , nekem ugyan véletlenül , de mindegy ! Szépek a Tiedek is !
:))) előfordul az ilyen! A te recepted picit más!
Hű, nagyon klassz! A fotó meg ismét ötcsillagos! Nekem a szotyis a kedvencem. A liszt az sima vagy kenyérliszt?
Salsa,
Köszi. Sima finomlisztet használtam.
De jó!...ez kell nekem :)
Milyen szépek!
Kérnék szépen segítséget! Nem sikerült! Nyersen olyan foszlós lett a tészta, hogy nem sikerült perecet sodorni belőle.Megsütöttem, de olyan kemény lett, hogy csak a gyerek birkózozz meg vele, és nagyon ízlett neki.
Huha!! Felteszem à Liszt miatt! Adjal meg hozza vizet à gyurasnal, Amig kezelheto lesz!
Köszi! Újra nekifutok, annyira szép lett a tiéd, és gondolom legalább annyira finom!!!
Szia,
Az én pereceim most sültek ki. Ízre nagyon finom lett, de olyan, mintha a tészta túlkelt volna. Nem is hasonlítanak a te kis takaros pereceidre... Szerinted mit ronthattam el? :D
A blogod nagyon tetszik, rendszeres látogató leszek, azt hiszem. :)
Üdv, szép estét!
Reni
Bahamester,
Köszi szépen. Mit értesz azon pontosan, hogy túlkeltek? Nagyon nagyon min. kelesztési ideje van csak... nm lehet, hogy több élesztőt tettél bele?
Megjegyzés küldése