2010/09/28

Káposztás kenyérlángos


Nagyon, de nagyon szeretem a lepényeket, valahogy mégsem készítek gyakran. Ennek a legfőbb oka, azon kívül, hogy nem lenne túl egészséges, annak a bizonyos kemencének a hiánya. Hiányzik a füstös ízvilág amit a kemence hozzátesz a sült tésztákhoz. Egészen más. Be van tervezve már az a kemence, de mindig közbejön valami éppen fontosabb, halaszthatatlan, így már egy éve csak tolódik a kemenceépítés.

De nem sírok tovább, ez a kenyérlángos sütőben sütve is meglehetősen ízletes. A kenyérlángos, langalló vagy megint más néven töki pompos nagy kedvencem, a borkóstolók és egyéb rendezvények gyorskajája. Időtlen idők óta nem ettem már és itt most évekről beszélek. Az alaprecept mindenképp az eredeti kenyérlángosé csak hozzáadtam ezt azt, pontosabban köményt és káposztát. Fantasztikus, hogy ez a kettő hozzávaló mennyire meg tudja változtatni az étel karakterét. Tehát még mindig kenyérlángos, de extrákkal. Elsősorban pizza helyett, baráti beszélgetésekhez kiváló.

Káposztás szalonnás kenyérlángos

Hozzávalók (2-4 főre)
25 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
14 dkg burgonya (ez nekem 1 db volt)
fél tk só
csipet cukor
kb. 1,2 dl víz
kömény

tejföl
káposzta
hagyma
szalonna
sajt (én karakteresebb, Gruyère sajtot használtam)

A burgonyát főzzük meg héjában, majd törjük össze. Az élesztőt futtassuk fel langyos vízben a csipet cukorral. Keverjük el a száraz hozzávalókat, majd adjuk a liszthez a burgonyát és az élesztőt. Gyúrjunk belőle lágy tésztát. Ha szükséges adjunk hozzá még pár korty vizet!
Meleg helyen, letakarva kelesszük 1 órát.
A káposztaleveleket főzzük pár percig lobogó sós vízben.
Nyújtsuk vékonyra a tésztát (kb. fél cm), kenjük meg a tetejét tejföllel, fedjük le káposztalevelekkel, szórjuk meg szalonnával, hagymával és sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb.15 percet.

4 megjegyzés:

duende írta...

Jöhet, jöhet, jöhet! :) Imádom! :)

Belly írta...

Nagyon finom lehet,kérek!

chriesi írta...

Ez vagy az ebéd vagy a vacsora lesz. :)

chriesi írta...

Fergetegesen finom!!!

Related Posts with Thumbnails