2010/09/30

Őszi lakoma


A hétvégén tök piacon voltunk. Teljesen véletlenül jártunk abban a faluban, de itt meg kellett állnunk. Amerre a szem ellátott mindenhol tök volt. Kicsi, nagy, óriási, sárga, fehér, zöld ,szürke, fekete és még sorolhatnám. Soha az életemben nem láttam még ennyi féle tököt egy helyen. Még olyan óriási halloween tököt is láttam ami akkora volt, mint egy kocsikerék. Egy nagy rakás, több fajta tökkel jöttünk haza. Jelenleg kinnt pihennek egy ládában a teraszon és várják a sorsukat.

Az elsőből, ami kicsi, 1 kilós darab volt, egy gyors egytálétel készült. Valóban gyors, mert 20 perc alatt elkészült, ráadásul olyan jó illata volt, hogy a fényképezés után ott, álló helyben ettem meg. Tipikus őszi, téli étel. A kolbász amit felhasználunk ne legyen paprikás, sokkal inkább illik hozzá egy borsosabb féle. Én borsos, vaddisznó kolbászt használtam hozzá, mivel elkezdődött a vadászidény és lépten nyomon vadhúsba botlok. Esetleg még krumplit is süthetünk vele együtt, akkor még komplettebb ételt kapunk. Remek, könnyű és gyors vacsora vagy ebéd lehet.

Tökös, kolbászos egytálétel

Hozzávalók (2-3 főre)
1 kg sütőtök (a súlyt magokkal mértem)
1 vöröshagyma
kolbász (ha lehet ne a paprikás hazai, inkább egy borsosabb szalámi féle)
friss majoranna
olivaolaj
1 ek vaj
bors

A tököt vágjuk fel, kaparjuk ki a magját, vágjuk cikkekre és vágjuk le a héját. Egy serpenyőben melegítsük fel a vaj és olivaolaj keverékét. Adjuk hozzá a tököt és közepes lángon (villany 5-6-os fokozat), lefedve pároljuk meg félig.
Adjuk hozzá a felkarikázott hagymát és a majorannát, tegyük vissza a fedőt és pároljuk tovább. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, pár percig süssük együtt és tálaljuk.
Friss kenyérrel, borssal de anélkül is fantasztikus lakoma.

6 megjegyzés:

Alexandra írta...

Tényleg szép látvány az a rengeteg fajta tök.

chriesi írta...

Nem is tudom, hogy a kép tetszik jobban vagy a recept! Mi a falu neve? Hétvégén Bratwurst vadászatra megyünk, hátha útba esik.

Vera írta...

Alexandra,
Fantasztikus volt :)

Noémi,
Aarburg után van.. Boningen.

chriesi írta...

Köszönöm! :)

Cafe Cinnamon írta...

A serpenyot (?)hol vetted?

Vera írta...

Cafe cinnamon,

Bolhapiacon. De a Mauviel cégnek vannak gyönyörűi.. egy kisebb vagyonért, de cserébe örök darab marad.

Related Posts with Thumbnails