A jó briós (azaz brioche):
1. nem olyan, mint amit régen briós néven ismertünk
2. francia…de legalábbis magunk sütöttük
3. puha
4. foszlós
5. ropogós tetejű
6. édesen illatos
7. enyhén vaníliás
8. elolvad a szájban
9. kiváló reggelire, ebédre, vacsorára
10. kakaóval az igazi…vagy tejjel…és lekvárral
11. csak a miénk, nem adunk belőle senkinek
…. szerintem.
Briós
Hozzávalók (1,5 l-es püspökkenyér - szögletes- formához)
fél kg liszt
15 dkg puha vaj
2,5 dkg friss élesztő
3 tojás
1,25 dl langyos tej
1 ek cukor
1 cs. vaníliás cukor
fél tk só
+1 tojássárgája és egy korty tej a tetejére
Az élesztőt futtassuk fel a cukros tejben. A puha vajat robotgéppel dolgozzuk simára, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, sót és a tojásokat. A vajas masszát keverjük össze a liszttel és adjuk hozzá az élesztős tejet is. Gyúrjunk a hozzávalókból lágy, könnyen kezelhető tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. (kb. 1 óra)
Gyúrjuk át a tésztát ha megkelt, majd osszuk 5-6 egyenlő részre. A darabokból formázzunk teniszlabda méretű gombócokat, és helyezzük szorosan egymás mellé a kilisztezett formába. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk még 30 percet kelni. Kenjük meg a tetejét a tojásos-tejes keverékkel és 160 fokra előmelegített légkeveréses (180 fok alul-felül sütés) sütőben süssük kb. 35 perc alatt aranybarnára.
PLEASE, FIND THE RECIPE IN ENGLISH DOWN IN THE COMMENTS
PLEASE, FIND THE RECIPE IN ENGLISH DOWN IN THE COMMENTS
28 megjegyzés:
Én a jó múltkor sáfrányos brióst sütöttem (szintén ilyen kalács formára) és nem lekvárt, hanem maracuja curd-del ettem. Ezek sajnos nem kerültek fel a blogra (pedig megért volna egy bejegyzést), de majd egyszer talál reprodukálom :)
Annyira jól esett ez a kép, így reggel, meg is kordult rá a gyomrom! :)
Pedig igazán feltehetted volna. :) Én leginkább csak kakaóval szeretem. :)
Egyszerűen fenségesen néz ki és a kép is valami gyönyörű!
Tetszik az a jó kis csatos tejesüveg!
Le a belső fóliás papír- és műanyagdobozos italokkal! :)
Küldhetnél fénypostával egy szeletet belőle!!!!
Csodás kép!
Mindenképp kipróbálom! Már rég óta keresem az igazi ház briós receptet! Hiába vannak itt csodás sütik, a péksüteményekben nem tól jók a görögök, pedig én úgy szeretem őket! Főleg a briós és a kakaós csiga hiányzik. Nyammmmmm
Csodás, gyönyörű.... Én kis csigabiga formában szeretem igazán, de a lényeg: talán az egyetlen reggelire való péksüti, amit nagyon-nagyon szeretek! :) És én is kakaóval!
Nagyon jól néz ki!Próbáljátok ki házi májassal is!
Noémi,
Köszi
Alexandra,
Sajnos nem ebben vettem a tejet, de mindig is tetszettek a tejesüvegek. Bárcsak lehetne megint abban kapni.
Fahéj és Feta,
Küldenék én... :) A görög pékművészet engem se vett le a lábamról, viszont irigyellek a halakért :)
Duende,
Köszi. Igen, csigabiga formában se rossz, de valahogy így egészben még lágyabb a tészta.
Kati,
Házi májas? Akkor talán kihagynám a receptből a vaníliás cukrot..
A kép már kedvenc!
És a recept is. Mindenképpen kipróbálom. Egyszerűen gyönyörű!
Most sül. :))) Isteni illata van!!!
Gyönyörű a kép, olyan meghitt...
A receptet pedig megjegyzem :)
Gondolom püspökkenyér formában is meg lehet sütni, ugye?
Noémi,
Mindjárt hívlak, hogy milyen lett :)
Lekvárosbukta,
Köszi. Bocsánat, én is püspökkenyér formában sütöttem és nem őzgerinc... et a kettőt mindig keverem :)
Ezt megsutom vasarnap delutanra :) mennyei lehet!
Ez a kép is gyönyörű lett! Nem gondoltál még rá, hogy írj egy posztot a fotózásról? Szerintem sokunknak érdekes és hasznos lenne.
Anna
Delish,
majd írd meg milyen lett :)
Anna,
Hú, nagyon köszönöm :) Az az igazság, hogy eddig nem gondoltam rá. Több emailt is kaptam kérdésekkel, amikre válaszoltam, de egy komplett bejegyzésen eddig nem gondolkodtam. Több oka is van: Az egyik és legfőbb, hogy nagyon messze vagyok még a profizmustól és pont ezért, nem szeretném ha azt hinné bárki, hogy osztom azt észt. Másodszor pedig többen is írtak már a tapasztalataikról ezen a téren.
Meg kell mondjam viszont, hogy most elgondolkodtattál, talán rászánom magam egyszer. Sokat segítene viszont, ha megmondanád pontosan, hogy mi érdekel. Inkább technikai része (a gép, objektív, fények), vagy maga a fotózás (mármint, hogy hogy rakom össze a helyszínt, ételt stb).
Nagyon jó lenne, ha rászánnád magad! :) Szerintem pont azért is érdekes egy ilyen leírás, mert nem profi fotós írja, itt egy jó példa, hogy autodidakta módon is milyen magas színvonalra lehet jutni. Azok közül akik blogolnak, vagy saját kedvükre elkezdenek fotózni, nagyon kevés a profi, szinte mindenkinél egy autodidakta tanulás. Engem érdekelne a technikai rész is az ételfotózásra vonatkoztatva, emellett külön érdekes a fotózás része is, hogyan lesz egy ötletből étel, helyszín, kép, utómunka, amit mi látunk.
Anna
Sziasztok!
Annyira jó, hogy pont ebbe a bejegyzés-sorba olvastam részletesebben is bele, mert engem is lenyűgöznek a fotók, és szintén nagyon érdekelne, hogy Neked mik a tapasztalataid. Szóval csatlakozom az előttem szólókhoz: kérnénk posztot a fotózásról! Hátha pont ez a löket számít, hogy nekikezdj? :) Egyébként az ételek, a receptek is nagyon jók! Hajrá, csak így tovább!
Erika,
Köszönöm szépen :)
Még gondolkodom rajta... egyszer csak eljutok majd a bejegyzésig is :) Addig is összeszedem a gondolataim.
Köszönjük! :)
Szia!
Ma megcsináltam a családnak reggelire, és nagy sikert aratott. A fiam nem volt hajlandó semmit rátenni, annyira ízlett neki üresen. Bár be van fizetve a suliba kajára, de mégis csomagolnom kellett neki holnapra :o). Köszi
Szuper, örülök neki, hogy ízlett :)
Nagyon-nagyon finom, a recept tökéletes! :)
A képek meg...:) nagyon ügyes vagy . Az enyém nem lett ilyen jó, de egy kicsit a hajnali kettes fényhiányra is fogtam. XD
Hi,
I really love your blog!
I'm french but I speak english, I'd really like to have the recipe of this brioche...
Can you translate it by e-mail at bohn.mathilde@gmail.com ??
It would be awesome, but I'd understand if you don't want.
Thank you,
M.bohn
Brioche
Ingredients:
500 g flour
150 g soft butter
25 g fresh yeast
3 eggs
125 ml luke warm milk
1 tbsp sugar
1 pack. Vanille sugar
½ tsp salt
Plus 1 egg yolk to brush the pastry
Combine yeast, sugar and the milk in a bowl, stirring to dissolve. Stand in a warm place until foamy (8-10 minutes).
Whisk remaining milk with egg yolks in a bowl and set aside.
Mix flour, and a pinch of salt and butter in the bowl of an electric mixer until combined. Add yeast mixture and eggs. Beat on medium speed until a smooth dough forms (4-5 minutes).
Cover and stand until doubled in size (1hour).
Knead the dough on a lightly floured surface until smooth. Divide the dough into 6 and shape rounds. Place these dough balls next to each other in a loaf pan (1,5 l loaf pan). Cover, stand until doubled in size (30 minutes). Meanwhile, preheat oven to 160C.
Brush top with eggwash, and bake until golden and risen (30-35 minutes).
Cool on a wire rack.
Ez lesz a kovetkezo :)
Vica,
Ezt a receptet szoktam variálni, nagyon jó kis rugalmas, tészta, kevesebb cukorral (ebbe mehet a citromhéj ha akarod), biztosan ízleni fog.
Megjegyzés küldése