2010/10/22

Édesköményes parmezános rúd



A klasszikus sajtos rudat mindenki ismeri és gondolom szereti is. Ezer meg egy éve nem készítettem sós rágnivalót, de tegnap elfogott a nassolhatnék és sütöttem egy tepsivel. Az alap tészta recept ki tudja honnan származik, egy cetlire írtam fel talán egy éve. Az ízesítése azonban nem szokványos. A klasszikus kömény sajt párost lecseréltem édesköményre és parmezánra és egy egészen különleges rágnivaló lett az eredmény.

Az édesköménynek enyhén ánizsos íze van, ami jól illett a parmezán édességéhez. A fűszerrel vigyázni kell, mert ha eltúlozzuk az arányokat, akkor egy ehetetlenül ánizsos tésztát kapunk eredményül. Ha viszont jó arányokkal dolgozunk, akkor egészen különleges ízvilágú ropogtatnivaló kerül ki a sütőnkből. Lassan újra itt a karácsonyi, ünnepi időszak, kiváló vendégváró is lehet. Egy pohár sör vagy bor mellé pedig minden alkalommal tökéletes kísérő.

Édesköményes parmezános rúd

Hozzávalók (kb 22 db-hoz)
12,5 dkg tejföl
3 ek tej
1 tojás
1 csapott tk só
1 cs. sütőpor
25 dkg liszt
1 tk édeskömény (vagy ízlés szerint)
2 marék reszelt parmezán

A tejfölt, tejet és a tojást habverővel keverjük habosra. A lisztet keverjük össze a sütőporral és sóval. Az édesköményt, ha egész, törjük meg a mozsárban és keverjük el a liszttel, majd az egészet adagoljuk a tejfölös masszához. Kilisztezett felületen nyújtsuk kb. fél cm vastagra, kenjük meg a tetejét tojássárgájával és szórjuk meg parmezánnal. Derelyevágóval vágjunk belőle rudakat és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb 10 perc alatt aranybarnára.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez tuti nagyon fincsi, ellopom a receptet. :)

Reni írta...

Nálunk is klasszikus kedvenc :) Szoktam rendszeresen variálni a sajtokkal, fűszerekkel, imádjuk! :)
Tetszik ez a kép nagyon!

Related Posts with Thumbnails