Szinte biztosra veszem, hogy C-vitamin hiányom van, azért eszek mostanában töménytelen mennyiségű citromot. Nem csak limonádéban és teában, de ha tehetem minden ételbe belecsempészem. Lásd a múltkori ráksalátát is, bár az annyira nem számít, mivel a rák szinte követeli a citromot. Vegyük akkor a mostani csirkét. Jó lett volna citrom nélkül is, én mégis megtömtem vele a pocakját. A citrom mellé került egy kevés kakukkfű és bizony nem kevés fokhagyma is. Az eredménye egy könnyű, nyarat idéző vacsora lett.
Ha grillezett szárnyas készül a konyhámban, akkor szeretem só ágyra fektetni és azon sütni, nagyon lassan amíg porhanyósan puha lesz. A lassú sütést minden egészben sült hús kedveli és ez alól a csirke sem kivétel. A só pedig tökéletesen átjárja a húst, pont annyira amennyire kell, csak kimondva megdöbbentő, hogy 1 kg só kell a recepthez. A citromra visszatérve, már azt is tudom, hogy legközelebb milyen ételben kap majd szerepet. Remélem, hogy mindenki szereti, és egyébként is itt a tél, mindegyikünkre ráfér az a plussz C-vitamin.
Citromos-fokhagymás-kakukkfüves csirke só ágyon
Hozzávalók (1,5 kg csirkéhez)
1,5 kg egész csirke
1 kg nagyszemű tengeri só
7-8 ág kakukkfű
1 egész citrom
12 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors (opcionális)
frissen őrölt bors (opcionális)
Szeleteljük vékonyra a citromot. A csirke bőrét a mellénél késsel válasszuk el a hústól. Helyezzünk pár szelet citromot, 1-2 gerezd fokhagymát és 1-2 ág kakukkfüvet a bőre alá. A maradék citromot, fokhagymát és kakukkfüvet tömjük a csirke hasába.
A sót terítsük szét a sütőedényben, helyezzük rá a csirkét, és kb. 150 fokos sütőben, lefedve süssük aranybarnára.
2 megjegyzés:
Olyan festmény hangulata van a képnek!
Csodás! Iderepülhetne a szájamba, igazán... :)
Megjegyzés küldése