2010/12/09

Gesztenye fagylalt


Talán nem a legjobb időpontot választottam fagyi készítésére főleg, hogy újra havazást jósoltak, de mit lehet tenni ha pont azt kívánja az ember. Ha már fagylalt, akkor legyen benne valami téli, mondjuk gesztenye, az eléggé télies hozzávaló. Annak ellennére, hogy nagyon szeretem a gesztenyét, elég ritkán veszek.  Gesztenyepürét -pedig az is nagy kedvencem- évek óta nem ettem. Ezek a kis barna golyók egyértelműen a telet, az ünnepeket és a vásárokat juttatják eszembe. Számomra elképzelhetetlen a karácsonyi vásár e nélkül. Nincs is jobb a sült gesztenye semmihez sem hasonlítható illatánál. Már ez jobb kedvre hangolja az embert, miközben a hidegben, kipirosodott arccal, fázósan kutatunk újabb karácsonyi kincsek után. 

A receptet nem is sorolnám szimplán a fagylalt kategóriába, mert ez annál több. Hideg, krémes desszert. DESSZERT, csupa nagy betűvel, pici rummal ami kenterbe ver bármilyen habos süteményt. Az élvezetet pedig lehet fokozni. Csokoládészósszal... rumos csokoládészósszal... és tejszínnel. Természetesen.  

Rumos gesztenye fagylalt

Hozzávalók:
3 dl habtejszín
3 dl tej
5 tojássárgája
7-8 ek cukor
20 dkg gesztenyepüré
3 ek rum

Melegítsük fel a tejszínt és a tejet. A tojássárgát keverjük habosra a cukorral, majd adjuk a tejhez. Közepes hőfokon, állandó keverés mellett sűrítsük be, majd a végén oldjuk fel benne a gesztenyepürét. Keverjük hozzá a rumot, majd hűtsük le a krémet. A legjobb ha egy éjszakán át pihen a hűtőben. Másnap tegyük mélyhűtőbe a krémet, majd ha elkezd fagyni akkor keverjük át robotgéppel. Ezt ismételjük meg 4x-5x.

RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Oh istenem, most elkezdett remegni a lábam! Egyrészt, csodásan néz ki, másrészt ahogy leírtad, szinte érzem az ízét a számban!!!

Vera írta...

Pocak Panna,
Az jó, mert pont olyan :)

duende írta...

Óóóódecsodás! :)

Imádnám. Imádom. A képet is! :)

szaberka írta...

Úgy érzem, ezt hétvégén muszáj lesz kipróbálnom...

Csibe írta...

Mindenképpen a rumos csokiszószt és a tejszínhabot választom fokozásképpen :)
Szakad az eső, süvít a szél, de ezt a gyönyörűséget szívesen bevállalnám!
Még jó, hogy van bőven a fagyasztóban házi készítésű gesztenyemassza :)
Köszönöm!

Vera írta...

Duende,
köszi

Szaberka65,
remélem ízleni fog.

Csibe,
Jó választás :) a hideg nem akadály, nekem sem :)

chriesi írta...

Isteni!!! Megcsinálom az ünnepek között!

Alexandra írta...

Dehogynem, a legjobb időpontot választottad ki a fagyi készítéséhez ;)

Reni írta...

Imádom a gesztenyefagyit! :) Nagyon jó!

lorien írta...

Ez nagyon rendben van! Jól mutatja, hogy ilyenkor is megvan a létjogosultsága, hogy a fagyigépem a fagyasztóban pihen :)

Alexandra írta...

Megint megihlettél - most fejeztem be a tegnap elkezdett fagyi készítését. Egy kicsit más arányokkal, tejmentes változatban, egy kevés beledobott finomsággal - de eredendően tőled származó ötlettel :)
Karácsonyra készült, de azért egy fénykép erejéig le fogjuk meozni :D

Vera írta...

Alexandra,
Kiváncsian várom mit alkottál. Az biztos, hogy egészségesebb lesz :)

Vera írta...

Recipe in English
Chestnut ice cream

300 ml heavy cream
300 ml milk
5 egg yolks
7-8 Tablespoon sugar
200 gr chestnuts puree (unsweetend)
3 tablespoon rum (optional)

Combine milk and cream in a sauce pan, bring to the simmer over low heat. Meanwhile, whisk yolks and sugar in an electric mixer until pale and fluffy, then whisk in milk mixture. Return all to the sauce pan, and Stir continuously over low heat until mixture thickly coats the back of a wooden spoon (10-15 minutes). Melt in chestnut puree then add the rum (optional). Remove from heat, let it cool completely. The best to let it sit in the refrigerator overnight. Freeze in an ice-cream machine, or place it in the freezer and stir it with an electric mixer 4-5 times as it starts to freeze.

Névtelen írta...

Jajj, de gyönyörű! Öröm nézni a képeidet:)szívet melengető hangulatok
Dorka

Related Posts with Thumbnails