2010/12/15

Linzer szendvics marcipánnal, keserű naranccsal

Mostanában minden bejegyzésem úgy kezdődik hogy, "mivel karácsony van", vagy hogy "karácsonyra ideális", de mit lehet tenni ha már elkapott a karácsonyi láz. A tetejébe újra havazik és ez még extrán rátesz egy lapáttal az egyébként is felturbózott hangulatomhoz. Hát nem csodás, hogy idén végre fehér karácsonyunk lesz? Vagy inkább várjuk csak ki a végét?

A linzer ajándékba készült. Majd meglátjuk, hogyan fogadják, mert ma fogom elvinni, így most csak az én elbeszélésemre lehet hallgatni ha azt mondom, hogy finom. Már nem is egyszerű linzer, inkább amolyan mini szendvicsnek jellemezhető. De még milyennek! Van benne házi marcipán (ehhez a receptet Alexandrától kölcsönöztem), keserű narancs lekvár -ami  most nem saját, de előbb utóbb az is készül- és mindez linzer rétegek között. Hm, reggel 7 óra van és összefutott a nyál a számban... még jó, hogy pár darab kimaradt az ajándékdobozból. Mivel linzer a tészta elég sokáig eláll, másrészről a marcipán miatt nem érdemes sokáig tartogatni, bár nem hiszem, hogy unszolni kellene bárkit is a fogyasztására.

Keserű narancsos marcipános linzer

Hozzávalók (kb 30 darabhoz)
40 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
16 dkg puha vaj
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 tojás
keserű narancs lekvár (pl. Bonne Maman márkájú)

Marcipánhoz:
22 dkg finomra őrölt mandula
12 dkg porcukor
1,5 ek rózsavíz
1,5 ek keserű mandula aroma

A lisztet keverjük el a sütőporral és a cukorral. A puha vajat vágjuk kis darabokra és morzsoljuk el a liszttel. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjunk belőle tésztát. Nyújtsuk vékonyra, szaggassuk a kívánt formára és 140 fokra előmelegített légkeveréses sűtőben (160 fok alsó-felső sütés) süssük kb. 12 perc alatt készre. Rácson hagyjuk kihűlni.
A marcipánhoz gyúrjuk össze a hozzávalókat. Lehet, hogy pár csepp aromával több kell hozzá, hogy összeálljon. Nyújtsuk vékonyra, és szaggassuk ki ugyanarra a formára, mint a linzert.
Kenjük meg a kisült korongok alját lekvárral, tegyük rá a marcipánt, kenjünk meg egy másik linzert is lekvárral és ragasszuk össze. Voilà, kész a linzer szendvics!

RECIPE IN EGLISH IN THE COMMENTS

14 megjegyzés:

Alexandra írta...

Hmmm, nagyon jól hangzik! Szívesen megkóstolnám.

Notburga írta...

Gyönyörüek!

Ritmus írta...

Biztos nagyon finom lehet, és milyen szép az a csengettyűs kis linzer! Mentettem is a receptet, köszi!!

Mézeskalács írta...

Gyönyörűségesek! Áruld el nekem légyszíves, hogy hol vetted ezeket a linzer kiszúrókat. Eszméletlen jól néznek ki!

Icus írta...

Csodaszépek ezek a kis linzerkék. Én is kíváncsi vagyok a kiszúrók beszerzési helyére, ha lehet.

chriesi írta...

Jelentem, hogy eszméletlen finom!!! Mégegyszer puszi érte. :))

Quay Po Cooks írta...

OMG!! This cookies look AWESOME!!

Bianka írta...

Csodálatosak

Édes és Keserű írta...

Köszi Mindenkinek, örülök, hogy tetszik a recept! :)

A kiszúró formát Svájcban vettem, a Migros-ban. Egy kiszúró 8 cserélhető betéttel. Biztosan lehet kapni otthon is hasonlót. Talán az internetes gasztroshopokban van...

Quay Po Cooks,
Great! Glad you like them. :)

Édes és Keserű írta...

RECIPE IN EGLISH
Marzipan bitter orange jam cookies

Pastry:
400 gr flour
½ p. baking powder
100 gr caster sugar
1 p. vanilla sugar
160 gr soft butter
1 egg

Bitter orange jam (Bonne Maman)

Marzipan:
220 gr almond meal
120 gr caster sugar
1 ½ tablespoon rose water
1 ½ tablespoon bitter almond aroma


For pastry, combine flour, baking powder and sugar in a bowl. Add soft butter and gently mix well with the flour mixture. Add egg and knead until smooth. Roll pastry on a lightly floured work surface to 2-3mm thick, and cut desired forms. Bake it in 140 C preheated oven for about 12 minutes. Transfer to a wire rack to cool completely.

For marzipan, combine all ingredients then roll out to 2-3 mm thick. Cut to desired shapes and set them aside.

Brush one side of the cookies with the jam and prepare a sandwich by placing the marzipan in between.

Lene írta...

Hi, beautiful cookies. I would love to bake them!! :)
I wonder, 1.p is that one teaspoon?? And what language is the origional recipe in?
Best Regards, Lene from Norway

Vera írta...

Hi Lene. It is half a pack of bakung powder. The original recipe is in Hungarian. Good luck with the baking ;)

Lene írta...

Ahh, Hungarian, I visited Budapest this summer. Loved the city, very nice!
Well...we just have jars of baking powder here in Norway, do you think about 1 teaspoon would be right? :)
Thank you so much for your help!

Vera írta...

Hi Lene, Glad you liked my country :)
I would say 1.5-2 teaspoon would do it. I suggest you use 2 eggs instead of 1. Lately I have been baking it so and the result is much better.

Related Posts with Thumbnails