2010/12/17

Sült alma


Egy kis pihenő a nagy karácsonyi sütidömpingben, alma. Annak ellenére, hogy sütöm a sütiket, nem nagyon fogyasztok belőlük, 1-2 db a kvótám maximum és inkább gyümölcsöt kívánok, mint az édes mandarin vagy a savanyú alma. Tehát mielőtt a konyhám a hétvégén teljesen átalakul cukrászdává, egy kis gyümölcsöt is belecsempésztem a menübe. Teljesen mégsem szakadtam el az ünnepi ízektől, mivel a múltkori speculoos kekszből a férjem -óriási megdöbbenésemre- hagyott pár darabot, azokat használtam fel a töltött almához. Nem előírás ez a keksz, nagyon jól működik a recept például mézeskaláccsal is, de a lényeg a lényeg, hogy legyen otthon Calvados, vagy más almalikőr, mert az adja meg a fantasztikus bukéját a desszertünknek.

Jó hétvégét mindenkinek!

Sült alma

Hozzávalók:
6 alma (savanyú)
kb. 8 dkg speculoos vagy mézeskalács
1 marék mazsola
1 ek vaj + a sütéshez
10 cl Calvados
porcukor és fahéj

Vágjuk le az almák tetejét és kaparjuk ki a magházat. Olvassuk meg a vajat, daráljuk le a kekszet keverjük  össze. Töltsük meg az almákat a morzsával. Helyezzük az almákat egy hőálló edénybe, daraboljunk alá kevés vajat és 180 fokra előmelegített sütőben süssük puhára (kb. 40 perc). Mielőtt az almák teljesen megsülnek, öntsük az edénybe a Calvadost és toljuk vissza a sütőbe a tálat. Azonnal fogyasszuk fahéjas porcukorral megszórva vagy vaníliaszósszal meglocsolva.

RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

5 megjegyzés:

chriesi írta...

Jó sütést! :)) Sosem csináltam még sült almát, azt hiszem ideje pótolnom. Isteni ez a kép!

Puszedli írta...

Ez hihetetlenül gyönyörű! ..és mivel a sütikből már nekem is elegem van, ilyet én is készítek holnap!

melrose írta...

What a great photos!!!

Édes és Keserű írta...

Noemi, Puszedli,
koszi

Melrose,
thanks a lot :)

Édes és Keserű írta...

Baked apples

Ingredients:
6 apples
About 80 gr gingerbread cookies
a handful of raisins
1 tbsp butter + for baking
10 cl Calvados (apple liquor)
Cinnamon
Caster sugar

Cut out the seeds of the apples. Melt the butter, mix it well with the cookie crust and raisin, then fill the apples with the mixture. Place the apples in a heatproof pan with some butter, cover it and bake in 180C preheated oven for about 40 minutes. Pour some Calvados on the apples and let it bake for another 5 minutes or so. Serve with cinnamon and caster sugar

Related Posts with Thumbnails