Mivel lassan itt a nagy ünnepi lakomák ideje, nem árt ha előtte picit visszafogottabban étkezünk. Vagy beszéljek csak a magam nevében? Hát legyen, tehát nem árt ha egy kicsit visszafogottabban étkezem. Ami annyit jelent, hogy levettem a hús mennyiségéből és a lehetőségek szerint sok zöldet fogyasztok. Az egyes szám első személy ebben az esetben azért fontos, mivel megint csak magamnak főztem a héten, így a "zöld" fogyasztása nem ütközött senki -értsd: a férjem- érdekével.
Ez a saláta nagyon is laktató, senkit ne tévesszen meg a zöldség felhozatal. Aki szereti a céklát annak pedig kifejezetten mennyei ebéd vagy vacsora lehet, bár a pucolása kifejezetten "véres" munka (lásd az alsó képet), mindent pirosra fog. Az öntet, vagy inkább szósz, most szardellával és kapribogyóval készült, ami jól illett a cékla és a répa édességéhez. A rukkola csípős, fűszeres beütése pedig érdekes csavar volt minden falatban. A szósz nem csak, mint öntet de, mint mártogatós is tökéletes lehet mivel elég sűrű.
Saláta szardellás, kapribogyós öntettel
Hozzávalók (kb. 3-4 főre)
friss cékla
répa
rukkola
(vagy saláta ízlés szerint)
6 db szardella
1 tk dijon mustár
1,5 ek fehér balzsamecet
4 ek tejszín (nem főző)
1 tk kapribogyó
4 ek olivaolaj
bors
A céklát és a répát vágjuk hajszálvékonyra.
Az öntet hozzávalóit turmixoljuk krémesre, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk a salátával.
Fontos, hogy az olivaolajt mindig a végén, evőkanalanként adjuk a krémhez és alaposan turmixoljuk össze.
4 megjegyzés:
Gyönyörű és étvágygerjesztő
Nagyon tetszik az öntet állaga!
uu, a lenti kép nagyon jó. persze a többi is, de az különösen:)
Huhúúú, a céklás kép nagyon állat! Gratulálok! :)
Megjegyzés küldése