2011/02/09

Waffle... ami gofri?



Igen, azt hiszem, hogy csodás magyar nyelven szólva a gofri a waffle megfelelője. Ez az édesség a gyerekkoromat juttatja eszembe. Minden télen amikor a jégpályán korcsolyáztunk, hozzátartozott a hangulathoz a gofri csokipudinggal meglocsolva, tejszínhabbal a tetején egy pohár meleg teával. Még most is érzem az ízét és az illatát.

Évekkel ezelőtt kaptam egy gofri sütőt anyutól, de eddig csak egyszer került kipróbálásra. Tegnap viszont rámtört a gofri vágy, de egyet azért csavartam a recepten. Tisztában vagyok vele, hogy a sütőtök ideje lassan lejár, nálunk már nem is lehet kapni, de előre látóan lefagyasztottam a püréből még decemberben. Ebből a sütőtökpüréből került a gofri tésztájába. Nagyon feldobta a gofrit, a kisgyerekek biztosan nagyon élveznék a narancssárga színe miatt. Az íze pedig mennyei. Kapott egy kevés fahéjat is, de meg lehet még bolondítani egy kevés gyömbérrel vagy akár szegfűszeggel is.

Sütőtökös gofri

Hozzávalók (kb. 10 db-hoz)
2,5 dl sütőtökpüré
2,5 dl liszt
5 dkg olvasztott vaj
kb. 1 dl barna cukor
1 rúd vanília
2 tojás
2 dl tej
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
csipet só

Keverjük össze a pürét, a cukrot, vaníliát, sót és fahéjat. Szitáljuk le a lisztet, adjuk hozzá a szódabikarbónát és a sütőport és elegyítsük. A tojást, olvasztott vajat és a tejet alaposan keverjük el a pürével, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket is. Melegítsük fel a gofri sütőt és járjunk el az előírtak szerint.
Tálaljuk porcukorral, vagy ízlés szerint amivel kívánjuk.


RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

11 megjegyzés:

chriesi írta...

Isteni lehet! Pont hétvégén gondolkodtam azon, hogy kellene venni egy sütőt. :))

Reni írta...

De jó ötlet! Almával is biztos szuper lenne, bár a színén az nem sokat dobna.
Nekem is van gofrisütőm, de csak nagyon ritkán használom :/ Nem is értem miért, mert amúgy meg nagyon szeretjük. Meghoztad a kedvem, lehet előhalászom valamikor :)

Pötipite írta...

Nekem a Libegőnél lévő gofri a szép emlék,az még ott van?El kell,hogy kiránduljak oda. :)
Én is ritkán sütök az enyémmel,pedig szív alakút süt...:)

Édes és Keserű írta...

Pumpkin waffle

Ingredients:
50 gr. unsalted butter
1 cup pumpkin puree
100 ml dark brown sugar
1 tsp. ground cinnamon
Pinch of salt
1 cup flour
1 Tbs. baking powder
1/2 tsp. baking soda
200 ml cup milk
2 eggs
1 vanilla


In a large bowl, combine the pumpkin, brown sugar, cinnamon, and salt. Stir in the flour, baking powder and baking soda.
In another bowl, beat together the milk,eggs, melted butter and vanilla seeds. Add the liquid ingredients to the pumpkin mixture and stir until combined.

szaberka65 írta...

A kreatívblogos világból hozok neked egy díjat, kedvenc gasztrobloggeremnek. Kedvelem ezt a letisztult stílust, az egyszerű-de-nagyszerű recepteket és persze a profi fotókat.
Üdv
Erika
http://szabomuvek.blogspot.com/

Beatbull írta...

Magyarul a franciáktól örököltük (gaufre), míg az angolok a németektől (waffel) ;) Tök jó ötlet a tökpüré, nagyon tetszik! Elvégre gnocchiba is annyi minden kerül - miért ne lehetne gofriba is tenni. Legközelebb céklás gofri? ;)

Édes és Keserű írta...

Noémi,
Nem tudom, hogy megéri e, annyiszor énsem készítek, bár elég kicsi, nem foglal annyira sok helyet.

Reni,
Ugye de jó néha ha eszedbe juttatnak rég elfeledett ételeket? :)

Kati,
Hááát, azt ne tőlem kérdezd, hogy ott van e még a gofris, mert bizony én azt nem tudom....

Szaberka65,
Nagyon szépen köszönöm a sok dícsérő szót, egészen belepirultam :)

Robi,
hm... megérne egy próbát, már csak a színe miatt is :)

Foodafok írta...

Csodás ez a desszert!

Alexandra írta...

Tegnap nekem is sütőtökös napom volt - én fagyit csináltam belőle :)

Névtelen írta...

Ha sima gofrit szeretnék sütni, akkor a hozzávalókból csak kiveszem a sütőtök levet, és kész ugye?

Köszönöm

Vera írta...

Ha jól emlékszem, igen,elég ha elhagyod a pürét

Related Posts with Thumbnails