2011/03/08

Krémes almáspite



A fahéjas fagylalt ehhez a süteményhez készült volna, de végül mégsem illett a végeredményhez. Klasszikus almáspitéhez hasonló sütemény készült volna, ha nem kap el a vágy inkább valami krémesebb iránt, így csak jobb híján hívom ezt is pitének. Olyannyira jól sikerült, hogy a férjem egy fél tortát elpusztított egyszerre. Persze azt hozzá kell tenni, hogy roppant könnyű a krémje és nagyon is eteti magát ez a sütemény.

Az alapja egy vaníliás, omlós tészta amit sajnos elő kell sütni vakon, de remélem senki nem bánja. Nem olyan nagy ördöngősség ez a vakon sütés, sőt már a babot sem kell erre pazarolni, mert lehet kapni ún. pitesúlyokat, ami végtelenségik használható. A krém pedig szintén roppant egyszerű, csak egy kevés tojás, tejszín, cukor kell hozzá és kész is habkönnyű töltelék. Az i-re a pontot a pirított mandulaszeletek teszik fel. Egy kevés tejszínhab a tálaláshoz és garantáltan nagy sikert aratunk vele bárkinél.

Krémes almáspite

Hozzávalók (20-22 cm-es formához)

Vaníliás tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg porcukor
12 dkg hideg (!) vaj
1 rúd vanília magja
2 tojássárgája

A töltelékhez:
2-3 savanyú alma
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
3,5 dl tejszín
3-4-5 ek cukor (vagy ízlés szerint)
csipet fahéj
csipet szegfűszeg

A liszttel keverjük el a porcukrot, majd morzsoljuk el vele a hideg vajat. Adjuk hozzá a vaníliamagokkal felvert tojást és gyúrjuk össze. Tekerjük be sütőpapírba és pihenetessük 1 órát a hűtőben.
Nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra a tésztát és béleljünk ki egy 20-22 cm-es tortaformát. A szélét is a tetejéig végig fedjük be tésztával, majd szurkáljuk meg villával a tésztát és hagyjuk még kb. 30 percet pihenni hideg helyen.
 Béleljük ki sütőpapírral és öntsünk bele súlynak száraz babot vagy pitesúlyt és 180 fokra előmelegített sütőben süssük vakon 10 percig. Vegyük ki a nehezéket és a sütőpapírt, majd süssük még kb. 10-15 percet.

A krémhez melegítsük fel a tejszínt, majd adjuk hozzá a tojássárgát és állandó keverés mellett főzzük amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá és óvatosan forgassuk a krémhez. A vékonyra szelt almát fektessük a forma aljába és öntsük rá a krémet. Fedjük le alufóliával és süssük még kb. 20-25 percet.
A tetejét díszítsük szárazon pirított mandulaszeletekkel és tejszínhabbal tálaljuk.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Veronika!
Meg szeretném kérdezni, hogy a 20-22 cm-es forma, az a kapcsos fajta, vagy az alacsony falú fodros szélű pite-tál?
És még egy kérdésem volna: (bocsánat, ha nehéz a felfogásom:)
a tésztát kétszer tíz percig sütjük csak a töltelék nélkül, majd még a krémmel is 20-25 percig...?

Köszönöm szépen válaszod!
üdv,
Jázmin

Vera írta...

Jázmin,

Kapcsos tortaformát használtam a sütihez, és igen, a sütést is jól értetted, 2x kb. 10 percet sütöttem és még kb. 20 percet a töltelékkel együtt.

Eszter írta...

Durván jól néz ki!

Reni írta...

Szép! Meg is kordult a gyomrom :)

BabyDoll írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Related Posts with Thumbnails