Hetek óta tervben van a gombás galette készítése de csak most jutottam el idáig. Pedig nem is tudom, hogy "szabad e", mert a doktorbácsim szerint túl sokat szedtem fel magamra a 26.hétig. Itt egy mély levegőt veszek és lenyelem a mondandóm többi részét a férfi orvosokra vonatkozóan, de talán illene több szempontot is figyelembe venni mielőtt ilyen kijelentéseket tenne egy orvos. Például örülni annak, hogy jelenleg a betegségem éppen passzív állapotban van, hogy a baba egészségesen fejlődik és semmi baj nincs, hogy már nem dohányzom és 6 hónap alatt megtanultam reggelizni. Ezek közül leginkább az elsőnek és a másodiknak örülök igazán! A dietetikus pedig még nem hívott fel eddig, úgyhogy úgy döntöttem, hogy ez belefér. Egyébként pedig az első sokkon már túl vagyok, már nem őrjöngök és meg fogom hallgatni, hogy mi okosat tud majd nekem mondani. Ne aggódjatok, lesz még édesség a blogon, hiszen nem fogyókúrán vagyok....szép is lenne 6,5 hónapos terhesen...
A galette rusztikus francia étel, amolyan tart féle. Nekem már a formája is tetszik, talán a túrosbatyuhoz tudnám hasonlítani elsőre. Elég sokféle létezik, mind édes mind pedig sós formában népszerű. Maga a tészta könnyű, joghurtos verzió, nekem igazán bevált. Tölteléknek pedig igazán akármit választhatunk, erre vonatkozóan szerencsére nincs semmilyen előírás.
A tészta nagyjából tényleg ilyen egyszerű mint ahogy képeken is látszik, csak 1...2...3...
A receptért kattints a képre:
Minden kép © Studer-T. Veronika all rights reserved
PLEASE, FIND THE RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS
21 megjegyzés:
Viszem a recepted! Annyira látszik a fotón, hogy mennyire jó a tészta állaga és milyen illata lehet frissen!
Photos sublimes qui mettent en appétit! Cette recette sera certainement tentée un de ces soirs... Merci!
Vera, legszívesebben most azonnal felugranék az asztal mellől, és meg sem állnék hazáig...hogy elkészíthessem! (...de erre kicsit még várnom kell)...nagyon tetszik!!!
Noémi,
A tészta tényleg nagyon jó, tetszene neked is.
Dominique,
Merci.. :)
Orsi,
köszi :) a munkaidő is lejár egyszer....
Szia,
nemrégóta olvaslak, és gyönyörűek a fotóid, épp a kakukkfüves limonádé a háttérképem. :)
Képzeld, én 28 hetes kismama vagyok (pont ma töltjük a 28-at), és én meg a vizesedés mellett teljes sómegvonáson vagyok, gondolhatod...
Szerencsére nyár van, így van sok zöldség, gyümölcs. Nem a kedvenceim, de most ez legalább van.
Kitartást a diétához - ha kell -, és nagyon sok szépet és jót a babaváráshoz. (Apropó, milyen nemű a baba?) Gratula a picihez és a bloghoz is!
Üdv: Ildi
Ildi,
Köszi szépen, örülök, hogy tetszik a blog.
28. hét? :))) kisfiú vagy kislány? nálunk kislány lesz :)
Én is vizesedek rendesen, de nagyon nem tudnak sót megvonni tőlem, mert nem eszem sósan. Egyszerűen ez genetika, anyu is, mama is....
Hétfőn megyek a dietetikushoz, kíváncsi vagyok mi okosat mond :))
Neked/nektek is sok sok szépet kívánok :)
Vera
Nahât, babàt vársz?:)) nagyon szèp és békés várandòs heteket kívànok Neked.
Nekem most másfél éves a kisfiam, imádtam vàrandòs lenni. Megéltem mit jelent az h "áldott állapot", nagyon bensőséges, gyönyörű időszak volt. Olyan jò érzés felidèzni...
Kitartást a diétához, sok pozitív èlmènyt és gondolatot kívànok, ne hagyd hogy elrontsàk ennek az időszaknak a visszahozhatatlan szépségét!!
Szorítok:))
A kèp ès a recept most is csodàs...
Szia Vera,
nálunk is lány lesz, Barbara Angyalka. :) A ti babátoknak megvan már a neve?
Én sem ettem túl sósan, már régóta nagyon sószegényen főzök, dehát só azért mindenben van: a kenyérben, a húsra rakok, a zöldségekre, ha sütöm őket, a rántottába.... stb. Na most ezekről le kellett teljesen állni. Úgy eszek sült húst, hogy nincs rajta só, úgy eszek fasírtot, hogy nem rakok bele egy csipet sót sem.... Annyira nem veszélyes, szoktunk így méregteleníteni, hogy se só, se cukor, se állati eredetű étel. Inkább csak a kilátás borzaszt, hogy ezt így 3 hónapig... Étteremben nem ehetek, gyakorlatilag csak otthon. De legalább szépen lement a víz!
és így testközelből átérzem, amit a rákbetegeink, amikor hónapokig esznek só nélkül. Van rendes saját élményem, nem csak egy hónapig. :)
Kívánom, hogy neked ne kelljen teljesen megvonni a sót! És ha diétáznod kell is, azt is csak módjával kelljen.
Minden jót: Ildi
Ezt ki kell próbálni.Vittem a receptet.
Vianne,
Igen, én is imádom ezt az érzést :)Olyan édes amikor mocorog :)
Ildi,
igen, nekünk is van nevünk, már az első naptól :) Izabella
Hát nem egyszerű só nélkül.. minden íztelen lesz nem? Na, majd hétfőn meglátom mit mond nekem :)
Marcsi,
szerintem biztosan ízleni fog
Majd számolj be! :) Szorítok!
Ildi
Ildi, Vera!
Himalaya-só sem mehet? Nem tudom a vizet megköti-e, de nagyon sok szempontból egész máshogy viselkedik mint a tengeri só, pl. nem szűkíti az ereket, nem emeli a vérnyomást, stb. Nézzetek utána, hátha...
Mushroom Galette
Ingredients:
Pastry:
200 g flour
¼ tsp salt
100 g chilled butter
1 Tbsp yogurt
1 Tbsp chilled water
Filling:
Mushroom
250 g mascarpone
2 garlic
1 egg
Thyme
A Handful of Grated parmesan
Salt
pepper
Whisk together the flour and salt in a large bowl. Sprinkle bits of butter over the flour and mix it well. Add yogurt and water to the butter-flour mixture. With your fingertips or a wooden spoon, mix in the liquid until large lumps form. Pat the lumps into a ball; do not overwork the dough. Cover with plastic wrap and refrigerate for 1 hour.
Whisk mascarpone with egg until smooth and creamy. Add parmesan, thyme and season to taste. Cut the mushroom into cubes, or as desired.
Preheat oven to 400 degrees. On a floured work surface, cut dough into 3-4 pieces and roll each out rounds. Transfer to an ungreased baking sheet. Spread the mascarpone mixture evenly over the bottom of the galette dough, leaving a 2-3 cm border. Cover the cream with the mushrooms. Fold the border over the filling, pleating the edge to make it fit. The center will be open. Brush crust with egg yolk glaze. Drizzle with olive oil and let it bake until golden.
Vianne,
én jelenleg azt a sót használom :)
Vianne,
eddig én is azt használtam.... sajnos a nátrium az nátrium, de szerintem is azt kell használni, én pl. minden betegemnek azt "írom" elő. Az a legjobb só.
Mi is, imádjuk:)
Néha a bonbonokba is teszek egy icipicit, jobban kihozza az édes ízeket.
Vera,
mit mondott a dokid? Lehet tudni?
Üdv: Ildi
Szia Ildi,
Köszi az érdeklődést. Minden rendben, most jöttem a dokitól. A dietetikus azt mondta, hogy minden szuper ahogy étkezem meg amit. Azt tanácsolta, hogy talán sétáljak többet, naponta 30-60 percet folyamatosan.
Ez nem gond :)
Tök jó! :)
Ildi
Én is csatlakozok!Várom a bejegyzést! (Szeretek nálad időzni, mindig feltöltődök a képeidtől:)
Oh, az előző megjegyzést a fotóshoz szerettem volna írni, de sebaj,a lényegen nem változtat:)
Megjegyzés küldése