2012/04/12

Gersli rizottó medvehagymával


Ez egy gyors és meglehetősen rövid bejegyzésnek ígérkezik. Lóg fülem-farkam, már csak elmerülni szeretnék a kedvenc magazinomban. Tehát akkor csapjunk is bele. Rizottó az egyik mentő étel nálunk. Ha nem jut eszembe semmi vagy csak rutinból akarok összedobni valamit akkor mindenképpen nyerő.  


A megszokott rizs helyett viszont lehet -sőt érdemes- néha mást is bevetni. A gersli vagy esetleg a tönköly is kiváló rizottóalap. Ami a körítést és ízvilágot illeti, én azt mondom hogy szinte minden szóbajöhet. És amikor sietősre veszi az ember a dolgot akkor ad hálát, hogy a kertben csokorszámra terem a medvehagyma. Ez a rizottó amolyan fitneszesre sikeredett, gerslivel meg medvehagymával egy kevés mogyoróval a tetején, de nekem nagyon is ízlett. Sőt, Kismorzsa is megkóstolta és evett pár minifalatot belőle, úgy láttam, hogy ő sem veti meg.


Gersli rizottó medvehagymával és mogyoróval

Hozzávalók:
250g gersli
100ml száraz fehérbor
700ml alaplé
1 nagy vöröshagyma
4 ek olívaolaj
2 1/2 ek vaj
maréknyi parmezán
maréknyi medvehagyma
maréknyi mogyoró
bors

A receptet egy nappal előbb kell elkezdeni!
1. A gerslit éjszakára áztassuk be vízbe. Másnap csepegtessük le és felhasználásig tegyük félre.
2. Elektromos aprítóban pürésítsük a medvehagymát a mogyoróval és 2 evőkanál olívaolajjal.
3. Egy edényben forrósítsunk fel 2 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál vajat. Az apróra vágott hagymát futtassuk meg a vaj-olívaolaj keverékén majd adjuk hozzá a gerslit és főzzük pér percig. Öntsük fel a borral, kevergessük amíg felszívódik, majd állandó kevergetés mellett adagoljuk az alaplevet merőkanalanként a gerslihez. Mindig várjuk meg amíg a kanálnyi folyadék felszívódik mielőtt hozzáadnánk a következőt. Körülbelül 25 perc alatt elkészül az étel.
4. Keverjünk a rizottóhoz fél evőkanálnyi vajat és maréknyi parmezánt. Ízesítsük 2 evőkanálnyi medvehagymapürével és sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Azonnal tálaljuk.
5. A maradék medvehagymapüréhez üntsünk olívaolajat és légmentesen zárható dobozban tároljuk max.1 hétig a  hűtőben.


3 megjegyzés:

chriesi írta...

Szuper jó!

zazálea írta...

Kismorzsa.... :DDD

Vera írta...

Noémi,
fittebbnek is érzem magam tőle :)

Zazálea,
igen, nekem Morzsám van :)

Related Posts with Thumbnails