Ez a likőr alapból a húsvétot juttatja eszembe, pedig több országban is készítik karácsonykor is. Érdekességként azt olvastam róla, hogy eredete egészen a koloniális időkig nyúlik vissza. A receptet állítólag portugál hajósok hozták Európába Brazíliából. Eredetileg tojás helyett avokádóból készült, de mivel európai éghajlaton ez a gyümölcs rosszul viselte magát, ezért tojással helyettesítették. Így született meg a mai tojáslikőr.
A receptet eredetileg olvastam egy magazinban, de a tejszín és alkohol arányait megváltoztattam az előbbi javára, meg a tojások számát is. Nekem az eredeti túl alkoholos volt, és tettem még bele frissen reszelt szerecsendiót.
Tojáslikőr
Hozzávalók (kb. fél literhez):
3 tojássárga
15 dkg cukor
3 dl tejszín
1/2 rúd vanília kikaparva
2 dl alkohol (ez lehet rum, 70%-os gyógyszertári alkohol, esetleg vodka) az enyém rummal készült
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
A tojást, cukrot, vaníliát habosa keverem, hozzáadom a tejszínt, és gőz fölött állandó keverés mellett besűrítem, a végén hozzáadom a szerecsendiót. Lehűtöm, és robotgéppel hozzákeverem az alkoholt. Üvegekbe töltöm, és hűtőben tárolom. Érjen legalább egy napot. Fogyasztás előtt rázzuk fel!
9 megjegyzés:
Ezekbe a képekbe én most teljesen beleszerettem!
:)szóval mikor lesz nálad újabb recept? :)
Ehm...erre még nem tudom a választ. :)
Egy pohárkával elvettem! Nagyon tetszenek a képeid!
Viheted a másikat is, van még :) és köszönöm
A tojáslikőrnél eddig csak a fotókat néztem a receptet nem... hát ez nagyon egyszerű! el is készítem Húsvétra, mert nagyon szeretem az ilyen likőröket. :)
Kicsi koromban mindig kinyalogattam a vendégek után a tojáslikőrös poharakat... :D
Én is, de szerintem nincs olyan kisgyerek aki ne ezt csinálná :)
A tojáslikőrt volt szerencsém megkóstolni nagyon finom vol.Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok. Anya
Megjegyzés küldése