2010/04/01

Bárány tortellini sáfrányos mártással



Nem tipikus húsvéti étel mivel tésztás, de legalább báránnyal van töltve. Mi otthon nem nagyon szoktunk húsvétra sonkát vagy kalácsot sütni, ez valahogy kimaradt az életemből. Mindig valami komolyabb étel volt az asztalon, de  soha nem a fentiek. Na, esetleg néha füstölt pulykacomb, jó erős tormával.

A fenti étel ugyanolyan ünnepi, ha nem ünnepibb, mint a főtt sonka. Egy kis munka ugyan van vele, hiszen tésztát kell gyúrni és tölteni kell, de megéri. Én köröket szaggattam a tésztából és összecsíptem a szélüket, de raviolit is lehet készíteni. Akkor a vékony tésztalapra a húsból pici kupacokat halmozok, egy másik tésztalapot a tetejére helyezek és derelyevágóval körbevágom, lenyomkodom a szélét. A ravioli géppel rendelkezők ilyenkor előnyben vannak.

Bárány tortellini sáfrányos mártással

Hozzávalók (3-4 személyre):
30-40 dkg bárányhús
1 vöröshagyma
2 fokhagyma
kb 3,5 dl húsleves
1 ek paradicsomsűrítmény
olivaolaj
bors

A sáfrányos mártáshoz:
1 vöröshagyma
1 pici zacskó sáfrány
2 dl húsleves
2,5 dl tejszín (nem főző)
bors

A tésztához:
kb. 40 dkg liszt
4 tojás

A bárányt apróra vágom (vagy daráljuk). A hagymát megfuttatom olivaolajban, hozzáadom a bárányt és lepirítom. Felöntöm húslevessel, hozzáadom a paradicsomot, a kinyomott fokhagymát, sózom borsozom és fedő alatt lassú tűzön elfőzöm a levét.
Rugalmas tésztát gyúrok, folpackban pihentetem 1 órát a hűtőben. Vékonyra nyújtom, nagyobb pohárral köröket szaggatok, közepére kb. 1 kisebb tk húst helyezek, és összenyomom a széleit. Lobogó sós vízben kifőzöm.
A szószhoz olivaolajon megfuttatom a hagymát, felöntöm levessel és a felére hagyom forrni. Hozzáadom a tejszínt, a sáfrányt, sózom, borsozom, és közepes lángon besűrítem. (Ha nem akar sűrűsödni, akkor pici étkezési keményítőt tegyünk bele.) Ha kész a szósz, akkor apró lyukú szűrőn leszűröm.

4 megjegyzés:

Notburga írta...

Nagyon jók a a fotóid, gratulálok. Szívesen olvasgatom a blogodat.

Reni írta...

Hejj de jó ez a recept! És a fotó is nagyon étvágygerjesztő. Kordult is a gyomrom, ma még nem ettem :)

Vera írta...

Notburga!
Nagyon szépen köszönöm, örülök neki, hogy tetszik.

Reni!
Köszi, ha nagyon éhes vagy, még ne ezzel kezd :)

chriesi írta...

Isteni lehet!

Related Posts with Thumbnails