2010/04/30

Zöldfűszeres kalács


Minden hétvégére készítek kalácsot. Nem azért, mintha én enném, hanem a férjem szereti nagyon. Ha hétvége akkor kalács mindenhez, lekvárhoz, sonkához, tojáshoz. Még pár hete variáltam át a jól bevált receptem. Persze a szokásosat is megcsináltam neki, mert ezt nem ajánlom lekvár alá, inkább krémsajthoz.

A válasz óriási tiltakozás volt. Neki ha kalács, akkor az nem fűszeres, és főleg nem teljeskiőrlésű lisztből készül. Meg kell neki bocsátani, nem ért hozzá. Nekem nagyon is ízlett. Azt is mondhatnám, hogy fonott kenyér, de még megvan benne a kalács foszlóssága, tehát ez kalács. Legközelebb nem bazsalikomot fogok beletenni, hanem magokat. Arra nem tudom mit fog majd mondani, de ez legalább egy kicsi színt visz a péntekembe, hogy nem mindig ugyanazt a kalácsot gyúrom.

Zöldfűszeres kalács

Hozzávalók (1 nagy kalácshoz):
25 dkg liszt (lehet sima is, de én teljeskiőrlésűt használtam)
15 dkg rétesliszt
1 ek cukor
1 tk só
1 dkg élesztő
2,5 dl víz
2 tojás (de csak kb, 1.5 felvert tojást adok a tésztához)
fél dl olivaolaj
friss zöldfűszer (én bazsalikomot használtam)

Az élesztőt cukorral és vízzel felfuttatom. A liszthez hozzáadom a sót, bazsalikomot és az olajat, jól elkeverem. A 1,5 tojást is hozzáöntöm, majd az élesztős vizet. Nagyon lágy tésztát kapok eredményül, de ha lehet gyúrjuk egy jó 5 percet, és ha kell csak akkor adjunk hozzá még pici lisztet, de ált. nekem nem kell hozzáadni. A kalács akkor lesz jó foszlós, ha sokáig gyúrjuk, én kb 15 percet szoktam. A tálat letakarom, és meleg helyen duplájára kelesztem a tésztát (ez kb plussz minusz 1 óra). Ha megkelt megfonom, ki ahogy szeretné, és letakarva még kelesztem 45 percet.
Ha kész, a maradék tojással megkenem a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütöm.

7 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Gyönyörű lett a fotó! :)

Vera írta...

Köszi :)

Limara írta...

Nagyon szép! :)

Vera írta...

Köszi Limara :)

Méhn Niki írta...

Én ilyenkor mindig azt mondom a páromnak: majd ÉN megeszem. :P
Ha nem tetszik neki, süssön magának! :D
Na jó, én is próbálok a kedvében járni, de hát nem lehet mindig az amit a férfiak akarnak...??!!

Én megettem volna! :)
Nekem tetszik! ;)

Névtelen írta...

igazad van, a férfiak ehhez nem értenek. az én párom mindig potestál, ha fehérlisztböl sütök kenyeret (ritkán fordul elö). azt szokta mondani, hogy olyan mint a sütemény. úgyhogy nálam majdnem mindig kerül bele teljes kiörlésü liszt, mert ha barnás, akkor megeszi;-)

Vera írta...

:) furák ezek a férfiak

Related Posts with Thumbnails