2010/05/08

Bárány burger


Talán ha egyszer egy évben készítek hamburgert. Nem szeretem egyik hamburgeres láncot se, így nálam az is kimarad. Utcai árusoknál vásárolt szendvicsektől pedig alapban idegenkedem, nem tudom mi van benne. Erre is, mint általában minden ételre el lehet mondani, hogy a házi az igazi. Pontosan tudom, hogy mi kerül bele, és az szín tiszta hús.

Ez most egy feles, bárány és borjú, változat. Annak is ajánlom aki nem rajong a bárányért, mert csak egy picit különlegesebb az íze. Tojással nem érdemes elrontani a hamburgert, nem kell tőle félni, hogy szétesnek a korongok. Elég bele friss fűszer és már kész is. Amit még nem tennék a szendvicsbe, az ketchup és mustár. Amellett, hogy nem különösebben szeretem a ketchupot, nem is illik a bárányhoz. Helyette fokhagymás görög joghurtot ajánlanék. Még autentikusabb lenne házi készítésű hamburgerzsemlével, de ehhez most nem nagyon volt kedvem. 

Bárány-borjú burger

Hozzávalók (kb. 6 nagyobb koronghoz):
7-800 gr darált hús (fele bárány, fele borjú vagy marha)
1 vöröshagyma
2 fokhagyma
friss csili (ízlés szerint)
friss koriander
friss petrezselyem
bors

rukkola
paradicsom
hagyma

A hozzávalókat apróra vágom, és alaposan elkeverem a darált hússal. Zárható dobozban pihentetem pár órát a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Kb. tenyérnyi (15-20 cm átmérőjű), 1 cm vasatagságú korongokat formázok és kevés olivaolajon megsütöm. Tipp: a korongok tetejére sütés közben nehezéket teszek, pl egy kisebb edényt, így megtartják a formájukat.
A zsemléket megpirítom, megkenem fokhagymás joghurttal, és zöldet teszek rá. A bárány rukkola páros kifejezetten nyerő.

2 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon guszta! Én is csak itthongyártottat eszem, utálom a mekis meg miegyebes hamburgereket.

Viszont bárányt még sosem ettem, nálunk egyáltalán nem lehet kapni.

A tippet köszi, eszembe sem jutott volna, pedig milyen egyszerű, tényleg! :)

chriesi írta...

Mmmm felkerült a főzőlistára! :D

Related Posts with Thumbnails