2010/06/17

És mi lett a padlizsánnal?


A padlizsános recepteket ott hagytam abba, hogy lesz még folytatás, hiszen maradt még itthon egy, a nagy bevásárlás után. Kidobni nem szeretek semmilyen zöldséget, inkább kitalálok hozzá valami receptet. Ez egy nagyon egyszerű étel, és a lustaságom is nagy szerepet játszott a létrejöttében, ugyanis nem volt kedvem elmenni boltba venni még ezt meg azt egy komolyabb vacsorához. Maradt ez a lepény, ami hangsúlyozom, hogy nem pizza, mert félek, hogyha annak nevezném, akkor az a sok olasz olvasóm nagyon gyorsan megválna tőlem.

Márcsak azért sem nevezném annak, mert nincs rajta paradicsomszósz, se mozzarella, ez egy natúr fehér változat, de legalább annyira finom, mint a paradicsomos rokona. Munka is csak annyi van vele amíg a tésztát meggyúrjuk, aztán lehet hagyni órákat kelni magában. Csináltam szórakozásból ilyen mini változatot is, két falat volt az egész, de nagyon aranyosak voltak. Kép készült ugyan a nagyról is, de mégis ezt a kis szerencsétlent választottam a blogra. Ha van kedvünk, akkor akár vendégeknek is lehet készíteni, ha csak baráti összejövetelről van szó.

Padlizsános lepény

Hozzávalók (2x kb. 32 cm-es, vagy kb. 20-25 mini)
A tésztához:
25 dkg liszt
2 ek olivaolaj
fél cs. szárított élesztő (vagy kb. 2 dkg friss)
csipet só
kb. 1,5 dl langyos víz

A szószhoz:
1 padlizsán
1 fokhagyma
2 ek mascarpone
1 tojás
1 ek reszelt parmezán
bors
bazsalikom (de kakukkfűvel is működik)

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd letakarva hagyjuk kelni (lehet 5-6 órát is). A szószhoz verjük fel a tojást, keverjük simára a mascarponéval, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a fokhagymát és a parmezánt.
A tésztát nyújtsuk nagyon vékonyra, kenjük meg a szósszal, tegyünk rá vékonyra szeletelt padlizsánt, bazsalikomot, locsoljuk meg kevés olivaolajjal, és 200 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben süssük kb 10-12 percet, amíg elkezd barnulni a szósz.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik a recept és a padlizsánt is szeretem.

duende írta...

Nagyon jó ötlet és tényleg, partykra is szuper lehet! :)

Vera írta...

Duende, köszi. ez egy hirtelen ötlet :) de azok általában jók :)

Related Posts with Thumbnails