2010/06/02

Olivás parmezános kenyér

Tegnap nem főztem semmit, mert hideget akartunk vacsorázni. Ha azt mondom, hogy hideg, akkor pármai sonka, feketeerdő sonka és sok sok féle sajt volt az asztalon, na meg jó vörösbor. Ehhez sütöttem a képen látható kenyeret. Eszméletelen finom lett, és nagyon jól viselte magát a különböző sonkák alatt. Olivabogyóval és parmezánnal készült. Az a jó a kenyérkészítésben, hogyha valaki rákapott, akkor már nem lehet elrontani, lehet próbálkozni bármilyen ízesítéssel.

Ugyan sokan nem szeretik az olivabogyót, de ebben nincs annyi, hogy az íze túlságosan kirívó lenne, érdemes kiróbálni. Nem igazán tudtam, hogy fog viselkedni a parmezán a tésztában , de nemhogy gond nem volt vele, de kifejezetten jól állt neki az íze, kellemes összhangban volt a többi összetevővel. Teljes kiőrlésű liszttel készült, de ezt bármikor le lehet cserélni. Arra viszont figyeljünk, hogy a víz mennyisége is változni fog, mert különböző lisztek különböző mennyiségű folyadékot vesznek fel.

Olivás parmezános kenyér

Hozzávalók (4x kb. 15 dkg stanglihoz)
30 dkg BL 80-as kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 1/2 tk só
1 cs. szárított élesztő 
2 ek olivaolaj
1 1/2 - 2 ek apróra vágott olivabogyó
egy marék reszelt parmezán
kb. 3 dl víz + 2 ek (annyi vizet adjunk hozzá, amitől a tészta könnyen gyúrhatóvá válik)

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztem (kb 1 óra). Ha megkelt átgyúrom, és mégegyszer a duplájára hagyom kelni (még 1 óra). Enyhén lisztes felületre borítom, és elosztom 4 részre. A tésztadarabokat megcsavarom többször, és a sütőlapra helyezem. Letakarva hagyom még 30-45 percet kelni.
Sütés előtt megkenem olivaolajjal, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm.

8 megjegyzés:

Eszter írta...

Szia, nagyon tetszik ez a recept. Gőzős sütőben sütötted vagy sem? Ropogós lett a héja vagy puha? Légkeverésen vagy anélkül?
Bocs a sok kérdésért,de újabban állandóan a sütésnél szúrom el a kenyereket.
Megkented valamivel sütés előtt?

Vera írta...

Eszter,
Nagyon is jók a kérdések! Nem gőzösben sütöttem, hanem légkeverésen. Annyira nem lett ropogós a héja, de nem is kifejezetten puha. Sütés előtt mindig olivaolajjal kenem be a kenyereket, attól megreped egy picit a héja, és ropogósabb lesz.

Ha igazán ropogós kenyeret akarsz sütni, akkor nekem a dagasztás nélküli kenyér vált be. Azt megtalálod Dolce Vita blogján, én is az alapján sütöm azt a kenyeret.

Vera írta...

Ja, azt még kihagytam, hogy ha dagasztás nélküli kenyeret sütsz, akkor azt nem lehet formázni kézzel, mert folyós a tészta, csak jénaiban.

duende írta...

Hm... Görögországban ettünk isteni olívás kenyereket! És hozzá milyen finom olajbogyókat és sajtokat...
Nagyon szeretem a jó olajbogyót.

Én a dagasztás nélkülit is szoktam bagett formájában sütni. Annyi a trükkje, hogy előmelegítem jó forróra a sütőt. Nem hagyom még plussz kelni a tésztát, hanem csak a sütőbetétel előtt veszem ki a tálból. Formázom (téglalapra lapítom óvatosan és feltekerem) és egyből rakom is be a forró sütőbe.
Tökéletes bagettet lehet így sütni belőle.

Nikos írta...

Gratulálok a blogodhoz! Csak így tovább! Nikos :-)

Vera írta...

Duende,
Koszi az otletet, kiprobalom

Nikos,
Koszonom szepen :)

chriesi írta...

Jelentkezhetek nálad kenyérsütő tanfolyamra? :D puszi Pestről :)

Vera írta...

Ó, hogyne a pékség reggel 8tól délután 5ig van nyitva, Edébidő 12-13.30-ig :)
(puszi a dombról :)

Related Posts with Thumbnails