Imádom a tavaszt és a nyarat, mert minden tele van friss, zsenge zöldséggel. A karalábét pedig extrán szeretem, nyersen. Ha nem levesben végzi, akkor általában nyersen rágcsálom, de ehhez persze elengedhetetlen, hogy tényleg friss és zsenge legyen a példány.
Most viszont több karalábét vettem, mint amennyit magában meg tudtam volna enni. Mostanában mindenből túl sokat veszek valamiért, mintha legalábbis egy hadsereget kellene ellátnom itthon. Tehát, maradt pár darab amivel egy ideig csak néztük egymást, aztán hirtelen elhatározásból megtöltöttem őket. Ha valaki szereti a karalábét, akkor ez is ízleni fog neki. Nem bonyolult elkészíteni, laktató, és mégsem túl nehéz étel. Szerintem még előételnek is megállná a helyét.
Töltött karalábé
Hozzávalók (4 db-hoz):
4 friss, zsenge karalábé
15 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma
olivaolaj
1 paradicsom
só
bors
1 tk kömény
Besamel mártáshoz:
vaj
liszt
tej
A karalábét megpucolom, és 20 percet gőzbe teszem. (Vagy párolóba, ha az nincs, akkor egy edényben melegítsünnk vizet, tegyük rá a fém szűrőt, bele a karalábét és fedjük le.) Ha kész, akkor egy kiskanállal szedjük ki a zöldség közepét.
Szárazon megpirítom a köményt, majd öntök rá egy kevés olivaolajat, és megfuttatom benne a hagymát. Hozzáadom a darálthús és átpirítom, majd hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, sózom, borsozom, és pár percet még hagyom a tűvön, amíg a paradicsom összeesik.
A húshoz hozzáadok még egy kevés apróra vágott karalábét (amit kikanalaztunk, a többit együk meg), és megtöltöm a karalábékat.
A tetejére besamel mártást készítettem, és kb. 180-200 fokra előmelegített sütőben 20 percet sütöttem.
5 megjegyzés:
:)))
Én is mostanában sokat vásárolok és mindenből... Alig fér a hűtőbe.
Mert tele a piac gyönyörűségeknek, és hát én is egynek nem tudok csak ellenállni: a kísértésnek! :))
Nagyon finom lehet ez a zsenge töltött karalábé!
(Nekem is a kedvencem a leves belőle, sok petrezselyemzölddel és én is nyersen szeretem még nagyon.)
Duende, minden nap megfogadom, hogy nem veszek semmit.... :)
Szia, eloszor is gratulalok a blogodhoz, le a kalappal...annyira megfogott hogy reggel 5ig olvasgattam. ha jol ertettem, svajcban elsz...ott kapni karalabet?!sajnos itt nincs :(
Réka,
köszi szépen, örülök, hogy tetszik a blog.
Hol az az itt ahol nem lehet kapni karalábét?
milano kornyeke :( se karalabe, se feher repa, zeller gumo nagyon neha nagyobb szupermarketekben, akkor meg neznek ram mint a foldonkivulire, multkor egy idos nenike meg is kerdezte tolem, mit csinalok en abbol a dologbol. a baberlevel szinte aranyban van merve (azt otthonrol hozok), de ami a legjobban faj a szivemnek az a kukorica, cso formajaban sosem lattam, fagyasztva sem kapni, pedig meg az kozel jar a friss izehez. hat ez van
Megjegyzés küldése