2010/08/10

Citrom, szeder, torta és gombhoz a kabátot


Amikor elkezdtem blogolni mindig az járt a fejemben, hogy milyen ételt milyen tányérban, háttérrel, szalvétával, evőeszközzel fotózzak. Ez a trend azonban szépen lassan megváltozott, vagy változóban van. Sokszor, sőt egyre többször rakok össze egy képet a fejemben, és utána gondolkodom el rajta, hogy milyen étel mutatna jól hozzá, benne. Nem tervezem, csak éppen beugrik valami, van hogy ételestől, néha üresen. Azt nem tudom, hogy ez mennyire normális, de ez tipikusan a "gombhoz a kabátot esete". Mindenesetre le se tagadhatnám, hogy szeretek fényképezni! 

Ez is egy ilyen helyzet volt, mert a kép már három napja ott volt a fejemben, csak éppen azt nem tudtam, hogy milyen desszert készüljön hozzá. Aztán megláttam a kertemben a szedret. Isten áldja az előző tulajdonosokat, hogy pár szeder bokrot is ültettek a kert szélébe. Ugyanis a szeder is nagyon jól mutatott a képen elméletben. És így tovább, végigmentem gondolataban a hozzávalókon, és megszületett a torta. Én alig vártam, hogy kihűljön, hogy szeletelni és fotózni lehessen, a férjem pedig alig várta, hogy szeletelni és enni tudja! Merthogy finom, mi több, már sütés közben is fantasztikus citrom illata van, könnyű, puha a tésztája és kávé mellé tökéletes kísérő. Azt hiszem - úgy mellékesen- megtaláltam az ideális citromos sütimet.

Citromos szedres 'piskóta'

Hozzávalók (20 cm-es formához)
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl habtejszín
3 citrom reszelt héja
csipet só
kb. 12 dkg szeder

A mázhoz:
porcukor
citromlé

A lisztet, sütőport és sót keverjük össze egy tálban. A vajat és cukrot keverjük habosra, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd a végén a citromhéjat és a tejszínt. Adjuk hozzá a liszthez, és alaposan keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a szedret. A piskótánál kicsit sűrűbb tésztát kapunk eredményül!
Öntsük a masszát a formába, és 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 50 percet. Ha pirulna a teteje, fedjük le alufóliával.
Ha kihűlt, díszítsük a tetejét mázzal. Ehhez keverjük el a citromlevet (kb. fél citrom leve elég) sok sok porcukorral, amíg sűrű fehér krémet kapunk, majd  kenjük meg a sütemény tetejét.

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Az a két csésze a kép alján csúcs!

Ms. Poppy írta...

Nekem meg a tányér a csúcs! Honnét van, ha szabad kérdezni?
Remélem, sikerült megvalósítanod a fotón, amit megálmodtál, mert szerintem nagyon szép, harmonikus lett.:)

Névtelen írta...

Ne használj ilyen gyönyörű szervizt, mert elvonja a figyelmet a művedtől ;)

Édes és Keserű írta...

Ms. Poppy,
Igen, azt hiszem és köszönöm :)
Innen van, www.casashops.com
kb. 70%-a a tányérjaimank stb amit a fotókon látsz innen van.

Névtelen,
Óó, bocs :)
de nem volt szívem otthagyni a boltban -70%-nál :)

Eszter írta...

Kedves Veronika! Ugye Veronika?! :)
Véletlenül találtam rá a blogodra, miután itthon bőséges szeder termésünk lett. Ez a süti isteni lett. Igaz én sokkal kevesebb citromhéjat tettem bele. (csak egyet) :)Utána még nézelődtem az oldalon, és ezek a fotók is csodásak, úgyhogy kedvenc sütő-főző blogomnak is nyilvánítottalak goldenblogon. :) Remélem, hogy még sokáig folytatod ezt a tevékenységedet!
Egy rajongód Heves megyéből :)

Édes és Keserű írta...

Eszter,

Igen, Veronika, de nyugodtan hívj Veránnak :)
nagyon nagyon örülök, hogy ízlett a süti és köszönöm a sok sok szépet, amit írtál. Remélem, más is legalább ennyire fog tetszeni, mint ez a blogról.

Related Posts with Thumbnails