Évente ugyan csak kb. kétszer, de nekiállok raviolit készíteni. Általában akkor készül, ha már nagyon nagyon megkívánom, nyugi van itthon, nem kell ide oda rohangálni és ez a nap vasárnap. A vasárnap azért előfeltétel, mert nincs semmi program ami elvonhatná a figyelmem ettől az ételtől. Nem lehet boltba menni, mert minden zárva van és a helyi piacok is zárva tartanak. Ez alól kivétel az antik és bolhapiac, de oda se megyek szerencsére minden alkalommal. Tehát előfeltétel a nyugodt vasárnap.
Annyira nem macerás étel, mint amennyire beharangoztam, de tény, hogy egy picit többet kell vele szöszmötölni, mint a többi tésztával. Egyszerűen más íze van, hogy töltött és nem szószos, mégha a kettő ugyanaz is. Arról meg nem is beszélve, hogy a házi tészta sokkal finomabb, mint a bolti. Most azért készült, mert ellenállhatatlan vágy fogott el az olasz ételek után, és ez már addig ment, hogy meghívtam a férjem egy 3. rangú olasz étterembe is a közelbe. Most is -mint mindig- rögtön megbántam, és muszáj volt valamivel ellensúlyozni. A ravioli tölteléke talán nem szokványos, picit szárazabb, mint általában szokás, de a zsályás vajas szósszal nagyon jól illenek egymáshoz. Egyszerű hozzávalókból készült, de valamiért nekem ezek az egyszerű ételek jobban ízlenek, mint a sok csavart és rafinált új konyha szüleményei.
Morzsás ravioli zsályás vajjal
Hozzávalók (3-4 fő részére)
30 dkg durumliszt
3 tojás
plussz egy korty víz
csipet só
A töltelékhez:
7 ek zsemlemorzsa (ha lehet akkor házi, sokkal finomabb)
2-3 fokhagyma
10 dkg prosciutto crudo
egy marék reszelt parmezán
bors
só (mértékkel)
szerecsendió
olivaolaj
kb. 10 dkg vaj
friss zsálya
A lisztből, tojásból - ha szükséges a korty vízzel- gyúrjunk rugalmas, könnyen kezelhető tésztát, majd sütőpapírba csomagolva pihentessük a hűtőben 1 órát.
A töltelékhez olivaolajon kezdjük el pirítani a zsemlemorzsát, nyomjuk hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a és fűszereket. Amikor kész, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra kockázott sonkát, és a reszelt parmezánt.
A tésztát nyújtsuk vékonyra (géppel: 1x3-as, 2x6-os, 1x8-as fokozat). Ha nincs ravioli készítőnk, akkor egy tésztalapra halmozzunk teáskanállal kupacokat, majd helyezzünk egy másik tésztalapot a tetejére, és derelyevágóval vágjuk körbe.
Lobogó sós vízben főzzük ki a raviolit. Melegítsünk vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zsálya leveleket, és hagyjuk sülni pár percet. Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, adjuk a vajhoz, tűz fölött rázzuk össze és tálaljuk.
Fogyasztás előtt még lehet kevés parmezánt reszelni rá.
4 megjegyzés:
Mmmmmm che belli e buoni!! Brava! La foto è bellissima!
Un bacione
Megérne egy képet a tésztanyújtó géped! Kíváncsi vagyok, milyen kompozícióba foglalnád. :-)
Oxana,
Molto grazie :)
Betűtészta,
hm, nembánom, legközelebb tésztát nyújtok, lefényképezem!
ötlet már van, köszi a tippet:))
Várom! :-)
Megjegyzés küldése