2010/08/11

Ravioli morzsával és zsályás vajjal


Évente ugyan csak kb. kétszer, de nekiállok raviolit készíteni. Általában akkor készül, ha már nagyon nagyon megkívánom, nyugi van itthon, nem kell ide oda rohangálni és ez a nap vasárnap. A vasárnap azért előfeltétel, mert nincs semmi program ami elvonhatná a figyelmem ettől az ételtől. Nem lehet boltba menni, mert minden zárva van és a helyi piacok is zárva tartanak. Ez alól kivétel az antik és bolhapiac, de oda se megyek szerencsére minden alkalommal. Tehát előfeltétel a nyugodt vasárnap.

Annyira nem macerás étel, mint amennyire beharangoztam, de tény, hogy egy picit többet kell vele szöszmötölni, mint a többi tésztával. Egyszerűen más íze van, hogy töltött és nem szószos, mégha a kettő ugyanaz is. Arról meg nem is beszélve, hogy a házi tészta sokkal finomabb, mint a bolti. Most azért készült, mert ellenállhatatlan vágy fogott el az olasz ételek után, és ez már addig ment, hogy meghívtam a férjem egy 3. rangú olasz étterembe is a közelbe. Most is -mint mindig- rögtön megbántam, és muszáj volt valamivel ellensúlyozni. A ravioli tölteléke talán nem szokványos, picit szárazabb, mint általában szokás, de a zsályás vajas szósszal nagyon jól illenek egymáshoz. Egyszerű hozzávalókból készült, de valamiért nekem ezek az egyszerű ételek jobban ízlenek, mint a sok csavart és rafinált új konyha szüleményei.

Morzsás ravioli zsályás vajjal

Hozzávalók (3-4 fő részére)
30 dkg durumliszt
3 tojás
plussz egy korty víz
csipet só

A töltelékhez:
7 ek zsemlemorzsa (ha lehet akkor házi, sokkal finomabb)
2-3 fokhagyma
10 dkg prosciutto crudo
egy marék reszelt parmezán
bors
só (mértékkel)
szerecsendió
olivaolaj

kb. 10 dkg vaj
friss zsálya

A lisztből, tojásból - ha szükséges a korty vízzel- gyúrjunk rugalmas, könnyen kezelhető tésztát, majd sütőpapírba csomagolva pihentessük a hűtőben 1 órát.
A töltelékhez olivaolajon kezdjük el pirítani a zsemlemorzsát, nyomjuk hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a és fűszereket. Amikor kész, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az apróra kockázott sonkát, és a reszelt parmezánt.
A tésztát nyújtsuk vékonyra (géppel: 1x3-as, 2x6-os, 1x8-as fokozat). Ha nincs ravioli készítőnk, akkor egy tésztalapra halmozzunk teáskanállal kupacokat, majd helyezzünk egy másik tésztalapot a tetejére, és derelyevágóval vágjuk körbe.
Lobogó sós vízben főzzük ki a raviolit. Melegítsünk vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zsálya leveleket, és hagyjuk sülni pár percet. Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, adjuk a vajhoz, tűz fölött rázzuk össze és tálaljuk.
Fogyasztás előtt még lehet kevés parmezánt reszelni rá.

4 megjegyzés:

Oxana írta...

Mmmmmm che belli e buoni!! Brava! La foto è bellissima!
Un bacione

Betűtészta írta...

Megérne egy képet a tésztanyújtó géped! Kíváncsi vagyok, milyen kompozícióba foglalnád. :-)

Vera írta...

Oxana,
Molto grazie :)

Betűtészta,
hm, nembánom, legközelebb tésztát nyújtok, lefényképezem!
ötlet már van, köszi a tippet:))

Betűtészta írta...

Várom! :-)

Related Posts with Thumbnails