A tiramisu egy nagyon hálás desszert, mivel mindeki szereti. (Persze itt eltekintek azoktól akik idegenkednek a nyers tojástól.) Ahogy azt már említettem múlt héten vendégeim voltak, és muszáj volt valami finomat készítenem nekik. Maradtam tehát ennél a jól bevált édességnél. Vagy mégsem? Ránézésre tiramisu, sőt minden benne van aminek benne kell lennie, plussz egy, a rizs.
Érdekes újítás ez a hozzávaló, ha nagyon egyszerűn akarnék fogalmazni, akkor ez tejberizs piskótával és extrákkal. De nem akarom ennyire lealacsonyítani szegényt, mert ennél azért sokkal finomabb, ugyan ízre valóban nem sok köze van a már megszokott tiramisuhoz. A receptet szintén találtam és már mondanom se kell, hogy a szokásos magazinomban (Lust auf Genuss). Azoknak is ajánlom akik a nyers tojás miatt nem eszik a tiramisut, merthogy ebben nem nyers. Osztatlan sikert aratott a vendégeimnél, egy nagy tál gond nélkül elfogyott. A recept maga Verona környékéről származik.
Tiramisu rizzsel
Hozzávalók (kb 8 személyre)
7,5 dl tej
csipet só
1 citrom reszelt héja
10 dkg rizottó rizs
3 tojássárgája
3 ek cukor
25 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
kávé
Amaretto (elhagyható)
babapiskóta
kakaópor
Forraljunk fel fél liter tejet egy csipet sóval és a citromhéjjal. Adjuk hozzá a rizst, és közepes lángon főzzük 30 percet. A maradék 1/4 l tejet a tojássárgákkal és cukorral gőz fölött, állandó kevergetés mellett főzzük krémesre. Ha kész, a tojásos krémet keverjük el a rizzsel, és tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt, akkor keverjük el benne a mascarponét és az előzőleg kemény habbá vert tejszínt is forgassuk a rizshez.
Főzzünk kávét (ha akarjuk megbolondíthatjuk egy kevés Amarettóval) és egy pillanatra egyenként érintsük bele a babapiskótát.
Rétegezzünk egy tálat a babapiskótával, majd öntsük rá a krém felét majd újra rétegezzük babapiskótával. A tetejére krém kerüljön!
Legalább 4 órát tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg vastagon kakaóporral!
14 megjegyzés:
Tetszik! A fiúk szeretik tejberizst, akkor ettől mi bajuk lehet??!! :))
Hú de jól hangzik! Már a neve is!
Igaz, a mi étkezésünkbe nehéz beilleszteni, de egy kis átalakítással (rizstej, juharszirup) belefér a kilengésekbe :)
ó,mennnyei lehetett! Áruld el kérlek, hogy a tányér honnan való? Rajongok az ilyen kis romantikus cuccokért.
hu de jo kulon kulon is imadom oket, egyutt is finom lehet nagyon!!
Thrini,
Valóban.. mi bajuk lehet :))
Alexandra,
Hát igen, így nem könnyű, de ha megcsinálod megírod, hogy milyeen változtatásokkal? Kiváncsi vagyok :)
Pötipite,
A helyi boltban vettem (Migros) még aszt hiszem júniusban. Sajnos nincs az alján, hogy ki a gyártó :(
Delish,
köszi, tényleg finom.
Íze jó. A rizs miatt olyan, mint a tejberizs. A tiramisuhoz semmi köze. Marad a régi jól bevált recept, melyet az egekbe magasztaltak vendégeim, na ezt nem fogják :-(.
Sajnálom, hogy nem nyerte el a tetszésed. Nem ízlik minden mindenkinek.
Hello!
Beautiful pictures and recipes!!
Where could I buy this white coffe pot??? It's gorgeous!!!!!
Thanks so much. I bought it here in Switzerland, but I see no brand on it :(
Is it expensive? :) Can I email you for maybe some more details? :))
Greetings from Poland!! Anna
:))) Hi Anna. I bought it 2 years ago, no idea about the current price, but I'Ll check it out when I'm around the store. Alright?
Oh...I don't want to make you trouble... but that would be fantastic!!! I am searching on google for several phrases like "cup espresso maker white" or "espresso stove white", " italian espresso maker" but nothing found so far :( thousands of coffee makers but not yours.
I'm just wondering now... is it for coffee making on the stove? Like those metallic ones with black handle? Or just to serve ready coffee on a table? Is it made of metal or ceramic? :)
Anna, This is only a pitcher. But I have an eye on a real porcelain coffee maker, look at it, it is beautiful http://www.seattlecoffeegear.com/walkure-karlsbad-porcelain-coffee-maker
Megjegyzés küldése