2010/09/07

A lényeg a szósz


Ha már az előző bejegyzésben a franciáknál jártunk, akkor még egy pillanatra maradjunk is ott. A szószt, mártást amit hoztam ugyanis ott kóstoltam először. Arra ugyan nem vennék mérget, hogy teljes mértékben ugyanolyan, mivel magam próbáltam reprodukálni, de ízre nincs sok különbség. Még nyáron voltunk Párizsban amolyan igazi helyi, pici, családi étteremben, ahol az étlap is 5 fogásból áll és a külföldi vendég csak a véletlen útján keveredhet oda, vagy talán akkor sem. Milyen szerencse, hogy a férjem beszél franciául és egy ízig-vérig párizsi ajánlásával jutottunk el ide. Tehát az étlap elképesztő rövidsége azzal kecsegtetett, hogy minden kiváló lesz amit felszolgálnak. Nem mondanám, hogy nagyon sokat válogattunk, mert ahányan voltunk -egy kivétellel- mindegyikünk kacsát rendelt. Na de milyen kacsa volt! Édesköményes, mézes, boros mártásban hozták, ami azóta se ment ki a fejemből.

Az édesköménymag enyhén ánizsos beütése és a méz édessége nagyon érdekes ízkombináció. Ha még ennél is erőteljesebb ízre vágyunk, akkor esetleg pácoljuk be a húst pár órára friss édesköménnyel.
A mártás most is kacsa mellé készült nálunk, a képre viszont már csak a kelbimbó jutott mutatóba, dehát a lényeg amúgyis a szósz. Ajánlom kipróbálásra, remekül fel tud dobni egy szelet húst, de akár zöldséget is!

Boros-mézes mártás édesköménnyel

Hozzávalók (kb.3-4 főre):
2 tk édesköménymag (vagy ízlés szerint több)
fél fej hagyma
1 ek vaj
2 dl száraz vörösbor
1,5 dl zöldségalaplé
3-4 ek méz
bors
Ha valaki sűrűbben szereti a mártást, adjon hozzá a végén keményítőt!

Az édeköményt szárazon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a vajat és futtassuk meg rajta az apróra vágott hagymát. Öntsük fel vörösborral, és hagyjuk kb. 5 percig főni, amíg az erős alkoholgőz eltűnik. Adjuk hozzá a mézet, a csipet sót, frissen őrült borsot, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük el kb. a felére.
Ha kész akkor szűrjük át egy apró lyukú szűrőn. 

6 megjegyzés:

Pötipite írta...

Jajj, csodás emlékem van nekem is Párizsról és a kacsáról. Se előtte, se azóta nem ettem olyan finomat.Az étterem nevét elárulod? Biztos visszatérünk, és akkor jól jönne..:-)

Vera írta...

Pötipite,

Persze, itt a cím meg a telefonszám:

Restaurant Chartier
146 Rue Prés Wilson
92300 Levallois Perret
01 47 37 07 21

Pötipite írta...

Köszönöm szépen, nagy örömet szereztél vele! Képzeld,ott laktunk nem messze,pár utcányira onnan sokszor sétáltunk a Rue Anatole France-n a Szajna felé.:-)

Vera írta...

Laktatok Párizsban? Biztosan szuper volt..

flatcat írta...

Remekül hangzik ez a szósz, szerintem kacsa mellé majd én is kipróbálom! :)

Vera írta...

Flatcat,
Kifejezetten kacsához ajánlom egyébként, azzal a legfinomabb.

Related Posts with Thumbnails