2010/12/01

Behavazva...



Ha már kinnt szakad a hó, gondoltam stílusos leszek és a kuglófot is télbe öltöztetem. Nem csak a ruhája téli, de maga az íze is. Elővettem az egyik, már olyan sokat emlegett, sütőtököt és végre felhasználtam valamiben. A tök nem csak csodás állagot, de hihetetlen narancssárga színt is ad a süteménynek. Ezt mindenkinek a képzeletére bízom, mert lévén ajándékba készültek, szeletelni nem tudtam őket.  

Osztatlan sikert aratott mindenkinél aki szereti a sütőtököt... és annál is aki nem. A sütőtök inkább csak mellékzönge, a marcipán, mandula és kandírozott narancs adja meg a tökéletes összhangot. Ideális téli sütemény nem csak ízében de látványban is.

Sütőtök-marcipán-narancs kuglóf

Hozzávalók (1 nagy vagy 12 kicsi kuglófhoz)
250 ml sütőtök püré
140 gr finom liszt
80 gr őrölt mandula
1 1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
150 gr cukor
100 gr vaj
4 tojás
100 gr marcipán
100 gr kandírozott narancs
1/4 tk őrölt kardamom
csipet fahéj

Bevonóhoz:
porcukor
Grand Marnier, Cointreau vagy narancslé

Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, mandula, szódabikarbóna, sütőpor és fűszerek). A cukrot robotgéppel keverjük habosra a vajjal, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat és verjük addig amíg világos krémet kapunk. Adagoljuk a krémhez a sütőtök pürét. Evőkanalanként forgassuk a krémhez a lisztes keveréket, majd a végén az apróra vágott marcipánt és a narancskockákat is.

Töltsük a masszát a formába és 170 fokra előmlegített sütőben süssük kb. 50-55 perc alatt készre. (Ha kicsi formákat használunk, akkor kb. 20 perc elegendő) Hagyjuk a süteményt a formában kihűlni.
A bevonóhoz keverjünk el annyi porcukrot Grand Marnier-vel (vagy Cointreau vagy narancslé), hogy sűrű, de még folyékony masszát kapjunk. Evőkanál segítségével csurgassuk a kuglóf tetejére és hagyjuk min. 1 órát száradni szeletelés előtt.

10 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Nyammmiiii!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klasszul hangzik :-)) és a kép is szuper!

chriesi írta...

Bevallom itt és most, hogy én nem szeretem a mázat de ez a kuglóf így mázastól isteni volt és a legszebb, hogy még van belőle pár szelet! :)

duende írta...

Az egyik picit megkapom?! :) Isteni fini lehet!

Alexandra írta...

Lelki szemeim előtt újabb havas kapukat láttam - erre itt vannak ezek a gyönyörűségek!
Biztos nagyon finomak voltak, jól hangzik a recept.

Puszedli írta...

Csak egy szó jut most az eszembe: gyönyörű!!

Vera írta...

Ági,
Igen, az volt :)

Bonbon mánia,
köszi

Noémi,
Tényleg nem szerted a cukormázat? De erre szerintem nagyon illett...

Duende,
Megkaphatnád, ha maradt volna :)

Belly,
köszi

Alexandra,
Van havas kapu.. és megint rákezdett :)

Puszedli,
Kedves vagy, köszi

chriesi írta...

Tényleg nem, de ez így volt tökéletes, most már nem fogom elhagyni, hanem adok neki más sütiken is esélyt.

Teuvo Vehkalahti írta...

Maukaan näköisiä leivonnaisia. Pitää jouluksi koettaa valmistaa. Kiva tutustua muihin maihin näin blgin välityksellä. Tule sinäkin katsomaan Teuvon kuvat blogi ja kerro myös kaikille sinun kavereillesi miksi kannattaa käydä katsomassa Teuvon kuvat blogi. Samalla saadaan Teidän maanne lippu nousemaan korkeammalle minun blogissa. Talviterveisin Teuvo Vehkalahti FINLAND

Norka írta...

Vettem tavaly egy szép kerámia kugló formát, azóta lóg a falon, porosodik. Bár sütiket már nem szoktam sütni, gondoltam, azért felavatom már szegényt. Nem keveset kutakodtam vonzó recept után, most megtaláltam. Köszi:)

Related Posts with Thumbnails