2010/12/13

A kedvenc karácsonyi kekszem


Nem, nem a mézeskalács. Már hallom is ahogy páran felhördülnek a képernyő előtt, de őket megnyugtatom, hogy bár szeretem a mézeskalácsot -nagyon is- mégsem ő kapja az első helyet a karácsonyi kedvencek listáján. A helyes válasz a belga eredetű speculoos, vagy speculaas vagy megint másnéven spekulatius, attól függően, hogy Hollandiában, Belgiumban vagy Németországban találkozunk e ezzel a keksszel. Ugyan eredetileg karácsonyi ünnepi keksz, manapság már egész évben hozzá lehet jutni a cukrászoknál és fémbobozba csomagolva.

Benne van minden a karácsonyi hangulatból, egy kevés fahéj, szegfűszeg és gyömbér. Barna cukorral készül, ami kellemes, enyhén karamelles ízt kölcsönöz neki és -talán ezzel kellett volna kezdenem- elképesztően ropogós. Amolyan igazi keksz. A fűszerekhez ízlés szerint adhatunk kevés kardamomot is, de nálunk az alábbi verzió vált be a legjobban. Nekem nem eléggé ünnepi az adventi időszak e nélkül, segít ráhangolódni a karácsonyra. Magában vagy egy pohár tejjel ideális ropogtatnivaló minden alkalommal.

Speculoos

Hozzávalók (kb 25 csillaghoz):
20 dkg liszt
1/2 tk. sütőpor
1/2 tk. só
1 tk. fahéj
1 1/2 tk. gyömbér (por, nem friss)
1/2 tk. őrölt szegfűszeg
20 dkg barna cukor
10 dkg puha vaj
1 tojás

A lisztet keverjük össze a sütőporral, sóval és a fűszerekkel. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és magas fokozaton robotgéppel verjük addig amíg kivilágosodik a krém. Adjuk a krémet a lisztes keverékhez és gyúrjunk belőle tésztát. Csomagoljuk sütőpapírba és hideg helyen pihentessük pár órát, de lehet egy éjszakát is. A pihentetés lényege, hogy a fűszerek jól átjárják a tésztát és intenzívebb íze lesz a keksznek.
Lisztezett felületen nyújtsuk nagyon vékonyra (kb. 3-4 mm), szaggassunk belőle formákat és 180 fokra előmelegített légkeveréses (200 fok alsó-felső sütés) sütőben süssük addig amíg a széle elkezd enyhén barnulni. Rácson hagyjuk kihűlni.
Eredetileg ütőfával készítik ezt a kekszet.

RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

10 megjegyzés:

szaberka írta...

Köszönöm, ez hiánypótló!

Csibe írta...

Köszi, ismét bővült a kekszes listám :)
Nagy keksz kedvelő vagyok. Szeretem készíteni is, és ropogtatni is.

chriesi írta...

Ha hiszed ha nem én is pont ezt akartam megsütni a héten. :)))

Pötipite írta...

Eme keksz nyitja a karácsonyi sütögetős időszakot nálam.Nagyon köszi! :)

Reni írta...

Nagyon jó! Kipróbálom! Olyan gyönyörűek ezek a hópelyhek, régóta ácsingózom ilyen kiszúróformák után, de Fehérváron még nem láttam.

Nekem is el kellene már kezdenem a karácsonyi sütögetést, de ez egy elcseszett adventi időszak lett a részemről...

Vera írta...

Speculoos (recipe in English)

200 gr flour
½ teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1 ½ teaspoon ground ginger
½ teaspoon ground cloves
200 gr brown sugar (important)
100 gr soft butter
1 egg

Combine flour, salt and spices.
Beat butter, sugar and a pinch of salt in an electric mixer until creamy (3-4 minutes). Add egg, and continue beating until light and creamy. Add to flour mixture and mix until nicely combined. Form mixture into a dough, then wrap in a baking sheet. Refrigerate to rest few hours or overnight.

Preheat oven to 180C. Roll pastry on a lightly floured surface to 3-4mm thick, cut into desired shapes then bake until the edges turn light brown and crisp (7-8 minutes). Transfer to wire racks and cool completely.

Vera írta...

Szaberka, Csibe,
Ez nálam nagyon alap karácsonyi recept :)

Noémi,
Attól még megsütheted...

Kati,
Jó sütögetést :)

Reni,
Nekem is nagyon tetszik, nem aza szokványos kiszúró. Még nem vagy elkésve a készülődéssel, majd ráhangolódsz.

Pötipite írta...

Reni,ettől tuti megjön a karácsonyi hangulatod,olyan csodás illata van... felér egy aromaterápiával.
A kiszúró nekem is nagyon tetszik,sajnos már késő,de jövőre beszerzek én is ilyet! :)

strawberry írta...

Áááááá, imádom a spekuloost, csak sajna itt nem lehet kapni, de mikor Haollandiában járok, raklapszám hozom haza (alig fér a bőröndbe a stroopwaffelek és a haselnoot ízesítésű kávépárnák mellé:))) Most legalább a recepted szerint el is tudom készíteni, köszönöm!!! Tudod, mibe isteni? Ledarálva, cheesecake alapnak. Készítettem már, nagyon jó, ajánlom.

Reni! A Metróban van egy nagy doboz Zenker kiszúróforma, csoda ritka formák vannak benne, pl. ilyen hópihe is, de van egyujjas kesztyű, gyertyatartó gyertyával,ajándékcsomag, gömbdísz, stb. 30 db, 3700 Ft, nem vmi olsó, de megéri.

Vera írta...

Kati,
Ezek szerint kisült az első adag?

Strawberry,
Hm, a waffelek igen... és nagyon régen ettem...
Én is szoktam cheescake alapnak használni :)

Related Posts with Thumbnails