2011/01/31

Fokhagyma és hagymaleves



So french... a szakácskönyv amiből a recept származik. És igen, maga  a leves is valódi francia, so french, ha nem is az a hagymaleves amit oly sokan ismernek, de nem kevésbé finom. A recept Franciország délnyugati részén, leginkább pedig Périgord környékén ismert. Legalábbis ezt írja a könyv szerzője, Dany Chouet és hinni kell a hölgynek, mert ő ebből a tartományból származik.

Megint rám tört a francia láz és most vettem hozzá egy szakácskönyvet is, So French. Nekem már a címe is nyerő volt, de a döntő lökést a képek és a hangulatuk adták a vásárláshoz. Az egész könyvnek olyan régi hangulata van. Kopott házak, ajtók, ablakok, régi asztalok, kiegésztítők, sikátorok és nálam mindig nyerő ez az összeállítás. A receptek pedig nagyon jók. Egyszerűek, franciásak és finomak. Maga a leves valóban nem a szokványos hagymaleves. Enyhén savanykás, hagymás és könnyű. Én egy szelet sajtos pirítósra eküszöm mellé és már kerek is a nap, voilá.

Fokhagyma és hagymaleves

Hozzávalók (4-6 főre)
1 ek kacsazsír
3 nagy vöröshagyma
1 ek liszt
3 nagy gerezd fokhagyma (vagy éppen 6, mert fokhagymából sosem elég)
3 tojássárgája
2 ek sherry ecet (vagy vörösborecet)

Melegítsük fel a kacsazsírt, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és hagyjuk enyhén barnásra pirulni. Keverjük hozzá a lisztet és pirítsuk le. Öntsük az edénybe az alaplevet, adjuk hozzá a kinyomott fokhagymát és hagyjuk kb 30 percet főni.
Tálalás előtt melegítsük fel a levest. Keverjük el a tojássárgákat az ecettel és egy merőkanál meleg levessel, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a leveshez. Már ne forraljuk!
Tálalhatjuk sajtos pirítóssal vagy apróra vágott tojással.

RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

5 megjegyzés:

Erika írta...

Annyira jó, hogy sokat olvasom a blogodat: esküszöm, napok óta motoszkál a fejemben, hogy hagymalevest kéne csinálni, de utána kellett volna kutakodnom egy receptnek... Szóval köszi! :)

Vera írta...

Nincs mit, remélem ízleni fog :)

chriesi írta...

Nagyon tetszik a kacsazsírban való pirítás! És és az a tányér isteni!;)

Pötipite írta...

Hú,de jól néz ki!
Tegnap sütöttem kacsát, a zsír ott figyel, hát már nem sokáig.Ez a leves nagyon különleges!
A könyv pedig nekem is kell!!Gyönyörű.:))

Vera írta...

Garlic and Onion Soup

Ingredients (serves 4-6)
1 tbsp duck fat
3 large onions, diced
1 tbsp flour
2 l chicken stock
3 large garlic cloves, diced
3 egg yolks
2 tbsp sherry or red wine vinegar

Heat the duck fat, add onions and cook until lightly brown, then add flour and brown slightly.
Pour in chicken stock, add garlic and cook gently for 30 minutes.
Just before serving, heat the soup, whisk the egg yolks with vinegar and a ladleful of soup, then whisk this back into the soup. Don not boil. Serve with cheese toast.

Related Posts with Thumbnails