... vagyis inkább túró, mert arra emlékeztet engem a végeredmény. Ha viszont a könyv amiből a recept származik azt mondja, hogy ez ricotta, akkor bizony az. Mióta interneten rendelem meg az angol nyelvű könyveim, az Amazon folyamatosan bombáz ilyen meg olyan ajánlatokkal. Nem rég küldtek egy érdekesnek tűnő leírást a házi sajtkészítésről és persze, hogy nyomban megrendeltem a könyvet.
Ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető sajtféle a könyvben. A többi sajnos egy kis utánjárást igényel mivel enzimeket és kultúrákat nem a sarki boltban árulnak. Ha azonban ezekhez valahogy hozzájutok, akkor akár a feta és a stilton sajton át a kékpenészes sajtok házi gyártásáig is eljuthatok. Persze az nem állítom, hogy ezentúl a roquefort is házi készítésű lesz nálunk, de egyszer-egyszer, ha kedvem tartja miért is ne. Szerintem nagyon izgalmas házilag készíteni sajtot, amihez egy szelet saját sütésű, ropogós kenyér az igazi természetesen.
Házi ricotta
Hozzávalók (kb. 2,5 dl-hez)*
2 l friss tej (autómatából szerezzük be; nem pasztőrözött)
60 ml almaecet
fél tk jódozatlan só (szerintem elhagyható, ha édességben használjuk fel a ricottát)
1 db étel hőmérő
A tejet lassú lángon forrósítsuk fel 87,7 C-ra. Közben néha keverjük meg. Vegyük le a tűzről és állandó kevergetés mellett adjuk hozzá az almaecetet. Pár perc után kis göbök keletkeznek majd a tejben, vagyis összetúrósodik. Fogjunk egy tiszta anyagot, helyezzük a szűrőbe és töltsük bele a göböket. (Persze fel is lógathatjuk) Hagyjuk csepegni 25-30 percet, de ne többet.
A végén aki akarja, keverjen hozzá sót. Kb. 1 hétig áll el a hűtőben.
* A könyvben leírtakhoz képest fele mennyiség. A recept a Recipes for 50 Cheeses from Artisan Cheesmakers könyvből származik.
10 megjegyzés:
De jó!
Mama készített régen mindig túrót, az valami isteni volt a boltihoz képest!
Kb. 3 hónapja mi is csak házi tejet iszunk minden nap, 6 literesével vesszük. (Dani munkahelyénél mérik szerdánként)
Izgalmas ez a házi sajtkészítés, de kábé lehetetlennek tartom, hogy itthon a különböző enzimeket, vagy kultúrákat be tudnék szerezni. Bár mondjuk ha felkeresnék néhány hazai sajtkészítőt, lehet nem mondanának nemet :)
Az igazi ricotta ilyen, és nem az a krémszerű. Isteni képek!!!
Álomszép képek már megint!
(Ha összemegy a piaci tej, én is lecsurgatom.)
Reni,
Most én is azon töröm a fejem, hogy honnan szerezzem be ezeket az extrákat..
Noémi,
Tényleg? Ezt nem tudtam...
Szaberka65,
köszi :)
Ezt de jó olvasni,látni, nagyon ügyes vagy Vera!
Én is szemezek a házi sajtkészítéssel, de eddig inkább megvettem a piacon.
Itt vannak kultúrák, oltók, enzimek...neten is lehet rendelni( mondjuk ezek 500 lityi tejhez elegendők...:DD)
http://www.equus.hu/shop/index.php?p=productsList&iCategory=179&sName=Sajtkult%FAr%E1k
Hi Veronika, I found your blog today and now I#M looking at your photos - mouth open. Absolutely brilliant styling, props and photography style. Really love it. I also took a look on your portfolio. Great work! Cheers from Germany, Susanne
Kati,
Szuper, köszi a linket, ez egy kincs. Megnézem pontosan mi kell nekem és azt hiszem, hogy már rendelem is.
Susanne,
Wow, what a compliment, thanks a lot, really appreciate it. :)
Egyszer ki fogom próbálni!
Szerelmes vagyok a fotókba!
Szia!
Régóta olvasom a blogodat és nagyon tetszik. Szeretek ide járni.
Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :-)
Látogass el hozzám, de itt is olvashatsz bővebben a játékról: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq
na, most már ideje lesz nekem is meggyártanom a saját sajtomat :)
Megjegyzés küldése