2011/04/05

Barna sörben sült oldalas


Oldalast találni Svájcban felér a lehetetlennel. Égen földön, sehol nem lehet kapni, csak, hangsúlyozom, csak marinálva. De ha egyszer én nem szeretem az előre pácolt húsokat és másképp akarnám elkészíteni az oldalast?! Semmi, de még a hentesnél se, csak előrendelésre maximum. A belsőségeket még úgy ahogy megértem, hogy sokan nem szeretik, nem árulják, na de az oldalas nem ebbe a kategóriába tartozik. Vagy esetleg ennyire fantáziátlanok a svájciak és nem tudják mit kezdjenek vele pác nélkül? Még jó, hogy a franciák ennyire közel vannak, ott aztán lehet kapni mindent, lám lám még oldalast is. Havonta egyszer mindig ellátogatunk a szomszédba feltölteni a készleteinket, ha már egyszer ilyen finomságok elérhetetlennek tűnnek Svájcban.


Tegnap jó napom volt, odakinn szakadt az eső, idebent fel-alá jártam, hogy mi legyen a vacsora  aztán megláttam az utolsó üveg barna sört. Egy kicsit aggódtam, hogy talán túl keserű lesz a hús és majdnem tettem hozzá mézet, de nem, csak egy kicsi beütése van, a méz nem hiányzott nekem. A sült répa megfelelően ellensúlyozza az édességével a barna sör vadságát. Igazából a répa nem is -az elsősorban magamnak készült- de egy szelet kenyér mindenképp jár mellé.

És egy technikai megjegyzés: a betűtípust még nem sikerült lecserélnem a recepteken, igyekszem, addig is remélem, hogy ettől eltekintve a recept és kép ugyanúgy élvezhető.

Minden kép © Studer-T. Veronika all rights reserved

11 megjegyzés:

Erika írta...

Jaj de jó, én meg kacsacombot készülök sörben sütni!
Azok a répák nagyon guszták!

Vera írta...

Erika,
Csak ajánlani tudom, szerintem nagyon extra ízt ad az ételnek.
a répa nekem is a kedvencem :)

Unknown írta...

S ismét a sör szárnyaltatta a fantáziád ;) Csodálkozva olvastam, hogy piaci hentes sem árul nálatok natúr oldalast... pedig végtelen sok féle marinádot ki lehet találni rá otthon. Per pill. hasonló gondban vagyok a báránygerinccel, nyugdíjba vonult piaci hentesemnél egészben lehetett kapni, aki átvette tőle mostani piaci hentes viszont sajnos kizárólag szeletekre vágott gerincet árul. Grillezésre egyszerűbb, de rózsaszín karajként hasznavehetetlen. Boltban báránygerinc pedig eleve lehetetlen. Legalább annyi jó még benne, hogy nincs bepácolva és nagyon jó minőségű a húsa.

Vera írta...

HA... tényleg... már megint a sör :)
Látod, sehol sem az igazi...

Minden bárányos dolgot is a franciáktól hozok, ott még keresgélnem sem kell.

Névtelen írta...

Kedves Veronika!
Csodás a recept, a képek szokás szerint gyönyörűek!
Ne haragudj, hogy kicsit "kiágazok" a témából, de szeretném a tanácsod kérni: nagyon ünneplős Tokaji Aszú (1972-es)mellék/köré milyen vacsorát illesztenél...?
Nagyon köszönöm, ha szakítasz időt válaszra!
Jázmin

chriesi írta...

Egyébként a Coopban szokott lenni, legaläbbis mifelnék. (Bülach) :)) Nagyon guszta, meg is csinálom a hétvégén, olyankor úgyse tudom sosem, hogy mit főzzek. :D

Thrini írta...

Tavaly én is próbálkoztam a képre írós recepttel, de nem jött be, szerintem olvashatatlan lett. Nem vagyok elég profi.
Nálad is nagyon picik a betűk, bár már az én szemem romlik, öregszem :)
Ha rákattintok a képre, nem nagyítja meg, tehát nem látom mi van odaírva... Szerinted az én gépemmel van gond? Persze ettől függetlenül a fotók csodásak, mint mindig.

Az oldalast és a tarját én is szoktam sörben sütni, bár nem barnában, csak, ami éppen kimarad. Mi nem igazán iszunk sört, most is van kb. 10 üveggel, aminek lejárt a szav. ideje még tavaly, a férjem kapta ajándékba és nem volt, aki megigya. Annyi oldalast és tarját pedig nem győznék sütni, amihez elfogyott volna.

Pötipite írta...

Megvan a mai ebéd,köszi Vera! :)
Szójaszósszal is szoktam sütni az oldalast,jó ragacsos-édes lesz a végére, a répát meg csak mellédobom a tepsibe.( Ez a fekete-répás kép a kedvencem,baromi jól néz ki! Tetszik az új formátum, a szöveg a képeken,látom nagyban, ha rákattintok.)

Vera írta...

Thrini,
A probléma a te gépedben lehet, mert eddig nem panaszkodott senki, hogy nem látja nagyban. A képrecepteknek pont ez is a lényege, hogy nagyban olvasd, hiszen csak úgy lehet rendesen látni, meg nyomtatható is.

Kati,
Örülök, hogy tetszik a recept, nagyon egyszerű. Szójaszósszal itthon még nem sütöttem, de étteremben már ettem.

Vera írta...

Jázmin,

Az aszú nekem egyértelműen desszertbor így csak desszert ötletem van. Gyorsan megnéztem, hogy mi a jellemző erre a borra. Kiváló évjárat és erős mézes, barackos felhangja van.

Ebből kiindulva én egy
aszalt barackos, mézes mousse-t készítenék.

Ezek kb. hozzávalók 6 emberre:
fél kg. aszalt sárgabarack
1 rúd vanília
3 tojássárgája
2 fehérje
kb. 1,5 dl tejszín
1-2 ek méz (ízlés szerint)
(szerintem zselatin nem kell majd bele, mert a barack elég sűrű)

Tedd az barackot annyi vízbe amennyi ellepi, add hozzá a félbevágott vanília rudat és főzd puhára a barackot, majd pürésítsd és tedd félre.
A tojássárgát a mézzel együtt verd fel gőz fölött amíg sűrű krémet nem kapsz, majd vedd le a gőzről és addig keverd robotgéppel amíg kihűl. Verd fel a tejszínt és a tojásfehérjét is kemény habbá.
Keverd el a barackpürét a sárga, tojásos krémmel, majd óvatosan forgasd bele a tejszínt és a tojásfehérjét is.
Adagold poharakba és tedd a hűtőbe pár órára.

Névtelen írta...

Kedves Veronika!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Szép napot!
Jázmin

Related Posts with Thumbnails