2011/07/15

Vajat házilag


Nem egy nagy ördöngősség vajat köpülni, azt nem értem, hogy eddig miért nem tettem, vagy hogy otthon miért nem teszik többen is. Szerencse, hogy belefutottam Lakshmi bejegyzésébe és én is vajköpülésre adtam a fejem. Megdöbbentően silány szerintem a vajkínálat odahaza, pedig a vaj nagyon is jó. Mit jó, fantasztikus, persze csak ha minőségi. Itt akár el is felejthetjük a gyerekkorból ismert teavajat, ez bizony nem az a kategória.

A vaj nagy szerepet játszik nálunk, mert ha nem olívaolajat akkor vajat használok a konyhában. Szeretem a színét, állagát, ízét. Egy jó kis vajaskenyér bármikor le tud venni a lábamról. Ez a modern vajköpülés pedig igazán nem nagy kunszt, csak elő az elekromos mixerrel, maximum fokozat és ha elég erős a motor, akkor 15 percen belül már kenhetjük is a friss vajat a kenyerünkre. Még a visszamaradt melléktermék is fogyasztható, ez az ún. buttermilk, vagyis az író. Itt halkan megjegyezném, hogy nem teljesen ugyanaz azért, mert amíg az előbbi savanykás, addig a házilag kapott eredmény édeskés. Amire nagyon figyeljünk ha házi vajkészítésre adjuk a fejünket, hogy minden csakis a jó tejszínen múlik. Érdemes, sőt kötelező magas zsírtartalmú tejszínt beszerezni. A Cserpes Sajműhelynek például remek min. 30%-os tejszíne van, érdemes ezzel próbálkozni. Azt elismerem, hogy házilag vajat készíteni nem egy olcsó mulatság, lévén a jó tejszínnek bizony ára van, de egyszer-egyszer azt hiszem,  talán megengedhetjük magunknak ezt a régimódi luxust.

A receptért kattints a képre:

© Studer-T. Veronika all rights reserved


PLEASE, FIND THE RECIPE IN ENGLISH DOWN IN THE COMMENTS

15 megjegyzés:

Vesta írta...

Segítség, nem lehet nagyítani a receptes képet!

Nyárikonyha írta...

itthon jó vajat kizárólag kézműves tejgazdaságból lehet szerezni, de piacokon megtalálható(legalábbis bp-ten)

Vera írta...

Vesta,
most már lehet, cseréltem a képet

Nyárikonyha,
hát igen, a probléma, hogy csak tőlük lehet venni...

Reni írta...

Jajj istenem hányszor gondoltam már rá, hogy itthon, de valahogy mindig túlmisztifikáltam a dolgot. Na igen! Sajnos nagyon ritka a jó vaj, vagy ha lehet is kapni, akkor iszonyatosan drága és import (legalábbis Fehérváron). Fantasztik!

szepyke írta...

Tudod, hogy sima "rázással" is vajat köpülhetsz? Egy munkára fogható férfiember kell hozzá... egy jól záródó üveg... ha máshogy nem kell, némi rumba zene, és rázhatja az üveget, amíg vaj nem lesz belőle.. kb. ugyanennyi idő, mint géppel...:))
És ha már házi vaj, akkor az ízesítettek visznek mindent... és még fagyaszthatóak is! Szerintem a vaj remek dolog!:) Egy szelet kenyér, némi jó minőségű vaj, pici só, egy szelet tv paprika... a legjobb!:)))

Vera írta...

Reni,
próbáld ki, elképesztően egyszerű

Szepyke,
na ha arra kellene várnom, akkor sose lenne nálunk házi vaj :)

szepyke írta...

A Cora-nak van egy termékcsaládja, az Íz és hagyomány... ebben magyar termelők prémium cuccait lehet kapni... Olyan vajat árultak, hogy besírtam... Soha nem próbálok ki semmit ezeken a kóstolásokon, mert taszít, hogy ki van minden pakolva, aztán mindenki tapogatja a falatkákat... De egyszer ott csinálták előttem, azaz a friss bagettre kentek vajat és azt akkor tették ki... este 8 volt már.. így alig voltak az áruházban... Annyira finom volt, hogy felzabáltam a fél tálcával, aztán vettem belőle egy jókora adagot.. 1 kg 4000 ft-ra jött ki, de én még ilyen finom vajat nem ettem...:)

szepyke írta...

:))) Mondasz valamit...:))) Késes robotban és habverővel valóban könnyebb...:))))

Vera írta...

Szepyke,
a Cora sok mindenkitől messze van :( én például győri vagyok... de amikor Bp-en laktam se oda mentem vásárolni.
Jó tudni, hogy helyi termelők termékeit is promótálják néha.

szepyke írta...

Jó bizony, hogy felkarolják... Viszont, megdöbbentem, hogy már nem lehet füstölt gomolyát kapni, mert nem fogyott, így már nem szállítanak... Pedig a gomolya nagyon finom, grillezve kimondottan.:)
Mégsem vették annyira, hogy megérje "tartani"...:(((

chriesi írta...

Juj beleestem ezekbe a fotokba. :D Pont ezért nem baj, ha véletlenül az ember tulveri a tejszint. :))

Lakshmi @Purevegetarian írta...

Dear Vera,
I went through plenty of pages of your site last night. It is one of an amazing blog and your photography is great. I'm such a useless blog-reader and hate roaming on Internet...I wish to visit here more often though.

Your butter looks pretty.

Vera írta...

Noémi,
na igen, csak a tejszín legyen akkor minimum 30%os...

Lakshmi,
Hi there my friend, nice to see you on my modest site. I'm blushing here of the compliments, thank you. I guess we must judge our own work differently than others', because I'm anything but satisfied, but I guess that what drives us further.
No need to excuse yourself, you are welcome anytime. You must know how much I value your critique.

Vera írta...

Home made butter
1000 ml whip cream

Place cream and whip it with an electric mixer. Keep mixing until it granulates. Pour out the liquid (buttermilk). Squeeze the butter with a cold spatula to extract more buttermilk.
Add cold water and squeeze the butter some more. Repeat until the water is clean. Place the fresh butter in a clean container. Use it up to a week! (about 250 g butter)

Unknown írta...

Amikor elkészül a vajad és az írótól lecsepegteted, utána hideg folyó víz alatt mosd ki! Fontos a hideg víz. Ilyenkor a maradék író távozik és a vajad sokkal tovább eltartható lesz. Én többnyire tejfölt használok ehhez, de nekem van tehenem... ;)

Related Posts with Thumbnails