Már egy ideje, hogy egy barátom felhívott, hogy új barátnője van aki ráadásul szakács,és elhozná vacsorára egyik hétvégén. Egy szakácsot. Aki konyhafőnök. Hozzám. És vacsorára. Rögtön kitört rajtam a lámpaláz. Eddig soha nem főztem szakácsnak, és rögtön ezerféle étel is átfutott a fejemen, éreztem, hogy ennek tökéletesnek kell lenni. Merthát annyi bizonyos, hogy szakácsnak főzni nem egyszerű dolog. Az biztos, hogy ő előtte nincsenek titkok. Egy szippantásra megmondja az összes hozzávalóját az ételnek. Ugye?
Lényeg a lényeg, hogy hosszú töprengés után egy lassan sütött borjú mellett döntöttem -ami valami tökéletesen szaftos és vajpuha lett- de igazán a desszertre koncentráltam és bele is trafáltam. A süti valami fenomenálisra sikeredett, ezt már csak abból is gondolom, hogy reggelire is ezt ettek valamint a szakács barátnő elkérte a receptet. Nem tudom említettem e már milyen kedves és szép is a lány, hát persze hogy az eddigi legszimpatikusabb barátnő. :)
Rebarbara, eper és tonkabab habcsókpite
Tészta:
200g liszt
120g porcukor
120g hideg vaj
2 tojássárga
Keverd össze a lisztet és a porcukrot. Morzsold el vele a hideg vajat majd a tojássárgákkal gyúrj könnyen kezelhető tésztát. Csavard sütőpapírba és pihentesd 1 órát a hűtőben.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra és béleld ki egy 26 cm-es tortaformát. Helyezz rá egy réteg sütőpapírt és töltsd meg pitasúllyal vagy száraz babbal. Süsd vakon kb 15 percet majd távolítsd el a súlyokat és a papírt és süsd még kb. 10 percet vagy amíg aranybarna lesz a tészta.
Lekvár:
1/2 kg rebarbara és eper vegyesen
cukor ízlés szerint
agar agar fél kilóhoz (lásd a csomagoláson)
Vágd fel a gyümölcsöket apróra és lassú tűzön főzd puhára. Keverd hozzá a cukrot és az agar agart és forrald fel még egyszer. Hűtsd le, majd töltsd a lekvárt az elkészült tésztába.
Krém:
3 tojássárgája
300ml tej
20g vaj
180g cukor (vagy ízlés szerint)
2 ek étkezési keményítő
fél tonkabab
Elegyítsd a tejet, a keményítőt, tojásokat és a reszelt tonkababot egy edényben. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Vedd le a tűzről, keverd bele a cukrot és a vajat. Tedd félre hűlni. Ha kihűlt töltsd a krémet a lekvárra.
Olasz habcsók :
3 fehérje
180g porcukor
100ml víz
A fehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot. Amikor a hőmérő elérte a 115C fokot vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. Legalább 5 percig verd a habot amíg fényes és kemény lesz.
Kanalazd a habot a krémre és süsd párpercig a sütőben amíg elkezd barnulni.
9 megjegyzés:
Kedves Vera! Szerintem egy olvasódban sem merült fel annak a halovány gyanúja sem, hogy esetleg nem tudod levenni a lábáról a főztöddel az új ismerőst :) - hiába szakács a szakmája, Te viszont szenvedélyből főzöl :)
A torta ínycsiklandó, de szeretnék még kérdéseket feltenni az elkészítésével kapcsolatosan: a képeken látottakból jól következtetek, és a tortaformának nem csak az alját, hanem a teljes oldalát is kibélelted, ugye...? A másik kérdésem pedig a fehérje-habhoz tartozik: a félig felvert tojásfehérjébe azon nyomban 115 fokosan bele lehet csurgatni szirupot? Köszönöm a segítséget. Szép napot! üdv,
Jázmin
Nagyon szép! Az meg, hogy finom volt, látszik rajta!
Noémi, köszi :)
Jázmin,
Nagyon szépen köszönöm. Igen, az alját és az oldalát is fedd be tésztával. a legjobb ha csatos tortaformában készíted a sütit.
Úgy öntsd bele vékony sugárban a szirupot, hogy közben az elektromos habverővel magas fokozaton kevered a fehérjét. Ha van még kérdésed írj nyugodtan
Semmi kétség, a képek is magukért beszélnek! Egyszerűen mesések!
Hány fokon sütötted a habbal? És milyen beállításon? Csak felsőn?
180C fok csak felső sütés, de nem kell neki 5 percnél több. Vagy hát látod majd mennyire barnul
Kedves Vera!
Élek a felajánlott lehetőséggel, és még kérdezek :)
Megcsináltam hétvégén a gyönyörű tortádat, de több fronton is elszúrtam, és egy ázott romhalmaz lett.Az egyik kérdésem a fránya mumus-omlós tésztára vonatkozik: számtalanszor csináltam már, mivel nagyon szeretem, de iszonyatosan nehezen boldogulok vele.Tudom, hogy gyorsan kell vele dolgoznim a kéz-meleg miatt, nem is pepecselek vele soká', de a hűtőből kivéve sem tudom normálisan nyújtani: törik, mállik, szakad... Darabokból foltozom össze. A frászt kapom tőle. Ennél a sütinél pedig a tortaforma széle is magas, és nem borítottam "át" rajta a tésztát (=nem hajtottam túl, csak a pereméig "lapogattam"), így viszont összeroskadt sütés közben (nem tudom másképp mondani: berogyott) Meg tudnád mondani, mit csinálok rosszul...?
A másik - nagyobb problémám - a hétvégi torta-akciómnál pedig az volt, hogy folyós maradt gyakorlatilag minden. Ez lehet, hogy azért történt, mert még nem kötött meg a lekvár, mikor ráborítottam a krémet, és kölcsönhatásba bonyolódtak egymással...? (Ilyen krémet már többször csináltam: most is szépen besűrűsödött a lábasban. ) A lekvár lehetett a hibás...?
Nagyon köszönöm, ha kissé bonyodalmas beszámolómra még tanácsot adsz nekem :) Szép napot! Jázmin
Szia Jázmin,
ajaj... ez nem hangzik valami jól. Sajnálom, hogy így elsőre nem sikerült.
Az omlós tésztát, nyugodtan belenyomogadhatod a formába, egyébként én is úgy szoktam. Szépen simítsdrá az oldalára és az aljéra és akkor nem fog látszódni a patchwork :) Nem is látni nálam sem.
Ha belenyomogattad, akkor borítsd be sütőpapírral és töltsd meg szárazbabbal vagy pitesúllyal. Így nem szabad teljesen összeroskadnia.
Egy kicsit mindig puhább,folyósabbb marad a krém, de szerintem nem hűlt ki teljesen a torta. Tedd a hűtőbe pár órára. Persze a lekvár is bezavarhat, naná, meg az is hogy milyen cukorral csinálod.
Hát én nagyon szorítok, hogy a következő jobban sikerüljön...
:) Nagyon kedves vagy, köszönöm a gyors választ! Rizs volt a pitesúlyom, de most mikor olvastam a válaszod, akkor esett le, hogy a megfejtés az lehet, hogy a vakon sütés közben a pitesúlynak a tortaforma=tésztta pereméig fel kellene érni, és így "kitömi", megtámasztja az oldalát is.
Biztos ott követtem el hibát, ahol írtad: hagyni kellett volna, hogy a torta minden eleme elég időt kapjon a kihűlésre. Legközelebb így csinálom.
Még egyszer nagyon köszönöm a választ! :)
Jázmin
Megjegyzés küldése