2012/05/14

Desszert egy szakácsnak


Már egy ideje, hogy egy barátom felhívott, hogy új barátnője van aki ráadásul szakács,és elhozná vacsorára egyik hétvégén. Egy szakácsot. Aki konyhafőnök. Hozzám. És vacsorára. Rögtön kitört rajtam a lámpaláz. Eddig soha nem főztem szakácsnak, és rögtön ezerféle étel is átfutott a fejemen, éreztem, hogy ennek tökéletesnek kell lenni. Merthát annyi bizonyos, hogy szakácsnak főzni nem egyszerű dolog. Az biztos, hogy ő előtte nincsenek titkok. Egy szippantásra megmondja az összes hozzávalóját az ételnek. Ugye?


Lényeg  a lényeg, hogy hosszú töprengés után egy lassan sütött borjú mellett döntöttem -ami valami tökéletesen szaftos és vajpuha lett- de igazán a desszertre koncentráltam és bele is trafáltam. A süti valami fenomenálisra sikeredett, ezt már csak abból is gondolom, hogy reggelire is ezt ettek valamint a szakács barátnő elkérte a receptet. Nem tudom említettem e már milyen kedves és szép is a lány, hát persze hogy az eddigi legszimpatikusabb barátnő. :)


Rebarbara, eper és tonkabab habcsókpite


Tészta:
200g liszt
120g porcukor
120g hideg vaj
2 tojássárga
Keverd össze a lisztet és a porcukrot. Morzsold el vele a hideg vajat majd a tojássárgákkal gyúrj könnyen kezelhető tésztát. Csavard sütőpapírba és pihentesd 1 órát a hűtőben.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra és béleld ki egy 26 cm-es tortaformát. Helyezz rá egy réteg sütőpapírt és töltsd meg pitasúllyal vagy száraz babbal. Süsd vakon kb 15 percet majd távolítsd el a súlyokat és a papírt és süsd még kb. 10 percet vagy amíg aranybarna lesz a tészta.           


Lekvár:
1/2 kg rebarbara és eper vegyesen
cukor ízlés szerint
agar agar fél kilóhoz (lásd a csomagoláson)

Vágd fel a gyümölcsöket apróra és lassú tűzön főzd puhára. Keverd hozzá a cukrot és az agar agart és forrald fel még egyszer. Hűtsd le, majd töltsd a lekvárt az elkészült tésztába.

Krém:
3 tojássárgája
300ml tej
20g vaj
180g cukor (vagy ízlés szerint)
2 ek étkezési keményítő
fél tonkabab

Elegyítsd a tejet, a keményítőt, tojásokat és a reszelt tonkababot egy edényben. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Vedd le a tűzről, keverd bele a cukrot és a vajat. Tedd félre hűlni. Ha kihűlt töltsd a krémet a lekvárra.

Olasz habcsók :
3 fehérje
180g porcukor
100ml víz

A fehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot. Amikor a hőmérő elérte a 115C fokot  vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. Legalább 5 percig verd a habot amíg fényes és kemény lesz.
Kanalazd a habot a krémre és süsd párpercig a sütőben amíg elkezd barnulni.



9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Vera! Szerintem egy olvasódban sem merült fel annak a halovány gyanúja sem, hogy esetleg nem tudod levenni a lábáról a főztöddel az új ismerőst :) - hiába szakács a szakmája, Te viszont szenvedélyből főzöl :)
A torta ínycsiklandó, de szeretnék még kérdéseket feltenni az elkészítésével kapcsolatosan: a képeken látottakból jól következtetek, és a tortaformának nem csak az alját, hanem a teljes oldalát is kibélelted, ugye...? A másik kérdésem pedig a fehérje-habhoz tartozik: a félig felvert tojásfehérjébe azon nyomban 115 fokosan bele lehet csurgatni szirupot? Köszönöm a segítséget. Szép napot! üdv,
Jázmin

chriesi írta...

Nagyon szép! Az meg, hogy finom volt, látszik rajta!

Vera írta...

Noémi, köszi :)

Jázmin,
Nagyon szépen köszönöm. Igen, az alját és az oldalát is fedd be tésztával. a legjobb ha csatos tortaformában készíted a sütit.
Úgy öntsd bele vékony sugárban a szirupot, hogy közben az elektromos habverővel magas fokozaton kevered a fehérjét. Ha van még kérdésed írj nyugodtan

Csibe írta...

Semmi kétség, a képek is magukért beszélnek! Egyszerűen mesések!

chriesi írta...

Hány fokon sütötted a habbal? És milyen beállításon? Csak felsőn?

Vera írta...

180C fok csak felső sütés, de nem kell neki 5 percnél több. Vagy hát látod majd mennyire barnul

Névtelen írta...

Kedves Vera!
Élek a felajánlott lehetőséggel, és még kérdezek :)
Megcsináltam hétvégén a gyönyörű tortádat, de több fronton is elszúrtam, és egy ázott romhalmaz lett.Az egyik kérdésem a fránya mumus-omlós tésztára vonatkozik: számtalanszor csináltam már, mivel nagyon szeretem, de iszonyatosan nehezen boldogulok vele.Tudom, hogy gyorsan kell vele dolgoznim a kéz-meleg miatt, nem is pepecselek vele soká', de a hűtőből kivéve sem tudom normálisan nyújtani: törik, mállik, szakad... Darabokból foltozom össze. A frászt kapom tőle. Ennél a sütinél pedig a tortaforma széle is magas, és nem borítottam "át" rajta a tésztát (=nem hajtottam túl, csak a pereméig "lapogattam"), így viszont összeroskadt sütés közben (nem tudom másképp mondani: berogyott) Meg tudnád mondani, mit csinálok rosszul...?
A másik - nagyobb problémám - a hétvégi torta-akciómnál pedig az volt, hogy folyós maradt gyakorlatilag minden. Ez lehet, hogy azért történt, mert még nem kötött meg a lekvár, mikor ráborítottam a krémet, és kölcsönhatásba bonyolódtak egymással...? (Ilyen krémet már többször csináltam: most is szépen besűrűsödött a lábasban. ) A lekvár lehetett a hibás...?
Nagyon köszönöm, ha kissé bonyodalmas beszámolómra még tanácsot adsz nekem :) Szép napot! Jázmin

Vera írta...

Szia Jázmin,

ajaj... ez nem hangzik valami jól. Sajnálom, hogy így elsőre nem sikerült.
Az omlós tésztát, nyugodtan belenyomogadhatod a formába, egyébként én is úgy szoktam. Szépen simítsdrá az oldalára és az aljéra és akkor nem fog látszódni a patchwork :) Nem is látni nálam sem.
Ha belenyomogattad, akkor borítsd be sütőpapírral és töltsd meg szárazbabbal vagy pitesúllyal. Így nem szabad teljesen összeroskadnia.
Egy kicsit mindig puhább,folyósabbb marad a krém, de szerintem nem hűlt ki teljesen a torta. Tedd a hűtőbe pár órára. Persze a lekvár is bezavarhat, naná, meg az is hogy milyen cukorral csinálod.
Hát én nagyon szorítok, hogy a következő jobban sikerüljön...

Névtelen írta...

:) Nagyon kedves vagy, köszönöm a gyors választ! Rizs volt a pitesúlyom, de most mikor olvastam a válaszod, akkor esett le, hogy a megfejtés az lehet, hogy a vakon sütés közben a pitesúlynak a tortaforma=tésztta pereméig fel kellene érni, és így "kitömi", megtámasztja az oldalát is.
Biztos ott követtem el hibát, ahol írtad: hagyni kellett volna, hogy a torta minden eleme elég időt kapjon a kihűlésre. Legközelebb így csinálom.
Még egyszer nagyon köszönöm a választ! :)
Jázmin

Related Posts with Thumbnails