2010/03/06

Egy klasszikus olasz

Véget ért a "száműzetésem", újra itthon vagyok. Isteni volt 2 hétig odahaza, ami sosem pihenés. Ide oda szaladgálással telt az idő, mamánál, barátoknál. Nem nagyon volt idő komolyabb főzésre, és még most se nagyon. Ezerrel pakolok ki az új konyhámban, ami szerintem olyan gyönyörű, hogy legszívesebben ott is aludnék.

A lasagne se frissen készült, hanem a fagyasztóból vettem elő. A férjemnek készítettem, többek között, még mielőtt elmentem, hogy éhen ne haljon. Teljesen jól bírja a fagyasztást. Csak elő kell venni, be a sütőbe, és már kész is. A receptet még évekkel ezelőtt láttam egy olasz adón. Csak icipicit változtattam rajta. Abban a receptben volt főtt tojás is, de nekem az nem volt szimpatikus.

A tésztát is magam gyúrom hozzá, de nem követelmény egy jó lasagne-hoz. A legtöbb szerintem a jó szószon múlik, ami nem egy nagy ördöngősség. Ezért is nem értem, hogy minek vesznek annyian zacskós lasagne alapot. Amennyi idő alatt azt bekeveri, szerintem majdnem kész lenne a saját, jó alapanyagokból készült szósz is.

Lasagne

Hozzávalók (kb. 30x40-es tálhoz):

Szószhoz:
fél kg darálthús (én borjúból készítem)
500 gr paradicsom (ha nincs saját, akkor Mutti darabolt paradicsomból készítem)
10 dkg füstölt szalonna
4-5 gerezd fokhagyma
olivaolaj
só bors
bazsalikom

Besamel mártáshoz:
kb. 5 dkg vaj
2 ek liszt
tej
szerecsendió

Egyéb:
parmezán
mozzarella

2 ek olivaolajon megpirítom a darálthúst és az apróra vágott szalonnát. Felöntöm paradicsommal, sózom, borsozom, és belenyomom a fokhagymákat. Kb. 45-60 percig lassú lángon főzöm. A végén hozzáadom az apróra vágott bazsalikomot.

A besamel mártáshoz a vajat felmelegítem, hozzáadom a lisztet, párat keverek rajta, és lassan (decinként) felöntöm annyi tejjel amitől puding állagú lesz. Egy csipet szerecsendióval ízesítem.

A tésztát 1-2 percre előfőzöm, majd elkezdem rétegezni a lasagne-t.
- tészta
- szósz
- besamel mártás (csak megcsíkozom)
- reszelt parmezán

Ezt addig folytatom, amíg a tál tele lesz, a végén mozzarellát teszek rá. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm.

2 megjegyzés:

Nyuszi írta...

szia Drága!!!!

hát összefutott a nyálam, erre a képre! Eszembe jutott milyen finom is :) Ahhoz képest, hogy nem szerettem a lasagne-t még csomagoltattam is a haza úta annó :) nyami nyami

Vera írta...

Aha, emlékszem :) A doboz még mindig nálad van :)

Related Posts with Thumbnails