Lépten nyomon pavlovába botlok az interneten, az újságban és a szakácskönyvben is. Nem kerestem, csak egyszerűen pakoltam a szakácskönyvek között, kiesett a kezemből és pont a pavlovánál nyílt ki. Ez nem lehet véletlen! Én még itthon soha nem csináltam pavlovát, viszont enni már ettem, bár azt nem pavlovának hívták. Itt Svájcban nem. Minden tavasszal és nyáron elmegyünk Gruyère-be a várhoz, és egy nagyon aranyos étteremben (ami emlékeztet egy mesebeli házikóra) szoktunk enni. Ha valaki erre jár muszáj ezt megnézni, nagyon szép a környék, és van magyar vonatkozása is. Liszt Ferenc is játszott a várban, és a zongora még meg is van. Abban a szobában egész nap csak Liszt szól.
De vissza a pavlovához. Itt a rendes hivatalos neve Meringue és ezzel eszik: "double crème de Gruyère", vagyis dupla krém, és van egy rakat gyümölcs hozzá. Az a dupla krém teszi nagyon híressé, ami ha jól tudom 66%-os tejszínt jelent. Megáll benne a kanál. Szóval ha azt mondanám bármely svájcinak, hogy amit felszolgálnak az bizony nekem nagyon hajaz a pavlovára, biztosan vérig sértődnének.
A recept egy picit más, kevesebb cukor van benne, mint ami általában a pavlovában, és fehérborecet kellett hozzá, de... De eszméletlen könnyű és minden kanál egy gyönyörűség. Csodálom, hogy eddig még költeményben nem örökítették meg. Megérne pár jó szót, talán ha szerencsénk lesz Ági egyszer megénekli nekünk.
Pisztáciás pavlova
Hozzávalók (4 kisebb vagy 1 nagyobb pavlovához):
4 tojásfehérje
20 dkg finomított kristálycukor
5 dkg pisztácia + a tetejére
1 tk fehérborecet
1 tk keményítő
A fehérjét csipet sóval lágy habbá verem, majd kanalanként hozzáadom a finomított kristálycukrot. (a késes robotgépben finomítottam). A végén hozzáadom a keményítőt, amit a fehérborecetettel elkevertem, és kemény habbá verem. A nagyon apróra vágott pisztáciát óvatosan a habba keverem.
120 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben 45 percig sütöm, és ott is hagyom kihűlni. A tetejére tejszínhabot tettem és megszórtam pisztáciával és eperrel.
Ha valaki ki akarná próbálni a dupla krémet, akkor keverjen össze mascarponét tejszínnel (jó sűrű marad), ugyanis ez hasonlít rá a legjobban.
Ha valaki ki akarná próbálni a dupla krémet, akkor keverjen össze mascarponét tejszínnel (jó sűrű marad), ugyanis ez hasonlít rá a legjobban.
13 megjegyzés:
Hát, előbb-utóbb Pavlova kisasszony is sorra kerül nálam, de még sohasem csináltam. Hogy meséljek így róla?
Minden reménységem benned van, hogy majd te szavakba öntöd ezt a csodát :) Persze először nem árt megkóstolni :)
Sosem csináltam még. Mesésen szép!
Ez gyönyörűséges! Én is régóta készülök csinálni, Te most megadtad az utolsó lökést. Gratulálok a blogodhoz!
Nagyon szép! Most már nekem is ki kell próbálnom.
Moha, Melinda!
Nagyon köszönöm. :) A pavlovát meg nem fogjátok megbánni :)
Gyönyörű szép lett! Én már készítettem, így azt is tudom, hogy mennyire finom... :))
Felhőlány,
köszönöm :) csak szuperlatívuszokba tudok róla én is beszélni :))
Szuper!! :)) A fotó is, a pavlova is meg a sztori is! :))
Én is szeretem a pavlovát, Valentin Napra csináltam Dávidnak először. :)
Köszi, köszi, köszi :)
Gondolom örült neki! Nálunk senki semmit nem kapott :)
Nagyon szép lett! Még én sem próbáltam, pedig a listámon egy ideje rajta van...a fotód nagyon meghozta a kedvem :)
Köszönöm :) Örülök, hogy kedvet kaptál. Ha kész van majd megmutatod?
:) aranyos vagy!...ha fotogén lesz, mindenképpen ;)
Megjegyzés küldése