2010/05/31

Grillezve és levesben

Vagy inkább azt a címet is adhattam volna, hogy együnk sok fokhagymát. Vettem a múltkor szép, nagy friss fokhagymákat. Nagyon szép lilás, fehéres színe van a frissnek, és elképesztően illatos. Mindenben szeretem a fokhagymát, de most sütőben megsüttötem őket. Ha valaki még nem próbálta, és egyébként fokhagyma rajongó, akkor csak ajánlani tudom.Nagyon finom sütve (nem csak a friss változata) egy szelet friss kenyérrel. A sütéstől kenhető lesz, és nincs intenzív fokhagyma íze.

De, hogy tökéletesen fokhagymás legyen a nap, a másik grillezett fokhagymából levest készítettem. Minden hozzávaló friss, és új volt. Olyanok, mint az újkrumpli, és répa azért az egész levesnek tavasz íze volt. A kenyér "tányér" csak ráadás. Általában ha levest készítek, akkor nem eszünk mást, így próbáltam laktatóbbá tenni a kenyérrel.

Újkrumpli leves grillezett fokhagymával

Hozzávalók (3-4 főre):
30 dkg újkrumpli
1 fej sült fokhagyma
6 szál vékony répa (vagy 3 vastagabb)
1 dl tejszín
friss turbolya
bors
A kenyérhez ezt a receptet használtam, de nagyobb bucikat formáztam belőle, 3 db-ot.

A fokhagyma fejet sütőben 200 fokon megsütöm. Akkor jó ha puhának érezzük!
A krumplit, répát megmosom, és felkarikázom, majd az alaplével együtt felteszem főni. A fokhagymát megtisztítom (nagyon könnyen ki lehet fordítani a hártyából), és a tejszínnel összeturmixolom. Ha már majdnem megfőttek a zöldségek, akkor hozzáadom a tejszínes fokhagymát, a turbolyát, sózom, borsozom ha kell, és összeforralom.

4 megjegyzés:

Selectfood írta...

Hmmm... Ez gyönyörű! Isteni lehet!

duende írta...

Zseniális! :) Ági aki főznél olvastam már a sült fokhagymáról, és már anno is megfogadtam hogy kipróbálom. Most már biztosan így lesz! :)

Gyönyörűek a fotóid is, mint mindig!

Vera írta...

Selectfood, Duende! Köszi :)
Tényleg finom volt, a férjem aki nagy húsevő, is falta...

netiya írta...

hi there, i'd LOVE this recipe in english! (sorry my hungarian isn't up to par..)
if you can manage to email me this recipe as well i'll be eternally grateful: http://edeseskeseru.blogspot.com/2011/01/fokhagyma-es-hagymaleves.html

thanks a ton! love your blog & photos!

-tia

email: netiya [dot] shiner [at] gmail [dot] com

Related Posts with Thumbnails