2010/06/24

Csokoládé, kókusz, rum


Vagyis a kókuszgolyó nyári változata. Mostanában teljesen odavagyok a kókuszfagyiért. Mindig, minden évben van valami aktuális kedvenc. Tavaly volt a dió, előtte a csokoládé, és idén a kókusz. Szoktam itthon fagyit készíteni, de eddig ez a fajta kimaradt. Amikor elkészült, gondoltam egyet és egy komplettebb édesség lett belőle.

A kókuszfagyinak korrekt kókusz íze lett mindeféle aroma nélkül, és nagyon jól kiegészítette a rumos csokoládés alapot. A színe ugyan nem hófehér, hanem a tojásoktól picit sárgás, de cserébe csak egészséges hozzávalókból áll. Magában a fagylaltot is el lehet készíteni, de maga a fagylalttorta már vendégváró desszert is lehet.  Lényegében bármilyen fagylatot lehet a piskóta tetejére tenni, ez csak ízlés kérdése. Az biztos, hogy idén még készülni fog nem csak a fagylalt, de ez a torta változat is.

Rumos-csokoládés piskóta kókusz fagylalttal

Hozzávalók (7,5 dl-hez):
A fagylalthoz:
Fél liter kókusztej
2,5 dl tejszín (habtejszín)
5 tojássárgája
6-7 ek cukor (vagy ízlés szerint)
2 ek kókuszreszelék

A hozzávalókat egy lábasban összekeverjük, és lassú tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Pár órát, de legjobb ha egy éjszakát a hűtőben áll. Másnap fagyigépbe tesszük, vagy ha az nincs, akkor fagyasztóba, és amint elkezd fagyni, robotgéppel átkeverjük (kb. 5-6 alkalommal).

Hozzávalók (18 cm-es formához):
A piskótához:
5 dkg liszt
1 ek kakaópor
2 dkg cukor
2 tojásfehérje
3 tojássárgája

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd adjuk hozzá a lisztet és a kakaóport. A fehérjét verjük fel kemény habbá. A hab 1/3-át keverjük el a kakós masszával, majd a maradékot óvatosan forgassuk bele. 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percet. Még melegen locsoljuk meg rummal.
Ha kihűlt, halmozzuk a tetjére a fagylaltot, majd tegyük a fagyasztóba pár órára. A tetejét díszíthetjük kókuszdarabokkal, vagy reszelékkel, de a gyümölcs is szépen mutat rajta.

6 megjegyzés:

Thrini írta...

Érdekes! :)
És hogy tálaldod? Fagyos a piskóta?

Vera írta...

Thrini,
Igen, de mivel a piskóta nagyon vékony (max 1 cm), így nem zavaró. A legjobb, ha vársz egy kicsit amikor kivetted a fagyasztóból, hogy a fagyi ne legyen brutál kemény, így a piskóta teljesen puha lesz amikor fogyasztod.

chriesi írta...

Hujjj..:D imádom a kókuszfagyit, ezt még a hétvégén meg kellene csinálni.

Reni írta...

Szuper! Már vártam a receptet! :)

á la carte kulinaria írta...

Ez kínzás :)))

Vera írta...

Noémi! A hétvégére meleget mondta, úgyhogy pont jól jön majd.

Reni! Miért nem mondtad, elküldtem volna.

Kriszti! Ejnye, igazán nem ez volt a cél :) (de te nem nyaralni vagy?)

Related Posts with Thumbnails