2011/05/06

Mákos-rebarbarás briós


A briósról már egyszer kifejtettem a véleményem itt, röviden összefoglalva: ha jól van elkészítve, akkor szerintem nem lehet nem szeretni. Ez a mostani egy jól sikerült prólbálkozás eredménye. Mák a rebarbarával, briós tésztában. Magát a briós alapot nagyon sokféleképpen lehet még variálni, már a következő is tervben van, csupán a tervezett képhez kell még ezt meg azt beszereznem, na meg csiszolni és pácolni. Egy jó fényképért bizony mindenre képes vagyok! A briós egyébként is megérdemel egy kis figyelmet. A péksütemények között úgy vettem észre, hogy nem kap elég figyelmet otthon, pedig isteni, minden egyes falat.

A receptért kattints a képre:

© Studer-T. Veronika all rights reserved



RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS


És egy nem receptes megjegyzés de számomra legalább annyira fontos. A múlt héten megjelent a la petite cuisine blog írójának, Susanne-nak a rövid, szubjektív összefoglalója a neki tetsző európai blogokról. Ebben a listában helyet kaptam én is, ami nagy megtiszteltetés, és Reni is, az Élet napos oldala blog írója. Érdemes a többi felsorolt blogra is egy pillantást vetni, mert fantasztikusak. Susanne maga pedig szintén étel- és enteriőrfotós, több képe is megjelent már nyomtatásban. Íme egy kis ízelítő a képeiből.


© Susanne Schanz-Kropp all rights reserved

7 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez mennyei lehet!

Névtelen írta...

Szia!

Mit gondolsz, teljesk. liszttel is működhet a recept? Mondjuk ha egy kis részét szeretném helyettesíteni a fehérnek, akkor mit gondolsz, milyen arányt válasszak?

Köszi,

Linda

aune írta...

Hi! I've just found your recipe for brioche on tastespotting and i'm interested in it but i completely don't know your language (is it Hungarian?), so i would be pleased if you could send an english or french version to my email: a.e.strzelecka@gmail.com

Agnieszka from Poland ;)

Vera írta...

Noémi,
nekem ízlett :)

Linda,
a tk lisztnek van egy vad beütése. Ebben már mák is van, amitől szintén kap egy kesernyésebb ízt. 15 dkg-nál több tk lisztet nem használnék hozzá. Vedd figyelembe, hogy a felvett folyadék mennyisége is változhat ha más lisztet használsz!

Aune,
thanks for the interest, soon I'll send the recipe in English.

Vera írta...

Poppy seed brioche

400 g flour
100 g grounded poppy seed
150 g soft butter
3 eggs
125 ml milk
6-7 tbsp sugar
1 pack of vanille sugar
Half tsp salt
Place warm milk, and yeast in bowl, and let it stand for about 15 min. Beat the butter until creamy then add sugars, salt and eggs. Increase speed to medium and beat until dough comes together, about 3 minutes. Fold the flour and poppy seed into butter mixture.
Cover bowl and let dough rise at room temperature until almost doubled in volume, about 1 hour.
Preheat oven to 180 C.
Divide the dough into 6 and fill each with the stewed rhubarb and roll balls. Place them into separate brioche forms and let it stand for another 5 minutes.
Brush the top with eggwash and bake it for 15 minute or until golden brown.

Stewed Rhubarb

5 rhubarb
120 g sugar
Juice of 1 lemon
100 ml water

Combine water, sugar, lemon juice and bring to boil. Cut rhubarb into small cubes and add to syrupe. Boil it for a few minutes then remove from heat and let it cool.

Névtelen írta...

A blogodhoz összességében hadd gratuláljak! Gyönyörűségesek a képek, nemkülönben a fehér kávéfőző a jelen receptbeli fotón. Meg szabad kérdezni, hogy honnan szerezhető be egy ilyen csodás darab? :)
Köszönöm: veni

Vera írta...

Veni,
Köszi, nagyon kedves vagy :)

Az nem kávéfőző hanem tejkiöntő :)) Seletti márkájú. De láttam már fehér kávéfőzőt is (meg pirosat, zöldet), de a márkájára nem emlékszem sajnos...

Related Posts with Thumbnails