2011/03/31

Előre tavasz



Hétvégére, hogy mindenkinek remekül teljen, küldök egy már nem is annyira tavaszi, mint inkább nyári desszertet. Azt hiszem, hogy egy pénteket illik ilyen finomsággal zárni (azért is írom most a receptet, hogy holnap mindenkinek legyen ideje beszerezni a hozzávalókat), főleg, hogy szombatra verőfényes napsütést ígértek. Igen, tudom tudom... még nincs eperszezon, de mentségemre legyen mondva, hogy már nincs olyan messze, csak 1-2 hónap és már lehet is hazai édes, lédús, mosolygós epret fogyasztani. Na, persze arról se feledkezzen meg aki nagyon meg akarna szidni, mert március végén epret eszem, hogy egy várandós kismamának mindent lehet. Amit megkíván a kismanó a pocakomban, azt azon nyomban igyekszem teljesíteni. Na tessék, már most elkényeztetem, minden úgy történik, ahogy ő parancsolja, akkor bizony mi lesz később?? :)

Tehát ez a sütemény kihagyhatatlan eperszezon ide vagy oda. Donna Hay (híres ausztrál szakács) inspirálta finomság, aki valami nagyon hasonlót alkotott málnával és egy kicsit más krémmel. Aki most nagyon figyelni próbál az alakjára még az is nyugodtan villát ragadhat, mert a krémje egy könnyű joghurtos mousse és nem hiszem, hogy a dietetikus vagy akár a személyi edző ezt megtiltaná. Előre tavasz, hajrá nyár, nálam ezzel a süteménnyel elkezdődött a meleg évszak.

Epres tart joghurt mousse-val

Hozzávalók (2-4 főre, de veszélyes 1 személyre nézve is...)
kb. 25 dkg leveles tészta
1 ek kristálycukor
25 dkg görög joghurt (vagy natúr joghurtot csepegtessünk le amíg sűrű lesz)
1-1,5 dl tejszín
1 rúd vanília magja
ízlés szerint porcukor (nekem 4 ek)
eper

A leveles tésztával béleljünk ki egy kb. 20x30-as formát, úgy hogy 1-1,5 cm pereme is legyen. Szurkáljuk meg az alját villával, helyezzünk rá sütőpapírt. És süssük vakon (a sütőpapírra töltsünk száraz babot vagy pitesúlyokat) 10 percig 180 fokra előmelegített sütőben. 10 perc után vegyük le a sütőpapírt a súlyokkal, szórjuk meg a tészta alját kristálycukorral és süssük aranybarnára.

A tejszínhabot verjük fel kemény habbá. A joghurtot alaposan keverjük el a cukorral és vanílíával, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot. Töltsük a krémet a kihűlt tésztaágyra és szórjuk meg eperrel (vagy más gyümölccsel).



RECIPE IN ENGLISH IN THE COMMENTS

13 megjegyzés:

Reni írta...

Jajj istenem de szép eprek és fotók! Legszívesebb rohannék és bevásárolnék import eperből :D

Vera írta...

Reni, megéri :)))))
Az enyém spanyol Bio.

Thrini írta...

Donna Hay receptjeit imádom, néhány dolgot készítettem már tőle.
Jó kis reci ez is, bár én nem szeretem a korai import epret, de más gyümölccsel tuti elkészítem. Neked viszont tényleg meg kell adni a felmentést. :) A várandósság sok minden alól felment. :)

Anazar írta...

Woo-hoo, ez aztán a pompás csemege! Pocakbavaló!!

Delish írta...

A heten en se birtam ellenallni a mosolygos epreknek :) az enyem marokkobol jott es csak siman joghurtos mascarponeval kevertem ossze...:)

Piszke írta...

Lenyűgöznek a bonyolult sütik, meg szeretek is pepecselni velük, de az igazi az ilyen nemes egyszerűség. Pár tökéletes hozzávaló, és tökéletes süti lesz belőle.

Vera írta...

Thrini,
Szerintem Donna Hay zseniális.

Anazar,
abba bizony :)

Delish,
igen, mascarpone-val is isteni.

Piszke,
egyetértek, én is szeretek pepecselni, de nem mindig van rá idő

chriesi írta...

Gyönyörűek a fotók! Egészségetekre! :)

Foodafok írta...

Csodás, és biztos finom.

AnastasiaSL írta...

alopukhin@wisc.edu
can i please get a recipe in english for that strawberry cake!

Mary @Delightful Bitefuls írta...

Gorgeous!!

Great blog; happy I found you!

Mary xo
Delightful Bitefuls

Névtelen írta...

beautiful! i was wondering if it is possible if you can email me the recipe in English. it would be wonderful if you could. sfoker@hotmail.com thank you again!

Vera írta...

Strawberry tart with yoghurt mousse

250 gr puff pastry
1 tbsp sugar
1 cup greek yoghurt (or creme fraiche)
100-150 ml heavy cream
1 vanilla
caster sugar according to taste
strawberry

Preheat oven to 180ºC. Place the pastry in a baking tray (about 20x30 cm). Trim the edges of pastry. Place over a baking sheet and fill it with dried beans or pieweight and bake it blind for about 10 minutes. Remove baking sheet with the weight, spread 1 tbsp of sugar on the pastry and bake for 10 minutes or until golden.
Mix the greek yoghurt (or creme fraiche), caster sugar and vanilla until just combined. Beat heavy cream and gently fold it to the yoghurt mixture. Spread over the pastry, top with the strawberries. Serves 2–4

Related Posts with Thumbnails